ΕΘΑΛ
Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ
Λεωφόρος Φραγκλίνου Ρούσβελτ 76, Λεμεσός
   

Το Όνειρο του Τζιυπρή του Λευκαρίτη

Κύπρος : Το Όνειρο του Τζιυπρή του Λευκαρίτη

Το Όνειρο του Τζιυπρή του Λευκαρίτη του Κώστα Χαράκη, ανεβαίνει από τη Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ. Ένα έργο ιστορικής αξίας γραμμένο το 1951, εμπλουτισμένο με τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου, που προβάλλει με τον εύθυμο φακό της κυπριακής ντοπιολαλιάς ένα πραγματικό κομμάτι της κυπριακής ζωής.

Το έργο:

Ήρωας του έργου ο Τζιυπρής που, μαζί με τον Γιακουμή, πωλεί λευκαρίτικα στην Ευρώπη, την Αμερική, και φτάνει μέχρι τα χαρέμια της Τεχεράνης.

Εκεί ο Τζιυπρής καταλήγει να γίνει Σουλτάνος κι ο Γιακουμής υπασπιστής του.

Ένα ξεκαρδιστικό όνειρο με πλοκή στην Τεχεράνη και μια κωμική πραγματικότητα με πλοκή στα Λεύκαρα.

Συντελεστές

σκηνοθεσία: Τάκης Χριστοφάκης

σκηνικά/κοστούμια: Γιώργος Παπαδόπουλος

μουσική σύνθεση: Αχιλλέας Λυμπουρίδης

αναβίωση/μεταγραφή μουσικής: Χρίστος Μάρκου

χορογραφίες: Χλόη Μελίδου

σχεδιασμός φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς

υλοποίηση σχεδιασμού φωτισμών: Χαρά Παναγή

β.σκηνοθέτη: Γιώργος Ιωάννου

Επί σκηνής θα είναι oι μουσικοί Έλενα Σολέα, Βαρβάρα Λουκά και Χρίστος Μάρκου

Πρωταγωνιστούν οι: Χάρης Ευριπίδου, Ζωή Κυπριανού, Ελεάνα Παπαδοπούλου, Ρίκκος Παφίτης, Σκεύος Πολυκάρπου, Πέτρος Φιλίππου, Έφη Χαραλάμπους, Μιχάλης Χρίστου

Παραστάσεις:

Avant premiere: 7 Δεκεμβρίου 2018, στις 8.00μμ

Πρεμιέρα: 8 Δεκεμβρίου 2018, στις 8.00μμ

11, 12, 14, 15 Δεκεμβρίου & 9, 12, 16, 19 Iανουαρίου στις 8.00μμ

9, 16 Δεκεμβρίου & 13 Ιανουαρίου στις 6.30μμ

στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ

Πληροφορίες/κρατήσεις: 25877827

 

Ποτε

Συγκεκριμένες ημέρες
Από: Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου, 2018
Μέχρι: Σάββατο, 19 Ιανουαρίου, 2019
Ώρα: 20:00 (Κυρ:18:30)
 
07/12/2018, 08/12/2018, 09/12/2018, 11/12/2018, 12/12/2018, 14/12/2018, 15/12/2018, 16/12/2018, 09/01/2019, 12/01/2019, 13/01/2019, 16/01/2019, 19/01/2019

Που

Λεωφόρος Φραγκλίνου Ρούσβελτ 76
Λεμεσός, Λεμεσός Κύπρος
Τηλέφωνο: 25877827
 
 
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Το Ρεπερτόριο της ΕΘΑΛ για το 2019

 

Η νέα θεατρική περίοδος για την ΕΘΑΛ ξεκινάει με το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν, ένα από τα κορυφαία έργα της της παγκόσμιας δραματουργίας. Τρυφερό, αλλά συνάμα σκληρό και ρεαλιστικό, «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» αποτελεί το έργο του Μπρεχτ, με τις περισσότερες απευθύνσεις στο κοινό. Στο κέντρο του βρίσκεται ένα ηθικό πρόβλημα: Μπορεί ο καλός να επιβιώσει σε μια κοινωνία διεφθαρμένων;

Το  έργο θα ανέβει από την Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ, σε σκηνοθεσία Άδωνι Φλωρίδη, σκηνικά/κοστούμια Ηλέκτρας Κυθραιώτου, μουσική σύνθεση Δημήτρη Σπύρου, χορογραφίες Αριάνας Μαρκουλίδου και σχεδιασμό φωτισμών Σεσίλιας Τσελεπίδη. Πρωταγωνιστούν οι Ήβη Νικολαϊδου, Μυρτώ Κουγιάλη, Μαρίνα Βρόντη, Βάρσια Αδάμου, Αντρέας Κουτσούμπας, Παναγιώτης Μπρατάκος, Στέλιος Καλλιστράτης και Αντρέας Λουκά.

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 12 Μαρτίου 2019.

 

Τον Μάιο 2019 η Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ θα παρουσιάσει  το  εμβληματικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο Το Παιχνίδι της Σφαγής, ένα από τα τελευταία έργα και όχι ιδιαίτερα γνωστά στην Κύπρο, του συγγραφέα της Φαλακρής τραγουδίστριας και του Ρινόκερου. «Το Παιχνίδι της Σφαγής» γράφτηκε το 1970 και μοιάζει να λειτουργεί ως πάντα επίκαιρη υπενθύμιση, που θυμίζει τα παιχνίδια που παίζει η κοινωνία με τον εαυτό της, με ανθρώπους που πεθαίνουν ή ζουν κατά τύχη, που δεν ξέρουν να ζουν και δεν ξέρουν γιατί πεθαίνουν. Σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, ο σύγχρονος άνθρωπος καθημερινά αντιμέτωπος με το παράλογο, ρισκάρει, προκαλεί και ακροβατεί στα όρια ζωής και θανάτου, τόσο συλλογικά, όσο και ατομικά. Μια παράσταση που μελετά τις πολυποίκιλες ανθρώπινες συμπεριφορές τις οποίες προκαλεί ο φόβος του θανάτου.

Το  έργο θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη, τα  σκηνικά/κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Γιάννου, την  μουσική επιμέλεια η Στέλλα Βοσκαρίδου, τις χορογραφίες/κίνηση η Χλόη Μελίδου και τους σχεδιασμούς φωτισμού ο Βασίλης Πετεινάρης. Πρωταγωνιστούν οι Νεκτάριος Θεοδώρου, Θανάσης Ιωάννου, Βασίλης Χαραλάμπους, Γιώργος Κυριάκου, Μυρτώ Κουγιάλη, Φανή Σωκράτους και Πολυξένη Σάββα.

Η πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου στο Θέατρο Ριάλτο, στο πλαίσιο των εορτασμών των 20 χρόνων επαναλειτουργίας του θέατρου.

 

Το Καλοκαίρι του 2019 η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ θα παρουσιάσει «την  ειδυλλιακή παρωδία του βουνού και της στάνης», όπως συστήνει ο επιθεωρησιογράφος Ντίνος Σπυρόπουλος το έργο του Γκόλφω Forever.  Ως ένας “περιοδεύων θίασος”, ο θίασος της Ε.Θ.Α.Λ. θα παρουσιάσει την Γκόλφω του Ντίνου Σπυρόπουλου, ακολουθώντας τους κανόνες της παρωδίας συνδυάζοντας αρμονικά το λαϊκό στοιχείο με το μοντέρνο, την φουστανέλα με το τζιν, το τσαρούχι με την γόβα, την διάλεκτο με την μοντέρνα γλώσσα του σήμερα, τους ήχους του βουνού και του κάμπου με τις μοντέρνες μουσικές αποχρώσεις.

 

Το  έργο θα ανέβει σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου. Τα σκηνικά/κοστούμια υπογράφει η Μαρίζα Παρτζίλη, την  μουσική σύνθεση ο Δημήτρης Ζαχαρίου, τις χορογραφίες/κίνηση η Χλόη Μελίδου και τους σχεδιασμούς φωτισμού ο Σταύρος Τάρταρης. Πρωταγωνιστούν οι Παναγιώτης Κυριάκου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Μαρίνα Βρόντη, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Θανάσης Ιωάννου, Γιώργος Κυριάκου και Δημήτρης Αντωνίου. Η πρεμιέρα του έργου προγραμματίζεται για τις 10 Ιουλίου 2019 και αναμένεται να περιοδεύσει, όπως κάθε χρόνο, σε πόλεις και χωριά της Κύπρου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

 

Το Φθινόπωρο του 2019 η Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ θα παρουσιάσει το εμβληματικό έργο του Ίψεν (1879) Το Κουκλόσπιτο.  Ένα έργο σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία το οποίο δεν έχει παρουσιαστεί πρόσφατα στην Κύπρο και παραμένει, εκατόν σαράντα περίπου χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στην Ευρώπη, εξαιρετικά επίκαιρο. Η κοινωνική ματιά του συγγραφέα, φαντάζει περισσότερο από ποτέ σημαντική στην εποχή μας, όπου η γυναίκα εξακολουθεί να υφίσταται τον εξευτελισμό της ταυτότητάς της με ποικίλες μορφές, με κυρίαρχη αυτή της σεξουαλικής παρενόχλησης. Πέρα από τα πιο πάνω, η ανατρεπτική, πρωτοποριακή για την εποχή της χειραφέτηση της Νόρας δεν παύει να συγκλονίζει τον σύγχρονο θεατή.

 

Το έργο θα σκηνοθετήσει η πανεπιστημιακός και σκηνοθέτις Αύρα Σιδηροπούλου και η πρεμιέρα προγραμματίζεται στις αρχές Νοεμβρίου 2019. Τα σκηνικά/κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Τενέντες, την  μουσική σύνθεση ο Νίκος Βίττης, τους σχεδιασμούς φωτισμού η Καρολίνα Σπύρου και τα video arts η Άρτεμις Τζάβρα Bulloch. Πρωταγωνιστούν οι  Nιόβη Χαραλάμπους, Νεοκλής Νεοκλέους, Θανάσης Δρακόπουλος, Φανή Πέτσα και Φώτης Αποστολίδης.

 

Η σεζόν 2019 θα ολοκληρωθεί με την γαλλική κωμωδία του Λοράν Μπαφί Toc Toc. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία η οποία καταπιάνεται με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ΟCD (Obsessive Compulsive Disorder, στα γαλλικά Troubles Obsessionnels Compulsifs).  

Έξι «ασθενείς» με έξι διαφορετικές μορφές OCD συναντιούνται στην αίθουσα αναμονής ενός ψυχιάτρου, που παραδόξως έχει κλείσει σε όλους ραντεβού την ίδια ώρα και ο οποίος, λόγω απρόβλεπτης καθυστέρησης, δίνει την ευκαιρία στους έξι «ασθενείς» να έρθουν σε επαφή με τη διαφορετική μορφή OCD των υπολοίπων, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους μέσω group therapy, γεγονός που οδηγεί σε σπαρταριστές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Ο σπουδαίος Γάλλος χιουμορίστας και θεατρικός συγγραφέας Λοράν Μπαφί, «συστήνεται» στο κυπριακό κοινό ενώ το κοινό «λαμβάνει μέρος» στο σπαρταριστό group therapy που διαδραματίζεται  στη σκηνή!

Η σκηνοθεσία του έργου έχει ανατεθεί στον Γιώργο Μουαΐμη, τα σκηνικά/κοστούμια έχει επωμισθεί η Θέλμα Κασουλίδου, την μουσική σύνθεση ο Νίκος Βήχας, τη χορογραφία/κίνηση η Μαριάννα Μουαΐμη και τους σχεδιασμούς φωτισμών ο Βασίλης Πετεινάρης.

Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Βήχας, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Μέλπω Κολόμβου, Χάρης Αριστείδου, Φανή Πέτσα, Αφροδίτη Κλεοβούλου και Ειρήνη Κυπριανού.

Η  πρεμιέρα προγραμματίζεται στις αρχές Δεκεμβρίου 2019.

 

Eπιπρόσθετα η ΕΘΑΛ, μέσα στο πλαίσιο των παράλληλων με το θέατρο δραστηριοτήτων της, προγραμματίζει να διοργανώσει άλλες τρεις Εκδηλώσεις για το 2019:

Toν Μάρτιο του 2019 η ΕΘΑΛ προγραμματίζει την διοργάνωση ημερίδας με θέμα “Το θέατρο στην πόλη της Λεμεσού». Στόχος της ημερίδας να φωτίσει την πορεία της θεατρικής ανάπτυξης στην πόλη της Λεμεσού και να καταδείξει τη σημασία της. Στην ημερίδα θα προσκληθούν  διακεκριμένοι ομιλητές που θα εστιάσουν και θα αναδείξουν συγκεκριμένες πτυχές της ιστορίας του θεάτρου στη Λεμεσό.

Τον Ιούνιο του 2019 η καθηγήτρια Θεάτρου και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Annette Saddik έρχεται στην Κύπρο για δυο αξιοσημείωτες δράσεις/εκδηλώσεις. Η πρώτη, αφορά στην παρουσίαση του βιβλίου/λευκώματος με τίτλο "Broken gates: Directing Tennessee William's Night of the Iguana», με αφορμή το ανέβασμα από την ΕΘΑΛ  του θεατρικού έργου του Τένεσι Ουίλιαμς "Η Νύχτα της Ιγκουάνα" κατά την θεατρική σεζόν 2018. Η κορυφαία ερευνήτρια, πανεπιστημιακός και θεατρολόγος θα συντονίσει, επίσης σεμινάριο για το αμερικανικό δράμα.

 

Με αφορμή την προγραμματισμένη παραγωγή του έργου του Ερρίκου Ίψεν «Το Κουκλόσπιτο» η Ε.Θ.Α.Λ. προγραμματίζει τον Νοέμβριο του 2019 την διοργάνωση ημερίδας με τίτλο «Η Σπουδαιότητα του Ερρίκου Ίψεν στο Θέατρο και την Κοινωνία του 21ου Αιώνα», αφιερωμένη στο σύνολο του έργου του μεγάλου Νορβηγού θεατρικού συγγραφέα με σκοπό να καταδειχθεί η σπουδαιότητα του Ερρίκου Ίψεν στο θέατρο και την κοινωνία του 21ου αιώνα. Έγκριτοι ακαδημαϊκοί και άνθρωποι του θεάτρου από την Κύπρο και το εξωτερικό, ανάμεσα στους οποίους ο σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης και ο καθηγητής Σάββας Πατσαλίδης, θα συμβάλουν με επιστημονικές ανακοινώσεις, εξετάζοντας ιδιαίτερες πτυχές του Κουκλόσπιτου ως δραματικού κειμένου αλλά και ως υλικού ρηξικέλευθων σκηνικών αναγνώσεων κατά τον 20ο και 21ο αιώνα.

Η ΕΘΑΛ θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντική την καλλιέργεια Θεατρικής Παιδείας και προκειμένου να προωθήσει την Θεατρική Αγωγή και τον Πολιτισμό στην πόλη μας συνεχίζει για 19η χρονιά τη λειτουργία των Θεατρικών Εργαστηρίων. Τα μαθήματα των θεατρικών εργαστηρίων διεξάγονται στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ και στόχος των εργαστηρίων είναι να προάγουν, μέσω εκπαιδευτικών πρακτικών, τη θεατρική τέχνη σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες.

 

Η ΕΘΑΛ, όπως και κάθε χρόνο, προγραμματίζει να φιλοξενήσει στον Τεχνοχώρο, θεατρικά σχήματα, παραστάσεις χορού, παιδικές θεατρικές παραστάσεις κ.α

 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Θεατρικά Εργαστήρια ΕΘΑΛ

2018/2019

 

Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ) συνεχίζει για 19η χρονιά τα Θεατρικά Εργαστήρια δίνοντας την δυνατότητα στα παιδιά και τους έφηβους να βιώσουν τη μαγεία του θεάτρου σε έναν πλήρως εξοπλισμένο θεατρικό χώρο.

Μέσα από στοχευμένα θεατρικά παιχνίδια και ασκήσεις (ρυθμού, εμπιστοσύνης, παρατηρητικότητας, μνήμης, αισθήσεων, φαντασίας, επικοινωνίας, συνεργασίας) οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να εκφράζονται και να διοχετεύουν δημιουργικά την ενέργειά τους, ενώ παράλληλα ενδυναμώνεται η αίσθηση της ομαδικότητας και ενισχύεται η σκέψη τους, τα συναισθήματά τους και κυρίως η φαντασία τους.

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα  λειτουργήσουν τρία τμήματα θεατρικών εργαστηρίων:

·         Για παιδιά του Δημοτικού

·         Για έφηβους (Γυμνασίου/Λυκείου)

·         Για ενήλικες (άνω των 18 ετών)

 

 

 

Τα μαθήματα διεξάγονται κάθε Σάββατο πρωί στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ στην οδό Φραγκλίνου Ρούσβελτ (Ακίνητα Δήμου Λεμεσού - Κτίριο Α, ΣΑΛΑ).

Εμψυχωτές των εργαστηρίων θα είναι για άλλη μια χρονιά η ηθοποιός και σκηνοθέτις Μαρίνα Βρόντη και η θεατρολόγος και χορογράφος Χλόη Μελίδου.

 

Μαρίνα Βρόντη (τμήματα εφήβων)

Αριστούχος απόφοιτος της Δραμ.Σχολης Γ. Θεοδοσιάδη μέσω του Υπ. Πολ. της Ελλάδος. Έχει συνεργαστεί με τα θέατρα/ομάδες ΘΟΚ, ΕΘΑΛ, ΣΑΤΙΡΙΚΟ, Γκολ!, Τσούκου-Τσούκου, Πηγή, Srudio υπό το 0, Φτωχολογιά, Φανταστικό Θέατρο, Αlpha Square,  Θέατρο Τσέπης, Σόλο για Τρεις κ.α. και έχει λάβει μέρος αρκετές φορές στο Φεστιβάλ Κύπρια και το Φεστιβάλ  Αρχαίου Δράματος. Έχει συγγράψει και διασκευάσει με τον Β. Κόκκινο αρκετά θεατρικά έργα τα οποία έχουν ανέβει στην Κυπριακή Θεατρική Σκηνή. Έχει επίσης σκηνοθετήσει για το θέατρο σε Ελλάδα και Κύπρο. Στο θεατρικό εργαστήρι της ΕΘΑΛ διδάσκει από το 2010 σε παιδιά και εφήβους.

 

 

Χλόη Μελίδου (τμήμα παιδιών)

Η Χλόη Μελίδου σπούδασε χορό στο Laban Center for Movement and Dance, BA(Hons) Dance Performance- Choreography (1996). Το 2005 με 2009 ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽σι έρά)τίνας)σπούδασε στο Παρίσι Πανεπιστήμιο Paris8, πτυχίο Χορογραφικών Σπουδών (2007), Πτυχίο Θεατρικών Σπουδών (2007) Μεταπτυχιακό στις Θεατρικές Σπουδές (2009).

Διδασκαλία: Τεχνικές σύγχρονου χορού, μπαλέτο, αυτοσχεδιασμό και θεατρικό παιγνίδι. σε ιδιωτικές σχολές. Χορός, εισαγωγή στην χορολογία, θεατρικό παιγνίδι, και αυτοσχεδιασμό, σε μαθητές θεάτρου (θεατρικά εργαστήρια Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ), Ανοιχτό Θέατρο (Αλεξίας Παπαλαζάρου, Λευκωσία), Θεατρική Πορεία Λεμεσού, Ανοιχτό Σχολείο Αγ. Αθανασίου,  Δ’ νηπιαγωγείο Λεμεσού (ζώνη εκπαιδευτικής προτεραιότητας).  Από το 2015 ανήκει στο διδακτικό προσωπικό  του τμήματος Υποκριτικής Τέχνης του Intercollege.

Καλλιτεχνική Δραστηριότητα:

Το 1999 ιδρύει το Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε,  και είναι βασικός συντελεστής ως χορογράφος και  χορεύτρια. Η Ομάδα έχει ανεβάσει μέχρι σήμερα 30 έργα,  με συμμετοχές στην Πλατφόρμα Χορού, Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού της Νέας Κίνησης, στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού και  συμμετοχές σε φεστιβάλ στο εξωτερικό.

Στο Παρίσι έχει παρουσιάσει τα χοροθεατρικά έργα: «Labyrinthe Quotidien» 2007 και «Il Était Chaque Fois» 2008 φεστιβάλ Printemps des Poêtes, «Il était Chaque Fois 2» 2009 θέατρο Epée de Bois. Έχει συνεργαστεί με την θεατρική ομάδα  Famille Mundi σαν χορογράφος στο έργο «Όνειρο Θερινής Νύχτας» (2008-2009).

Συνεργάζεται τακτικά σαν χορογράφος με επαγγελματικά και ερασιτεχνικά  θεατρικά σχήματα της Κύπρου ( Θ.Ο.Κ, Ε.Θ.Α.Λ, Ανοιχτό Θέατρο, Θεατρική Πορεία, κ.α).

 Έχει σκηνοθετήσει τα παραμύθια « ΠαραΛήθεια- Ο Τρίμματος και τρία λαϊκά παραμύθια» το 2010,  « Ο Σιμιγδαλένιος » παραγωγή Πλουμιστό ψωμί 2011,

«Τα Τζιτρολέμονα» σε συνεργασία με τη Μαρία Καρσερά παραγωγή Σόλο Για Τρεις 2012-13, «Το Βασιλόπουλο της Βενεδιάς» παραγωγή Θεατρική Πορεία Λεμεσού 2014-15.

 

 

Πρώτη συνάντηση: Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ

 

Δίδακτρα

€ 40,00 μηνιαίως

Για δύο αδέλφια:€ 70,00 μηνιαίως

Σε περίπτωση τρίτου παιδιού της ίδιας οικογένειας η φοίτηση είναι δωρεάν.

Τα δίδακτρα προκαταβάλλονται στην αρχή κάθε μήνα.

 

Πληροφορίες: 25877827

Βρείτε μας στο facebook: Θεατρικά Εργαστήρια ΕΘΑΛ

 

 

 

 

 

 

Χορηγός επικοινωνίας: Κανάλι Έξι