Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Brexit στις 7 Μαΐου αντί στις 22 και έγκριση συμφωνίας από ΗΒ στις 11/4 στο κείμενο συμπερασμάτων Συνόδου     CNA   Συνεννόηση για εξασφάλιση αιτήματος Βρετανίας αλλά και αποφυγή άτακτου Brexit προκρίνει η Λευκωσία     CNA   YΠΕΞ: Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να είναι έτοιμη σε περίπτωση άτακτου Brexit     CNA   Σημαντική η συμφωνία διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας για διεθνή διάσταση Κυπριακού, λέει ο ΥΠΕΞ     CNA   Στις 12 Απριλίου συμφώνησαν Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου να καθορίσουν ατζέντα για Κυπριακό      CNA   Η Κύπρος συνέτριψε 5-0 το Σαν Μαρίνο     CNA   

Μαθητές και ακτιβιστές καθάρισαν την παραλία του Κόλπου των Κοραλλίων από τα πλαστικά
ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους - ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος 15/11/2018 15:21Την παραλία του Κόλπου των Κοραλλίων επισκέφτηκαν χθες εκπρόσωποι του Κέντρου Μελετών ΑΚΤΗ σε συνεργασία με τους μαθητές του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου και την υποστήριξη του Δήμου Πέγειας, για συγκέντρωση και αξιολόγηση των σκουπιδιών που ρυπαίνουν την παραλία και τη θάλασσα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα παιδιά συνέλεξαν, διαχώρισαν και κατέγραψαν 16 κιλά σκουπίδια. Ο μεγαλύτερος όγκος αφορούσε γόπες αποτσίγαρων, των οποίων τα φίλτρα τους περιέχουν μικροπλαστικά, που απελευθερώνονται στο θαλάσσιο περιβάλλον. Τα αποτσίγαρα αποτελούσαν το 65% με 70% του συνόλου των σκουπιδιών που συγκέντρωσαν τα παιδιά. Ακολουθούσαν τα καλαμάκια, που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα γιατί σχίζουν το στομάχι των ψαριών , τα καπάκια από τα πλαστικά μπουκάλια, οι μπατονέτες, που χρησιμοποιούν κυρίως οι ξένοι λουόμενοι, αλλά και πλαστικές σακούλες για τη μεταφορά τροφίμων. 

Η δράση ονομάζεται MELTEMI@ school και εμπίπτει στο πλαίσιο του προγράμματος MELTEMI το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Πόρους των συμμετεχόντων χωρών. 

Από την Κύπρο στο πρόγραμμα "MELTEMI", συμμετέχουν το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ ).  Μέχρι σήμερα το "MELTEMI", που είναι πρόγραμμα συνεργασίας Interreg Balkan-Mediterranean, έχει ολοκληρώσει τις πρώτες καταγραφές θαλασσίων απορριμμάτων σε Βουλγαρία Ελλάδα και Κύπρο. Στόχος είναι η ενίσχυση της διαχειριστικής ικανότητας των Αρχών και της κοινωνίας στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων.
 
Μέσα από μια σειρά κοινών δράσεων που διεξάγονται σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία Ελλάδα και Κύπρο το "MELTEMI" μελετά το πρόβλημα των θαλασσίων απορριμμάτων σε επιλεγμένες περιοχές, εκπαιδεύει και καταρτίζει μικρούς και μεγάλους σχετικά με τις διαστάσεις και προεκτάσεις του προβλήματος και ενισχύει τη διαχειριστική ικανότητα των Τοπικών φορέων στη λήψη στοχευμένων μέτρων προς την αντιμετώπισή του. 

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Ξένια Λοϊζίδου, ακτομηχανικός, πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, ανέφερε πως στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες καταγραφής στις παραλίες Λάρα της χερσόνησου του Ακάμα και στην παραλία Φάρου στην Πάφο.

Παράλληλα στο πλαίσιο της δράσης MELTEMI@School έχουν πραγματοποιηθεί – όπως είπε- οι πρώτες επισκέψεις σε σχολεία στη Κύπρο, Βουλγαρία, Ελλάδα και Αλβανία.

Σύμφωνα με την κ. Λοϊζίδου, στην Κύπρο οι μαθητές των Λυκείων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου,το Grammar School Nicosia και τα Γυμνάσια Παναγίας Θεοσκέπαστης και Αποστόλου Παύλου της Πάφου συμμετείχαν σε αξιολόγηση θαλασσίων απορριμμάτων μέσω δειγματοληψιών από την ΑΚΤΗ.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ) 
 


** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:21/03/2019
Όγκος:1.170.990,35
CSE:65,150  0,120%
FTSE/CySE:39,050  0,130%
Λευκωσία25°C
Λάρνακα24°C