Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Ψηφίζεται νωρίς το βράδυ ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2020     CNA   Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται τα μέλη της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ     CNA   Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

Υπό μελέτη η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας, λέει στο ΚΥΠΕ λειτουργός του Τμ. Περιβάλλοντος
ΚΥΠΕ - Ήβη Μιτσίδου Phillips - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/07/2019 11:01


Γύρω στο 80% φθάνει η μείωση της χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, ένα χρόνο αφότου τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία για απαγόρευση της δωρεάν διάθεσής της, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Τεχνικός Περιβάλλοντος του Τμήματος Περιβάλλοντος Έλενα Χριστοδουλίδου, σημειώνοντας επίσης ότι μελετάται το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς.

Σε δηλώσεις της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και ερωτηθείσα για τις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης υπενθυμίζει ότι από την 1η Ιουλίου 2018 εφαρμόζονται οι κανονισμοί για μείωση της κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς οι οποίοι εγκρίθηκαν από την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2017.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζει, «η πρόνοια για απαγόρευση της δωρεάν διάθεσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, δηλαδή της χρέωσης των 5 σεντ συν ΦΠΑ,  από πωλητές προϊόντων που διαθέτουν τέτοιες σακούλες στα σημεία πώλησης».
 
«Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού διαπιστώθηκε σημαντική μείωση της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς καθώς το κοινό αποδέχτηκε με σχετική ευκολία το μέτρο αυτό και ανταποκρίθηκε θετικά σε ποσοστό που φθάνει γύρω στο 80% μείωσης της χρήσης συγκρίνοντας με τα δεδομένα πριν από την εφαρμογή του μέτρου», σημειώνει.

Ερωτηθείσα πόσο μακριά είναι η Κύπρος από τον πλήρη τερματισμό της χρήσης πλαστικών σακούλων η κ. Χριστοδουλίδου απαντάει ότι «μελετάται το ενδεχόμενο της πλήρης απαγόρευσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς με σχετική τροποποίηση του περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών Νόμου και των σχετικών κανονισμών που αφορούν τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς».
 
Σε ερώτηση για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τα υπόλοιπα πλαστικά μίας χρήσης αναφέρει ότι «προβλέπονται μελλοντικά και άλλα μέτρα για το πλαστικό γενικότερα, στα πλαίσια της συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την νέα οδηγία που εγκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα πλαστικά μιας χρήσης για τη μείωση των επιπτώσεων από συγκεκριμένα πλαστικά προϊόντα στο περιβάλλον, όπως είναι για παράδειγμα τα καλαμάκια, τα δοχεία φαγητών, τα αποτσίγαρα, οι μπατονέτες κ.ά.

«Προς το παρόν γίνονται ενέργειες για μεταφορά της οδηγίας στο κυπριακό δίκαιο», λέει.


 
** Το ρεπορτάζ εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 
(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΑΧΡ)
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:10/12/2019
Όγκος:135.733.86
CSE:65.200  0.180%
FTSE/CySE:39.180  0.150%
Λευκωσία16°C
Λάρνακα18°C