Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Τα κράτη-μέλη δεν θέλουν να συνομιλήσουν με την Τουρκία, εφόσον δεν σταματά την γεώτρηση στην Κύπρο, λέει ο Μπορέλ      CNA   Το σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων είναι μια πολύ λογική διευθέτηση, λέει στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Καραγιάννης     CNA   Η σκέψη στα παιδιά που βίωσαν τραυματικά τον εγκλεισμό αναφέρει η Επίτροπος Δ. Μιχαηλίδου, για την Ημέρα Παιδιού     CNA   Brexit: Κατηγορίες Μπαρνιέ κατά Τζόνσον και προειδοποίηση για ‘no deal’

Στη Στέγη Αγιος Χαράλαμπος ενδεχόμενη στέγαση του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αλυκών Λάρνακας
ΚΥΠΕ - Φανίτσα Ζαννέττου - Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 04/02/2020 09:58


Δήμος Λάρνακας και εμπλεκόμενοι φορείς εξετάζουν το ενδεχόμενο στέγασης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Αλυκής Λάρνακας στη Στέγη Αγίου Χαραλάμπους όπου λειτουργούσε πριν χρόνια το λεπροκομείο. 
 
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, «τέλη Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο σύσκεψη κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα του Διαχειριστικού Σχεδίου των Αλυκών και το ζήτημα του Περιβαλλοντικού Κέντρου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εισήγηση για αξιοποίηση του πρώην λεπροκομείου, δηλαδή της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους, προκειμένου να στεγαστεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης». 
 
Πρόσθεσε ότι «ο Δήμος Λάρνακας βλέπει θετικά το συγκεκριμένο σενάριο αφού φαίνεται πως έχει εγκαταλειφθεί οριστικά η στέγαση της Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στον συγκεκριμένο χώρο, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.  Ωστόσο προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόφαση χρειάζεται να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των σχεδίων του Περιβαλλοντικού Κέντρου και να γίνει μετακίνηση της χωροθέτησης του κτιρίου από την αρχική τοποθεσία».
 
Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, «το Τμήμα Περιβάλλοντος ανέλαβε την επικαιροποίηση των αρχικών κατασκευαστικών σχεδίων, επειδή έχουν περάσει ήδη 11 χρόνια από την ετοιμασία τους. Ο Δήμος Λάρνακας αναμένει από το Τμήμα να παρουσιάσει τα νέα σχέδια σε τρεις εβδομάδες περίπου".
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Δήμαρχος είπε ότι «το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του συμπλέγματος των Αλυκών Λάρνακας ήταν ώριμο έργο από το 2009 με έτοιμα κατασκευαστικά σχέδια και όρους προσφορών, ωστόσο οικονομικοί λόγοι δεν επέτρεψαν την υλοποίηση του. Οι οικονομικοί λόγοι έχουν επιλυθεί με ευρωπαϊκό κονδύλι μέσω του προγράμματος Διαχείρισης Περιοχών Natura 2000 που χρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά, Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της περιόδου 2014 – 2020 με διαθέσιμο προϋπολογισμό μέχρι το 2023». 
 
Ο Αντρέας Βύρας ανέφερε ακόμα ότι «ο αρχικός κτιριολογικός σχεδιασμός προέβλεπε πως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης θα περιλαμβάνει χώρο υποδοχής για είσοδο, έκδοση εισιτηρίων και υποδοχή των επισκεπτών και κατάστημα. Ακόμα προβλέπεται η δημιουργία αίθουσας προβολών και διαλέξεων, αίθουσες εκθεμάτων, αίθουσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αποθηκευτικοί χώροι, χώροι υγιεινής για προσωπικό και κοινό, κουζίνα και άλλοι λειτουργικοί χώροι».
 
Σημείωσε επίσης ότι «ο Δήμος Λάρνακας ζήτησε άμεση υλοποίηση των διαδικασιών επικαιροποίησης της αρχιτεκτονικής μελέτης και των όρων προσφορών, με στόχο να προχωρήσει τις διαδικασίες προσφορών για τα κατασκευαστικά έργα".

"Αρχικά το σχέδιο προέβλεπε να δημιουργηθεί ένας χώρος  παροχής ολοκληρωμένης ενημέρωσης για την Αλυκή Λάρνακας, για επισκέπτες και εκπαιδευτικούς, με πληροφόρηση για το περιβάλλον, τα οικολογικά χαρακτηριστικά και άλλα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία για τον ένα από τους δύο μοναδικούς υγροβιότοπους της Κύπρου που είναι το σύμπλεγμα των αλυκών αποτελούμενο από τις λίμνες Αλυκή, Ορφανή, Σορός και τη μικρή λίμνη του αεροδρομίου», πρόσθεσε.
(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΚ)
 
 
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:29/05/2020
Όγκος:74.640.84
CSE:47.880  0.740%
FTSE/CySE:28.450  0.740%
Λευκωσία29°C
Λάρνακα26°C