Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Διευκρινίσεις από Έιντε ζητά το ελληνικό YΠΕΞ, τον καλεί να πει αν ο Τσαβούσογλου δέχθηκε κατάργηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη μέρα της λύσης      CNA   Επιστρέφει στην Λευκωσία ο Εϊντε, Δευτέρα πρωί συναντάται με τον ΠτΔ     CNA   Συλλούρης: Πολιτική πίεση στην Τουρκία και ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα των ισχυρών      CNA   Ο Φάκελος της Κύπρου εξετάζεται για στοιχεία για αγνοουμένους, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής     CNA   Ο Πρόεδρος επιδιώκει την συνεργασία όλων με στόχο την επανένωση, λέει ο Φωτίου     CNA   Λακκοτρύπης: Η Κύπρος συνεχίζει τον ενεργειακό της σχεδιασμό και αυτή είναι η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα     CNA   Στο τελικό στάδιο η προκήρυξη του έργου δρόμου Πάφου – Πόλης, δήλωσε ο Υπ. Μεταφορών     CNA   Ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις στην Κω, αρχίζουν έργα για επιδιόρθωση των ζημιών στο λιμάνι     CNA   

Αρχίζει δοκιμαστική λειτουργία, τον Ιούλιο, η Μονάδα ΟΕΔΑ Επαρχίας Λεμεσού
ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης - Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 15/06/2017 16:01 
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την πολυαναμενόμενη λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) της Επαρχίας Λεμεσού, στο Πεντάκωμο, η οποία θα αρχίζει να δέχεται, δοκιμαστικά, μικρές ποσότητες απορριμμάτων τον Ιούλιο και θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στις αρχές Σεπτεμβρίου.
 
Το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη του νέου Συμβουλίου ΟΕΔΑ Επαρχίας Λεμεσού, στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμαρχοι Λεμεσού, Μέσα Γειτονιάς, Αγίου Αθανασίου, Ύψωνα, οι κοινοτάρχες Μονής, Απαισιάς, Πεντακώμου και Ερήμης, καθώς και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών.
 
Την προεδρία του νέου συμβουλίου ανέλαβε ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς, Δώρος Αντωνίου, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πως η Μονάδα θα αρχίσει, εντός Ιουλίου, να δέχεται μικρές ποσότητες απορριμμάτων της Επαρχίας Λεμεσού, σε δοκιμαστικό στάδιο, ενώ τον Σεπτέμβριο θα λειτουργεί κανονικά, έτοιμη να δεχθεί μέχρι και 140 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων το χρόνο, με δυνατότητα αύξησης κατά 20% της δυναμικότητας της, τους  καλοκαιρινούς μήνες.
 
Παρά την αύξηση στα τέλη σκυβάλων που η λειτουργία της Μονάδας αναμένεται να επιφέρει, ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως το κόστος των 19 ευρώ τον τόνο απορριμμάτων που θα καταβάλλεται, είναι πολύ χαμηλότερο από μονάδες άλλων Επαρχιών, υποδεικνύοντας πως στη Λάρνακα η χρέωση είναι 69 ευρώ τον τόνο.
 
"Αναμφίβολα το κόστος θα είναι πιο ψηλό, είναι ένα θέμα που εξετάζει το συμβούλιο, αλλά εναπόκειται στον κάθε Δήμο και κοινότητα με ποιο τρόπο και πόσα θα χρεώσει", είπε και πρόσθεσε πως "μπορεί να υπάρξουν Δήμοι ή κοινότητες που να επιλέξουν να μην επιβάλουν αύξηση και να καλύψουν το επιπρόσθετο κόστος, θεωρώ όμως πως το κόστος αυτό είναι αρκετά λογικό ".
 
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος ΟΕΔΑ Επαρχίας Λεμεσού, υπογράμμισε πως "το έργο στο Πεντάκωμο θα μας βοηθήσει να μπορέσουμε να χειριστούμε με σωστό, σύγχρονο και περιβαλλοντικό τρόπο το θέμα των απορριμμάτων για την Επαρχία μας", υπενθυμίζοντας πως ο σκυβαλότοπος στο Βατί βρίσκεται στα όρια του και θα πρέπει να κλείσει και να γίνει αποκατάσταση της περιοχής.
 
Το κόστος της Μονάδας, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Εθνικούς πόρους, ανέρχεται σε 73 περίπου εκατομμύρια ευρώ, με τα 42,7 εκατομμύρια ευρώ να αφορούν το κόστος μελέτης και κατασκευής και τα υπόλοιπα τη δεκαετή λειτουργία της.
 
Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Μονάδας ΟΕΔΑ Επαρχίας Λεμεσού, βρίσκεται σε ετοιμότητα ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Καντού, ο οποίος δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τις νότιες και δυτικές περιοχές της Επαρχίας Λεμεσού.
 
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΒΑ)
** Το ρεπορτάζ εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:21/07/2017
Όγκος:155.153,38
CSE:75,990  0,080%
FTSE/CySE:45,540  0,110%
Λευκωσία37°C
Λάρνακα31°C