Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του, λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ για την Τουρκία      CNA   Στις Βρυξέλλες για το Συμβ. Εξωτερικών Υποθέσεων ο ΥΠΕΞ, θα συναντήσει και τον Μπορέλ     CNA   Ημερίδα για αναβάθμιση της επιμόρφωσης των αξιωματικών της ΕΦ στις διαβαθμισμένες πληροφορίες     CNA   Μικτές δημοσκοπήσεις στη Βρετανία: Από διαφορά μόνο 6% έως αυτοδυναμία Τζόνσον     CNA   Σφαγή στη Βαγδάτη: 24 νεκροί, εκ των οποίων 4 αστυνομικοί      CNA   Δεκάδες νεκροί σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Νέο Δελχί     CNA   Αστυνομικός έλεγχος σε νυκτερινό κέντρο στη Λευκωσία μετά την παρουσία ατόμου που σχετίζεται με θύμα απόπειρας φόνου     CNA   Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο ΓΝ Λάρνακας άνδρας που έπεσε από ύψος τριών μέτρων      CNA   Ομόνοια-Δόξα και Απόλλων - ΑΕΚ για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα     CNA   

Πραγματοποιείται το Σάββατο το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού
ΚΥΠΕ Σταύρος Κονιώτης - Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 10/10/2019 16:56


Με κεντρικό μήνυμα "Κτίσε καλές συνήθειες" και στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, διοργανώνεται το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, το 5ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού, από την Green Dot Κύπρου και τους Δήμους της Μείζονος Λεμεσού.
 
Λεπτομέρειες γύρω από την εκδήλωση δόθηκαν το μεσημέρι, σε διάσκεψη Τύπου, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία των δημάρχων της μείζονος Λεμεσού, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στο θεσμό και στις προσπάθειες για αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης της Λεμεσού, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 12% με 15%.
 
Ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις που παρουσιάζονται για τις τοπικές κοινωνίες, στο θέμα της σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών, έκανε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος είπε πως, "μέχρι πριν λίγο καιρό όλοι μιλούσαμε για θέματα ανακύκλωσης αλλά κάναμε πολύ λιγότερα και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόστος, γιατί είχαμε μια μαύρη τρύπα, τον σκυβαλότοπο στο Βατί, όπου ρίχναμε τις αμαρτίες μας".
 
Πλέον, υπέδειξε, το Βατί αποτελεί παρελθόν και βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση, για να διαχειριστούμε σωστά το θέμα των σκουπιδιών, αφού παράγουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και "οφείλουμε να διορθώσουμε αυτήν την παρεκτροπή με τη μείωση της παραγωγής σκουπιδιών, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση".
 
Την ίδια ώρα, ο κ.Νικολαϊδης εξέφρασε τη θέση ότι με το κλείσιμο του σκυβαλότοπου στο Βατί, "έβγαλε η κοινωνία τον κακό εαυτό της", αφού κάποιοι επιμένουν να ρίχνουν τα ογκώδη και μεγάλα απορρίμματα τους σε ανοικτούς χώρους και τόνισε πως χρειάζονται πολλές δράσεις, όπως το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης, που να μεταφέρουν μηνύματα που ν` αλλάζουν νοοτροπίες.
 
Επιπρόσθετα, είπε πώς για να επιτευχθεί η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και η μείωση παραγωγής σκουπιδιών θα πρέπει, αφενός να πεισθούν οι πολίτες να κάνουν σωστή διαχείριση και αφετέρου, οι αρμόδιοι φορείς να προσφέρουν τα απαραίτητα μέσα και προγράμματα για να το πράξουν, όπως τα Πράσινα Σημεία.
 
"Η πρόκληση είναι μεγάλη, απευθύνεται προς όλους και δεν έχουμε περιθώριο να μην την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, γιατί το πρόβλημα θα μεγαλώνει", συμπλήρωσε.
 
Την ανάγκη για περισσότερη ανακύκλωση και μείωση των σκουπιδιών που παράγουν τα νοικοκυριά, επεσήμαναν σε δικές τους τοποθετήσεις και οι Δήμαρχοι Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, Μέσα Γειτονιάς, Δώρος Αντωνίου και Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς.
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Green Dot Κύπρου, Μιχάλης Σπανός, είπε πως η λογική των στρατηγικών συμμαχιών, κυρίως με τις τοπικές αρχές, εστιάζεται στην άμεση επαφή με τον πολίτη, που αυτή έχει σχέση με την ενθάρρυνση της συμμετοχής του, και στην επίτευξη κοινών στρατηγικών στόχων, μέσα από κοινές δράσεις, όπως το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης.
 
Ο κ.Σπανός ανέφερε ακόμη πως οι  σχέσεις Green Dot με τις τοπικές αρχές θα πρέπει να αναθεωρηθούν, ώστε να καλύψουν ένα ευρύτερο φάσμα τομέων "κυρίως τώρα που η άμεση οικονομική σχέση τους έχει διακοπεί λόγω ψήφισης νέων νόμων και κανονισμών".
 
Ανέφερε δε ότι, από το 2020 θα αναβαθμιστεί περαιτέρω το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού, καθώς θα τερματιστεί η διοργάνωση του αντίστοιχου Φεστιβάλ στη Λευκωσία, αφού αποφασίστηκε όπως η Green Dot θα επενδύσει στον τομέα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, συμμετέχοντας σε διάφορες μεγάλες εκδηλώσεις όλων των πόλεων της ελεύθερης Κύπρου.
 
Το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο, στο Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο της Επίχωσης, από τις 10:00 μέχρι τις 21:00 και οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με εκπαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες, να συμμετέχουν σε εργαστήρια για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση και να ενημερωθούν για το έργο και τη δράση οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος.
 
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή μουσικών και χορευτικών συνόλων, ενώ περίπτερα θα προσφέρουν φαγητό και ποτό σε χαμηλές τιμές.
 
Τέλος, σημειώνεται πως δεν θα χρησιμοποιηθούν καθόλου πλαστικά μιας χρήσης, ενώ στο χώρο θα υπάρχουν κάδοι για ανακύκλωση υλικών PMD και χαρτιού. 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΜΚ)
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:06/12/2019
Όγκος:171.003,81
CSE:65.550  0.690%
FTSE/CySE:39.410  0.770%
Λευκωσία211°C
Λάρνακα21°C