Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του, λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ για την Τουρκία      CNA   Στις Βρυξέλλες για το Συμβ. Εξωτερικών Υποθέσεων ο ΥΠΕΞ, θα συναντήσει και τον Μπορέλ     CNA   Ημερίδα για αναβάθμιση της επιμόρφωσης των αξιωματικών της ΕΦ στις διαβαθμισμένες πληροφορίες     CNA   Μικτές δημοσκοπήσεις στη Βρετανία: Από διαφορά μόνο 6% έως αυτοδυναμία Τζόνσον     CNA   Σφαγή στη Βαγδάτη: 24 νεκροί, εκ των οποίων 4 αστυνομικοί      CNA   Δεκάδες νεκροί σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Νέο Δελχί     CNA   Αστυνομικός έλεγχος σε νυκτερινό κέντρο στη Λευκωσία μετά την παρουσία ατόμου που σχετίζεται με θύμα απόπειρας φόνου     CNA   Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο ΓΝ Λάρνακας άνδρας που έπεσε από ύψος τριών μέτρων      CNA   Ομόνοια-Δόξα και Απόλλων - ΑΕΚ για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα     CNA   

Χρυσή διάκριση για το «Zero Waste Beach» στα Cyprus Tourism Awards
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/05/2019 11:11Χρυσή διάκριση έλαβε το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Zero Waste Beach” στα φετινά βραβεία τουρισμού Cyprus Tourism Awards.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, το “Zero Waste Beach” κινητοποίησε δεκάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της Κύπρου, όπως ξενοδοχεία, καφετέριες, εστιατόρια, υπεραγορές, beach bars και περίπτερα, που συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου υπεύθυνων παράκτιων επιχειρήσεων, με στόχο την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης ιδιαίτερα. Μάλιστα, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για την ανακήρυξη των πρωταθλητών στις δράσεις για μείωση της πλαστικής ρύπανσης, το “Zero Waste Champions Competition”.  Συμμετείχαν 54 παράκτιες επιχειρήσεις και βραβεύθηκαν πέντε για τις βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζουν, καθώς και δύο τοπικές αρχές, ο δήμος Γεροσκήπου και η κοινότητα Κισσόνεργας, για την υποστήριξή τους στο έργο.
 
Άλλη δράση που υλοποιήθηκε στην διάρκεια του πρώτου χρόνου του προγράμματος, αφορούσε στην τοποθέτηση πενήντα κάδων ανακύκλωσης PMD σε παραλιακούς πεζόδρομους σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, η δράση “On-the-go-recycling”, όπου σε μόλις τρεις βδομάδες συλλέχθηκαν 4,2 τόνοι PMD στα 5 χλμ. που κάλυψαν οι κάδοι, γεγονός που δείχνει πόσα σκουπίδια πολύτιμα για την ανακύκλωση πάνε στα μικτά σκουπίδια και καταλήγουν στις χωματερές. Παράλληλα έγιναν καθαρισμοί παραλιών και βυθού, με τη συμμετοχή παράκτιων επιχειρήσεων, σχολείων και εθελοντών συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού της Α/φοι Λανίτη. Τέλος, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν τα ανακυκλώσιμα απόβλητα που παράγουν παράκτιες επιχειρήσεις.  Όλα τα στοιχεία έτυχαν επιστημονικής επεξεργασίας από την ομάδα της ΑΚΤΗΣ και δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.
 
 Το “Zero Waste Beach”, που στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης, διακρίθηκε στην κατηγορία «Βιωσιμότητα / Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και συγκεκριμένα στην υποκατηγορία «Πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος / Ευαισθητοποίηση του κοινού». Το πρόγραμμα εγκαινίασε πέρυσι το Κέντρο Μελετών και Έρευνας Ακτή, με τη στήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), με στόχο αυτό να καταστεί θεσμός. H υποστήριξη του Προγράμματος, εντάσσεται στο πλαίσιο του οράματος της Coca-Cola για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα».
 
Τη χρυσή διάκριση για το “Zero Waste Beach” στα Cyprus Tourism Awards 2019 παρέλαβε η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά. Σε δήλωσή της η κ. Πατσιά ανέδειξε ότι η πλαστική ρύπανση απειλεί την περίκλειστη θάλασσα της Μεσογείου και η συνεργασία του Ιδρύματος της Coca-Cola με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας Ακτή, στόχο έχει να ενεργοποιήσει τις παράκτιες επιχειρήσεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος και την ίδια στιγμή να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.

 Η κ. Πατσιά προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί μία νέα σειρά από δράσεις για τη φετινή χρονιά, στο πλαίσιο του “Zero Waste Beach”, με ζητούμενο πάντοτε τη συνέχιση της προσπάθειας για ευαισθητοποίηση του κοινού και για την υιοθέτηση υπεύθυνων πρακτικών από τις παράκτιες επιχειρήσεις, ώστε να απαλλαγούν οι κυπριακές θάλασσες από την πλαστική ρύπανση.
 
Τα βραβεία Cyprus Tourism Awards τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ενώ στόχος ήταν η ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας στον χώρο του Travel, Hospitality & Leisure. Στην τελετή βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Λευκωσία, παρευρέθηκαν περισσότερα από 300 υψηλόβαθμα στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών και φορέων τουρισμού στη χώρα, ενώ οι πρακτικές που διακρίθηκαν επιβραβεύθηκαν από την ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, μέσω αδιάβλητης διαδικασίας, όπως αυτή καθορίστηκε από τους διοργανωτές των βραβείων.
 


 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΒΑ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:06/12/2019
Όγκος:171.003,81
CSE:65.550  0.690%
FTSE/CySE:39.410  0.770%
Λευκωσία211°C
Λάρνακα21°C