Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Λύπη εκφράζει ο Πρόεδρος για δημοσίευμα το οποίο τον στοχοποιεί, αναφέρει ο Εκπρόσωπος     CNA   `Eκκληση Πυροσβεστικής στο κοινό λόγω υψηλών θερμοκρασιών      CNA   Στην Κύπρο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για την ετήσια συνάντηση νέων των εκκλησιών της Μ. Ανατολής      CNA   Σε σοβαρή κατάσταση στο ΓΝ Λευκωσίας νεαρός που έπεσε από ύψος τριών μέτρων στην Αγία Νάπα     CNA   Δεν σχολιάζει τα όσα του καταλογίζονται ο Μητροπολίτης Μόρφου, σέβεται την αστυνομική έρευνα     CNA   Επτά ελληνικά και ένα κυπριακό πανεπιστήμιο ανάμεσα στα 1000 καλύτερα του κόσμου      CNA   Ο Τζέφρι Επσταϊν αυτοκτόνησε δι` απαγχονισμού, επιβεβαίωσε η νεκροψία     CNA   Τίτλοι τέλους για τον Πίτερ Φόντα     CNA   
Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου
ΚΥΠΕ - Τζουλιάνα Βιολάρη - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/08/2019 11:08


 
Ποικίλα τα θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων με αναφορές στο θέμα που ξέσπασε με το νέο θεατρικό έργο του γνωστού Τ/κ συγγραφέα Γιασάρ Ερσοϊ, στην ανησυχία που προκαλεί η αύξηση του αριθμού των μεσιτών οι οποίοι δεν εγκεκριμένοι, στις δηλώσεις του τέως «γενικού διευθυντή» Βακουφίων σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι τα Βαρώσια είναι ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ αλλά και στην αδιαφορία των "αρμοδίων" να βρουν λύση στο θέμα των απορριμμάτων με αποτέλεσμα πολλές περιοχές στα κατεχόμενα να μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους.
 
Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Καμπαρέ στη θέση της φωτιάς» αναφέρεται στο νέο έργο του Τ/κ συγγραφέα Γιασάρ Έρσοϊ, με την ομώνυμη ονομασία, και γράφει ότι το «κρατικό θέατρο» απέρριψε να ανεβάσει στη σκηνή το εν λόγω έργο χαρακτηρίζοντας το «σκανδαλώδες» αφού σε αυτό σατιρίζονται πολιτικοί και πολιτικές του ψευδοκράτους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι εργαζόμενοι στο κτηματολόγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια αποφάσισαν να κατέλθουν σε απεργία λόγω προβλημάτων όπως μειωμένο προσωπικό. Δημοσιεύει αλλού τις δηλώσεις του «προέδρου» του πολεοδομικού επιμελητηρίου Μερτέρ Ρεφίκογλου σχετικά με τα πεντάστερα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα και τη συμβολή τους στην οικονομία του ψευδοκράτους.
 
Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Τα βακούφια δεν πρέπει να χαθούν» δημοσιεύει δηλώσεις του τέως «γενικού διευθυντή» του ΕΒΚΑΦ Τανέρ Ντερβίς σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι τα Βαρώσια είναι ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ και ο οποίος ανέφερε ότι λόγω λανθασμένων χειρισμών του ΕΒΚΑΦ κατάφεραν Ελληνοκύπριοι να κερδίσουν δικαστικές μάχες στο ΕΔΑΔ. Αναφορά γίνεται και στην απόφαση της διεύθυνσης του «κρατικού θεάτρου» να απαγορεύσει στον Γιασάρ Έρσοϊ να ανεβάσει έργο του. Γράφει ακόμα ότι έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγράφων από το Καζακστάν στο μουσείο μοντέρνας τέχνης στο παράνομο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής.
 
Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Αιμορραγία στον τουρισμό» γράφει ότι η αδιαφορία των «αρμοδίων» να επιλύσουν το θέμα της ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών που οδηγεί στη μετατροπή της φύσης σε τεράστιο σκουπιδότοπο, έχει προκαλέσει ζημιές στον τουρισμό ενώ σύμφωνα με στοιχεία του «γραφείου προγραμματισμού» ο τουρισμός μειώθηκε κατά 11,5% το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με το ίδιο εξάμηνο του 2018. Γράφει ακόμα ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί παρευρέθηκε στην κηδεία του γνωστού Τ/κ οικονομολόγου και ακαδημαϊκού Ουνάλ Ακιφλέρ. Η εφημερίδα κάνει ακόμα αναφορά στην περίπτωση οικογένειας η οποία με μια βδομάδα διαφορά έθαψε πατέρα και μητέρα που άφησαν πίσω τους τρία ανήλικα παιδιά.

Η  εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Υπάρχουν χιλιάδες ψεύτικοι μεσίτες» γράφει ότι ανησυχία προκαλεί το γεγονός της αύξησης του αριθμού των ατόμων που παρουσιάζονται ως μεσίτες χωρίς να έχουν την απαραίτητη "άδεια" και κατάρτιση με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται τον κόσμο. Γράφει ακόμα ότι οι συνθήκες εργασίας στο "κτηματολόγιο" στην κατεχόμενη Κερύνεια οδήγησε τους εργαζομένους σε τρίωρη στάση εργασίας. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι το ενδιαφέρον των ερευνητών κέρδισε μια μικρή πόλη της Πολωνίας, στην οποία εδώ και εννέα χρόνια δεν έχει γεννηθεί ούτε ένα αγόρι.  

Η «Γενί Νουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Σε ποιόν να πω τον πόνο μου;» αναφέρεται στην περίπτωση Τουρκοκύπριας, της οποίας με παράνομες διαδικασίες κατάφεραν να εξασφαλίσουν μέρος της ακίνητης της ιδιοκτησίας, τα οποία πωλήθηκαν στη συνέχεια μέσω αντιπροσώπων, οι οποίοι δήλωναν εκπρόσωποι της κατά τη διαδικασία της αγοραπωλησίας. Η εφημερίδα κάνει ακόμα αναφορά στην απόφαση του «κρατικού θεάτρου» όπως απαγορεύσει στον Γιασάρ Ερσόϊ να ανεβάσει στη σκηνή το νέο έργο του με τη δικαιολογία ότι δεν είναι κατάλληλο. Αλλού αναφέρει ότι αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης λαχανικών και φρούτων με την τιμή πώλησης των κερασιών να φτάνει σχεδόν τα 4 ευρώ το κιλό.
 
(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΓΒΑ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:16/08/2019
Όγκος:41.052,28
CSE:70.220  0.300%
FTSE/CySE:42.130  0.330%
Λευκωσία36°C
Λάρνακα34°C