Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Υπό κράτηση 32χρονος για κλοπή εκκλησιαστικών εισφορών     CNA   Μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα απέτρεψαν οι αρχές στη Γερμανία     CNA   Το `χαλιφάτο` του Ισλαμικού Κράτους εξουδετερώθηκε πλήρως, δηλώνουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις     CNA   Για την Ουάσινγκτον όπου θα έχει επαφές, αναχωρεί ο ΥΠΕΞ     CNA   Η Ολομέλεια της Βουλής συζητά στις 4 Απριλίου το πόρισμα της ερευνητικής για τον Συνεργατισμό      CNA   Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τις σχέσεις Κύπρου-Ινδίας σε χαιρετισμό του στο «Φεστιβάλ των Χρωμάτων»     CNA   Πέραν των 10 χιλιάδων ατόμων στην πρώτη μέρα του 13ου ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεμεσού ΓΣΟ     CNA   

Εκστρατεία για μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας, τον Σεπτέμβριο, στο Δήμο Αγ. Αθανασίου
ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης - Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 01/08/2018 16:42 Εκστρατεία μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας και ευαισθητοποίησης των δημοτών, ιδιοκτήτων καταστημάτων και επιχειρήσεων, ξεκινά τον Σεπτέμβριο ο Δήμος Αγίου Αθανασίου, ο οποίος, παράλληλα, θα διανέμει δωρεάν 1500 επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες για ψώνια.
 
Οι 1500 επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες παραδόθηκαν στον Δήμο από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, μετά από σχετικό αίτημα και όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο επικεφαλής της, Ιερόθεος Παπαδόπουλος, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το πώς μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση της πλαστικής σακούλας, "γιατί αφορά τη ζωή μας, αφορά τη ζωή των παιδιών μας, αφορά το περιβάλλον".
 
Ο κ.Παπαδόπουλος αλλά και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, συνεχάρησαν τον Δήμο Αγίου Αθανασίου για την πρωτοβουλία που ανέλαβε, ενώ εξέφρασαν παράλληλα την ικανοποίηση τους για τη σημαντική μείωση, κατά 80%, της χρήσης της πλαστικής σακούλας στην Κύπρο, ένα μήνα από την εφαρμογή του σχετικού μέτρου.
 
Όπως είπε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν υπάρχει η θέληση, λύσεις υπάρχουν και δεν έχουν πάντα να κάνουν με το οικονομικό στοιχείο, "αλλά το πρώτο στοιχείο για μένα είναι, να κατανοήσω ποιο είναι το πρόβλημα και τι μπορώ να κάνω εγώ για να το αντιμετωπίσω".
 
"Καλώς ή κακώς, όταν υποχρεώνεσαι να πληρώσεις το σκέφτεσαι διπλά και τριπλά", είπε ο κ. Παπαδόπουλος και σημειώνοντας πως στους στόχους της ΕΕ περιλαμβάνεται η μείωση και τελικά η απαγόρευση χρήσης πολλών άλλων πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια, τα ποτήρια και τα μπουκάλια, υπέδειξε πως αρκετές χώρες έχουν ήδη βρει τρόπους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά τους, ώστε μέχρι το 2030 να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί.
 
Ανέφερε ως παράδειγμα την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει τα καλαμάκια, που έφταναν τα 8,5 δισεκατομμύρια σε αριθμό, ενώ στο Ανόβερο της Γερμανίας, ο Δήμος συνεργάστηκε με 180 καφετέριες για χρήση ποτηριών πολλαπλών χρήσεων.
 
Μεγάλο καταγράφεται και το πρόβλημα με τη ρύπανση της θάλασσας από παλιά δίχτυα και άλλα σύνεργα αλιείας, είπε ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι με τις νέες νομοθεσίες, μέχρι το 2030, οι Ευρωπαίοι ψαράδες, δεν θα είναι μόνο υποχρεωμένοι να επιστρέφουν τα ελαττωματικά δίχτυα και σύνεργα τους, αλλά και να καταβάλλουν το κόστος ανακύκλωσης τους.
 
"Μέχρι το 2030 πρέπει να είμαστε σε μια άλλη Ευρώπη, όσον αφορά τη σχεδίαση, τη χρήση και εναπόθεση του πλαστικού", συμπλήρωσε.
 
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, είπε πως, ως χώρα, έχουμε αρκετά θέματα να αντιμετωπίσουμε σε σχέση με τη μεγάλη παραγωγή σκουπιδιών και τη διαχείριση των αποβλήτων, μεγάλο μέρος των οποίων είναι το πλαστικό.
 
Εξέφρασε δε την θέση πως, "με βάση την ωριμότητα, που επέδειξαν οι Κύπριοι καταναλωτές στην εφαρμογή του μέτρου της πλαστικής σακούλας, θα πρέπει να απαγορευθεί πλήρως η χρήση της μέχρι το τέλος του χρόνου".
 
Ο επόμενος στόχος, πρόσθεσε, θα πρέπει να είναι η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια, ενώ κάλεσε τον Δήμο Αγίου Αθανασίου να πρωτοστατήσει και να γίνει ο πρώτος Δήμος της Κύπρου που δεν θα χρησιμοποιούνται πλαστικά μιας χρήσης στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια του.
 
Τόνισε ακόμη ότι "η χρέωση ή η απαγόρευση στη χρήση πλαστικών, δίνουν την ευκαιρία της ενημέρωσης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού του υλικού που χρησιμοποιούμε".
 
Ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, ανέφερε εξάλλου ότι η εκστρατεία του Δήμου  "Αλλάζω συνήθειες! Λέμε αντίο στην πλαστική σακούλα. Εσύ;" εντάσσεται πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής του και γίνεται σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα για παραχώρηση των 1500 επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών για ψώνια.
 
Η εκστρατεία, είπε, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ώστε σε αυτήν να εμπλακούν και μαθητές των σχολείων της περιοχής, ενώ οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες θα δίνονται στο κοινό, έξω από υπεραγορές που βρίσκονται στο Δήμο Αγίου Αθανασίου.
 
Το πρώτο σημαντικό βήμα αυτής της εκστρατείας, συνέχισε, είναι η σωστή πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση των δημοτών μας σχετικά με την αλόγιστη χρήση των πλαστικών και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
 
Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως, όπως και σε άλλα περιβαλλοντικά προγράμματα που ο Δήμος εφαρμόζει, οι δημότες θα αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια "και θα πούμε όλοι μαζί αντίο, μια για πάντα, στην πλαστική σακούλα".  
 


** Το ρεπορτάζ εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΒΑ)
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:22/03/2019
Όγκος:482.816,74
CSE:64,810  -0,520%
FTSE/CySE:38,840  -0,540%
Λευκωσία24°C
Λάρνακα21°C