Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο, δηλώνει ο ΥΦΥΠΕΞ Κουίκ      CNA   Για τις τριμερείς συνεργασίες με Ισραήλ και Αρμενία ενημέρωσε τους Απόδημους ο Φ. Φωτίου     CNA   Το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» απένειμε ο Προέδρος Αναστασιάδης σε έξι προσωπικότητες της ομογένειας      CNA   Πρώτη κυπριακή αποστολή στο απώτερο διάστημα με ΝΑΣΑ/ΕΣΑ για αποτροπή αστεροειδούς      CNA   Αλλάζει ο τρόπος σκέψης στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της     CNA   Η Καρπασία να τεθεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, ζητεί η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας      CNA   Unicef: Όλο και περισσότερα παιδιά στη Νιγηρία χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινες βόμβες»      CNA   

Υπέρ πρακτικών διαλογής στην πηγή τάσσεται η Green Dot
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/07/2017 12:35


Υπέρ της υιοθέτησης πρακτικών για διαλογή στην πηγή, τάσσεται ξεκάθαρα η Green Dot, η οποία και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που σχετίζονται με το θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση, τα οποία σύμφωνα με την ίδια πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα.

Στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής της για το 2016, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση αναφέρει ότι «με τα νέα δεδομένα όπως εξελίσσονται, είναι πλέον απαραίτητο να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της αποφυγής των μεγάλων υποδομών και της υιοθέτησης των πρακτικών για διαλογή στην πηγή, όπως προνοεί η ευρωπαϊκή και η κυπριακή νομοθεσία».

Εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσει τάχιστα η «η άμεση εφαρμογή ομοιόμορφων τελών απόρριψης, ή ενιαίο τέλος όπως ονομάζεται τελευταία, σε όλους τους χώρους τελικής αποδοχής, όποια μορφή και να έχουν αυτοί».

Ζητάει επίσης την «εφαρμογή της υποχρεωτικής διαλογής στην πηγή στο επίπεδο Τοπικών Αρχών και πολιτών άμεσα, για τα υλικά που προνοεί η νομοθεσία».

Προτείνει πως πρέπει να ετοιμαστεί νομοθεσία «για εφαρμογή συστημάτων ‘Πληρώνω όσο Πετώ’ για να γίνει η φορολόγηση των σκυβάλων δίκαιη και η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων οικονομικά λογική για τους πολίτες».

Καλεί σε «απαγόρευση απόρριψης στους χώρους τελικής διάθεσης υλικών που πρέπει με βάση τη νομοθεσία να διαχωρίζονται στην πηγή».

Ζητάει ακόμη την «άμεση αλλαγή των δεδομένων γεωγραφικής κάλυψης των δύο μονάδων Κόσιης και Πεντακώμου ώστε να ξεφύγουμε από τις επαρχιακές υποδομές και να αξιοποιηθούν πλήρως οι υφιστάμενες μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές».

Θεωρεί ότι πρέπει να γίνει «προεργασία με υποψήφιους αποδέκτες - διαχειριστές προδιαλεγμένων υλικών», όπως μονάδες βιοαερίου σε όλη την Κύπρο, για αποδοχή προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων.

Εκφράζει την άποψη ότι αυτή η εισήγηση είναι απαραίτητη «για να επιτευχθεί η εκτροπή των οργανικών απορριμμάτων από την ταφή όπως προνοεί η υφιστάμενη νομοθεσία».

Ήδη, σημειώνει, η κατεύθυνση που δίδει το νέο πακέτο ΕΕ για την κυκλική οικονομία για την περίοδο 2017 -2030 «καθιστά ξεκάθαρη την κατεύθυνση προς τη διαλογή στην πηγή όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών». Στο πακέτο, σύμφωνα με την Green Dot, υπογραμμίζεται ακόμη η ανάγκη «υιοθέτησης υποστηρικτικών εργαλείων, νομικών και οικονομικών, για προώθηση της διαλογής στην πηγή όπως οι χρεώσεις στους χώρους απόρριψης, η υποχρεωτική διαλογή στην πηγή και τα συστήματα ‘Πληρώνω όσο Πετώ’».
 
(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)


 
 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:22/08/2017
Όγκος:577.692,17
CSE:76,210  -1,680%
FTSE/CySE:45,780  -1,800%
Λευκωσία35°C
Λάρνακα33°C