Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Ψηφίζεται νωρίς το βράδυ ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2020     CNA   Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται τα μέλη της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ     CNA   Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

“Πελεκάνος” από ανακυκλώσιμα υλικά από την Κ. Φουκαρά και τους μαθητές της
ΚΥΠΕ - Κική Περικλέους - ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος 18/06/2019 14:54Κιμωλίες και πλαστικές φιάλες που συνέλλεξαν μαθητές, αλλά και ενήλικες περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, μετατράπηκαν σε έργο τέχνης. Έναν πελεκάνο, που στέλνει τα δικά του μηνύματα για προστασία του περιβάλλοντος από την αλόγιστη απόρριψη πλαστικών.
 
Η πρωτοβουλία ανήκει στο εργαστήρι Art Studio της Κατερίνας Φουκαρά και του Artenty Lyseknov και στόχος είναι να βοηθηθούν οι μαθητές να κατασκευάσουν εικαστικά έργα με τη χρήση άχρηστων υλικών της καθημερινότητας.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η καλλιτέχνης Κατερίνα Φουκαρά ανέφερε πως η εγκατάσταση δημιουργήθηκε χθες, με κιμωλίες και πλαστικές φιάλες, που συγκεντρώθηκαν ωστόσο μέρες πριν, και απεικονίζει έναν πελεκάνο που περιβάλλεται από πλαστικά υλικά και ένα δακτύλιο έξι πακέτων που έχει κολλήσει γύρω από το λαιμό του. Στόχος είναι να δείξει πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να δημιουργηθεί και να καταστρέψει τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας. Για το έργο συγκεντρώθηκαν, όπως είπε, 100 σακούλια με μικρές πλαστικές μπουκάλες και περίπου 100 μεγάλες μπουκάλες σε διάστημα μιας εβδομάδας. 

Στο project, σημείωσε, ενεπλάκησαν μαθητές και ενήλικες φτιάχνοντας με τα χέρια τους τον “πελεκάνο” από ανακυκλώσιμα υλικά. Όλα αυτά τα υλικά, επεσήμανε, θα κατέληγαν σε σκουπιδότοπους.

Στην όλη προσπάθεια, όπως ανέφερε η κ. Φουκαρά, συνέδραμαν οι μαθητές του Art Studio Ντανίλης Γεωργίου, Κατερίνα Βιτίουκ, Αρίνα Γεωργίου, Θέα Γεωργίου, Δήμα Ντουλσεύφ, Σάββα Ζυγιάνοφ, Σόνια Ζυρυάνοβα, Λίζα Βιναγκράντοβα, Θορστέν Σουλτέζ, Έρια Χριστοδούλου, Αλέξανδρος Μπαρβένκο, Μαξ Αμπράμοφ αλλά και επισκέπτες και εθελοντές που βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του πρότζεκτ, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά.

Η κ. Φουκαρά είπε πως οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν από τις 08:30 χθες, με το έργο να ολοκληρώνεται στις 18:00. Η εντατική δουλειά, όπως εξήγησε, διήρκεσε τέσσερις περίπου ώρες, ωστόσο λόγω της ζέστης γίνονταν και διαλείμματα.


Ερωτηθείσα για την ιδέα της κατασκευής η καλλιτέχνης είπε πως η κατασκευή στέλνει το μήνυμα της οικολογικής συνείδησης και αυτό που θέλει να περάσει στο κόσμο είναι μια διαμαρτυρία, έτσι ώστε να αρχίσουν οι πολίτες να σκέφτονται ότι η εκδίκηση της φύσης θα είναι πολύ σκληρή για εμάς. Παρόμοια έργα με ανακυκλώσιμα υλικά, σημείωσε, έχουν δημιουργήσει και στο παρελθόν , ώστε οι μαθητές να αντιληφθούν λίγο διαφορετικά τη φύση και να απεγκλωβιστούν από το άγχος αλλά και για να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση.
 
Τόσο η Κατερίνα Φουκαρά όσο και ο Artenty Lyseknov έστειλαν το μήνυμα ότι πρέπει να « αγαπάμε την κοινή μας κατοικία, διαφορετικά δεν θα έχουμε ένα καθαρό και όμορφο μέρος για να ζήσουμε». Επιπρόσθετα, συνέχισαν, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα της αύξησης της ρύπανσης από πλαστικό. Το δεύτερο βήμα, σημειώνουν, είναι η εκπαίδευση και η συμμετοχή όλων σε μια συζήτηση για την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών.

Σημειώνεται πως το έργο εγκαταστάθηκε στην Κάτω Πάφο, ενώ για την κατασκευή του project η κ. Φουκαρά ανέφερε πως συνέδραμε και η εταιρεία Thanos Hotels με την προσφορά του χώρου στο παραλιακό σημείο της Κάτω Πάφου όπου έγινε η κατασκευή αλλά και τη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών, κυρίως πλαστικών μπουκαλιών.


 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:11/12/2019
Όγκος:156.993,45
CSE:65.550  0.540%
FTSE/CySE:39.400  0.560%
Λευκωσία16°C
Λάρνακα18°C