Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μέι     CNA   Επίσκεψη της GRECO στην Κύπρο εντός των προσεχών εβδομάδων     CNA   Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη στην Μανμπίτζ της Συρίας     CNA   Τουλάχιστον 5 νεκροί από την αμμοθύελλα που έπληξε την Αίγυπτο     CNA   Απόλλωνας και Ερμής στους `8` του Κυπέλλου

Να μειωθούν τα πλαστικά, είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος σε ημερίδα
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/06/2018 18:29


Εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και χρήσης των πλαστικών υλικών, το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερο πλαστικό παρά ψάρια, επεσήμανε σήμερα η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να εμποδίσουμε την είσοδο πλαστικών υλικών στο νερό, στα τρόφιμα, ακόμα και στον οργανισμό μας, και η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων με αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης».
 
Σε χαιρετισμό της στην ημερίδα «Ανοιχτός Διάλογος: Κλείνοντας τον Κύκλο των Πλαστικών», που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και ο Δήμος Στροβόλου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη φετινή Πράσινη Εβδομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κ. Παναγιώτου είπε ότι « η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά υλικά αποτελεί μέρος της μετάβασης προς μια πιο κυκλική οικονομία».
 
«Με τη στρατηγική αυτή θα προστατευτεί το περιβάλλον από τη ρύπανση από πλαστικά υλικά και παράλληλα θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η καινοτομία, ώστε αυτή η πρόκληση να μετατραπεί σε θετική ατζέντα για το μέλλον της Ευρώπης», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι, «σύμφωνα με τα νέα σχέδια, το 2030 θα διατίθενται πλέον μόνο ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες στην αγορά της ΕΕ, η κατανάλωση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης θα μειωθεί και η σκόπιμη χρήση μικροπλαστικών θα περιοριστεί».
 
«Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση», σημείωσε η κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι «η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει ήδη επιτύχει σημαντική μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας σε αρκετά κράτη μέλη».
 
Στην ημερίδα υπήρχαν επτά ομιλητές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη διαχείριση αποβλήτων στην Κύπρο και την Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στα πλαστικά.
 
Μίλησαν:
* Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με θέμα «Πλαστικά απόβλητα: Μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την προστασία του πλανήτη»
* Κώστας Χατζηπαναγιώτου, Διευθυντής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με θέμα «Η υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων στην Κύπρο»
* Δρ Νικόλαος Καλογεράκης, Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης για τη «Ρύπανση από τη μη ορθολογική διαχείριση των πλαστικών και μικροπλαστικών»
* Γιώργος Φυττής, Ωκεανογραφικό Κέντρο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Πρόγραμμα καθαρισμού θαλασσών από δίκτυα και αλιευτικά αντικείμενα»
* Ανθή Χαραλάμπους, Προϊστάμενη, Υπηρεσία Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για «Πλαστικά και μετάβαση στην κυκλική οικονομία: Προκλήσεις και προοπτικές»
* Αυγουστίνος Φράγκου, Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας, Lordos Plastics με θέμα «Αλλαγή κουλτούρας και προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις από τις βιομηχανίες πλαστικών στην Κύπρο»
* Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, Δήμαρχος Στροβόλου για το θέμα «Ο ρόλος των τοπικών αρχών στη μείωση και ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων»
 
Όλες οι παρουσιάσεις βρίσκονται στον σύνδεσμο https://ec.europa.eu/cyprus/events/20180511_el
 

 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 
(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:16/01/2019
Όγκος:163.869,52
CSE:64,610  0,090%
FTSE/CySE:38,720  0,050%
Λευκωσία14°C
Λάρνακα16°C