Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Συμφωνήθηκε η διαδικασία στα αεροδρόμια για εντοπισμό και αντιμετώπιση περιστατικών κοροναϊου, σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες διαβεβαιώνει ο Υγείας     CNA   Δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη καταγγελίας για ποδόσφαιρο, λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, βλέπει την Τρίτη το κλιμάκο της ΟΥΕΦΑ     CNA   Προβλήματα από τροπολογίες στο νόμο παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, σύμφωνα με τον Σαββίδη     CNA   Θετικό για τα δημόσια οικονομικά αναμένεται να είναι το μέτρο για πρόωρη αφυπηρέτηση στο δημόσιο τομέα      CNA   «Αποχαιρετούμε έναν παλιό φίλο», δηλώνει ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός για το Brexit     CNA   Αλλα δύο νεκρά φλαμίνγκο εντοπίστηκαν χθες στην αλυκή Λάρνακας     CNA   
Εκπομπή για Ομογένεια
ΚΥΠΕ Ραλλή Παπαγεωργίου - Έμιλη Λάμπρου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/01/2020 07:39


Στην Αθήνα την Δευτέρα ο ΥΠΑΜ για το 6ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στην Αθήνα μεταβαίνει την Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου ο ΥΠΑΜ, Σάββας Αγγελίδης για να συμμετέχει στο 6ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας Κύπρου – Ελλάδας και των Γενικών Επιτελείων ΓΕΕΦ/ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, το συμβούλιο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μόνιμης, σταθερής και αναβαθμισμένης συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς άμυνας και ασφάλειας.


Σύσταση από Υπ. Υγείας να αποφεύγονται τα ταξίδια προς την πόλη Wuhan στην Κίνα
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνίσταται να αποφεύγονται ταξίδια προς την πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας της Κίνας.
 
 Όπως αναφέρεται, σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων του Υπουργείου Υγείας και της ταξιδιωτικής οδηγίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας, σχετικά με την εξελισσόμενη επιδημία από τον νέο κορονοϊό 2019-CoV στην πόλη Wuhan, Επαρχία Hubei, Κίνα, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ενημερώνουν το κοινό, που εξακολουθεί να προγραμματίζει ταξίδι προς Κίνα και ειδικότερα στην πόλη Wuhan της Επαρχίας Hubei, πως σύμφωνα με ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος. Επίσης αναφέρεται πως μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο κατά του ιού.
 
 Οι πολίτες που επισκέπτονται την πόλη Wuhan προτρέπονται όπως:
             
Πλένουν συχνά τα χέρια τους με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα να χρησιμοποιούνται αλκοολούχα αντισηπτικά.
 
Καλύπτουν το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) σε βήχα ή φτάρνισμα. Σε περίπτωση χρήσης χαρτομάντηλου συστήνεται η άμεση απόρριψή του και πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι.
     
 Αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά) και εκκρίσεις τους.
 
Αποφεύγουν την αγορά ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).
 
Αποφεύγουν την επαφή με ασθενείς ειδικά αν παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια.
 
Παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους και αναζητούν ιατρική βοήθεια εάν εκδηλώσουν συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό ή δύσπνοια, αποφεύγοντας περαιτέρω μετακινήσεις και ταξίδια.
 
Μετά την επιστροφή από ταξίδι στην Κίνα και ειδικότερα από την πόλη Wuhan συνιστάται στους πολίτες να παρακολουθούν την υγεία τους για τις επόμενες 14 ημέρες.
 

Πολύ μικρός αριθμός τηλεφωνημάτων στο ΥΠΕΞ για τον κοροναϊό
------------------------------------------------------------------------------
Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει δεχθεί μέχρι στιγμής πολύ μικρό αριθμό τηλεφωνημάτων σε σχέση με το θέμα της επιδημίας το κοροναϊού, χωρίς να έχει προκύψει οτιδήποτε το ανησυχητικό, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.
 
Τα τηλεφωνήματα έγιναν είτε από Κύπριους που επισκέπτονται την Κίνα, είτε από κόσμο στην Κύπρο που προγραμματίζει να ταξιδέψει ή έχει συγγενείς στην Κίνα.
 
Πρόκειται για μονοψήφιο αριθμό ατόμων, όπως μας αναφέρθηκε, που ήθελαν να ενημερωθούν π.χ. για το τι γίνεται με τα αεροδρόμια, και τους δόθηκε η πληροφόρηση πως το αεροδρόμιο στην πόλη Wuhan, εστία της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, είναι κλειστό.
 
Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ Κύπρου και Κίνας αλλά επειδή υπάρχει και επιχειρηματική συνεργασία με την Κίνα και γίνονται και τουριστικές επισκέψεις υπήρξε ήδη κάποιο ενδιαφέρον κατά το Σαββατοκύριακο για ενημέρωση, αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ.
 
Υπογραμμίστηκε επίσης πως τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας  βρίσκονται σε εγρήγορση για το θέμα αυτό και στο πλαίσιο αυτό προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες.
 
Οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν, εξάλλου, πως αν και κατά τις ημέρες των αργιών, λόγω της κινέζικης Πρωτοχρονιάς που γιορτάζεται τώρα, η κυπριακή πρεσβεία στο Πεκίνο είναι κλειστή, υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ των αρμοδίων της πρεσβείας και του Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στη Λευκωσία για το θέμα αυτό, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τις εξελίξεις.
 
Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το Σάββατο πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την επιδημία του κοροναϊού στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
 

Τοποθετείται η Επιτροπή Οικονομικών για το Υφυπουργείο Καινοτομίας
-------------------------------------------------------------------------
Για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής τοποθετείται τη Δευτέρα η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.
 
Σύμφωνα με την ατζέντα της  σημερινής συνεδρίας, τα μέλη της Επιτροπής θα τοποθετηθούν και θα καθορίζουν πότε θα αχθεί ενώπιον της Ολομέλειας το νομοσχέδιο, που προνοεί την ίδρυση Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και του Διορισμού Υφυπουργού παρά τω Προέδρω σε θέματα Καινοτομίας και Ψηφιακής Ανάπτυξης.
 
Υπενθυμίζεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον σχετικό νομοσχέδιο σε συνεδρία τους τις 4 Σεπτεμβρίου, το οποίο παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής περί τα τέλη Νοεμβρίου από τον τέως Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
 
 
Τελέστηκε στη Λεμεσό το 46ο μνημόσυνο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή
----------------------------------------------------------------------
Τελέστηκε χθες το πρωί, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό, το 46ο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ, στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή.
 
Του μνημοσύνου προέστη ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, με την Κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πέτρο Δημητρίου, ενώ παρέστησαν, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, δημοτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων και πολίτες.
 
Ακολούθησε πορεία στο κρησφύγετο του Διγενή και τρισάγιο στο χώρο του ανδριάντα, ενώ επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Πετρίκκος.
 
 
Σύντομα τα θυρανοίξια του ναού Αγίου Νεκταρίου στο Γέρι, δήλωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πραγματοποιούνται σύντομα τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νεκταρίου στο Γέρι, δήλωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, κηρύσσοντας επίσημα την έναρξη των εορτασμών για τη συμπλήρωση εκατό ετών από την Κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, στην Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Νότιο Αφρική.
 
Ο Πατριάρχης εξέφρασε ευχαριστίες στην Κυβέρνηση και την Εκκλησία της Κύπρου για το ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Γέρι, λέγοντας ότι «με τη βοήθεια και την αγάπη της κυπριακής Εκκλησίας αλλά και της κυπριακής Κυβέρνησης, ολοκληρώνεται η ομώνυμη εκκλησία, με ένα καμπαναριό 25 μέτρων για να διαλαλεί ότι «εδώ υπάρχει Ορθοδοξία».
 
Αντίστοιχες εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την Κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, θα πραγματοποιηθούν και στην Αθήνα, το Κάιρο και το Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής.


Η Ομόνοια ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι με την Ανόρθωση
---------------------------------------------------------------------------------------
Η Ομόνοια είναι η νικήτρια του ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής με την Ανόρθωση.

Η Ομόνοια νίκησε στο ΓΣΠ ο με αυτογκόλ του Ράγιος στο 49΄και  επικράτησε της πρωτοπόρου Ανόρθωσης.


Ο Απόλλωνας νίκησε με 3-2 τον Εθνικό Άχνας
--------------------------------------------------------------
Ο Απόλλωνας πήρε την νίκη στο Τσίρειο στάδιο επί του Εθνικού Άχνας με 3 - 2 για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος

Ο Εθνικός προηγήθηκε με γκολ του Κονέ στο 2ο λεπτό,ενώ τοσκορ ανέτρεψαν οι κυανόλευκοι με γκολ των Ματέι (11ο),Μπένσοπ (14ο) και Παπουλή στο 22ο.Το τελικό 3-2 σημειώσε ο Λαμπάν με εκτέλεση πέναλτι στο 82ο λεπτό.


Ισόπαλος 1 - 1 ο αγώνας Νέας Σαλαμίνας - ΕΝΠ
--------------------------------------------------------------------
Ισόπαλος 1-1 τέλειωσε ο αγώνας Νέας Σαλαμίνας με την Ένωση Νέων Παραλιμνίου για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Το σκορ άνοιξε η ΕΝΠ στο 51` με γκολ του Χαμπαρντζουμιάν και η Νέα Σαλαμίνα ισοφάρισε στο 87` με τον Ονουέγκμπου.


KOMMATA
-----------------

Το πραγματικό δίλημμα είναι μεταξύ ομοσπονδίας και διχοτόμησης, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Το πραγματικό δίλημμα σήμερα είναι μεταξύ ομοσπονδίας και διχοτόμησης, μεταξύ της απελευθέρωσης της Κύπρου και της συνέχισης της κατοχής. Ενδιάμεσος δρόμος δεν υπάρχει», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι ο εθνικισμός και όχι μόνο, και στις δύο κοινότητες επιμένει μέχρι σήμερα να πολεμά την προοπτική της επανένωσης.
 
«Ακόμα και τώρα, στο παρά πέντε της διχοτόμησης υποστηρίζουν ορισμένοι ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Να πάμε σε κάτι καλύτερο από το κράτος του 1960. Επιμένουν να συμπεριφέρονται λες και δεν έγινε τίποτε τα τελευταία πενήντα σχεδόν χρόνια στον τόπο μας. Θέλουν να αποκοιμίζουν το λαό με ρητορείες, μεγάλα λόγια και κούφια συνθήματα».
 
Σε ομιλία του στο παγκύπρια εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος, όπου συμμετείχαν Ε/κ και Τ/κ, ο Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «εμείς επιμένουμε να τους απαντούμε πολιτικά, ανοιχτά και αποφασιστικά. Επιμένουμε να ενώνουμε το λαό σε ένα κίνημα που στοχεύει στην επανένωση. Που φέρνει μαζί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε ένα κοινό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιφασιστικό μέτωπο. Αυτή είναι η διαχρονική πολιτική του ΑΚΕΛ εδώ και δεκαετίες. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για να μείνει μια για πάντα πίσω ό, τι πρόδωσε και πλήγωσε τον τόπο μας».
 
(ΚΥΠΕ/ΡΠ/ΕΛΑ/ΓΧΡ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:24/01/2020
Όγκος:344.871,66
CSE:67.580  0.640%
FTSE/CySE:40.650  0.590%
Λευκωσία12°C
Λάρνακα13°C