Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με Τουσκ την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες     CNA   Εξετάζουμε περαιτέρω προοπτικές στα τεμάχια 6 και 11, αναφέρει αξιωματούχος της Eni     CNA   Η Κύπρος συμμετέχει στην παγκόσμια εκδήλωση για τη γαλλική γαστρονομία     CNA   -Κατάθεση στην Αστυνομία συνοδευόμενοι από τον ΠΑΣΠ έδωσαν οι τρεις ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας για δηλώσεις Πέτεφ     CNA   --
Ουσιαστική συμβολή ΚΥΠΕ στη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων [ΒΙΝΤΕΟ]
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/08/2017 13:48


Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων συνέβαλε ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων στην Κύπρο, μέσα από τη συμμετοχή του ως εταίρος στην εκστρατεία “Rethink -Reduce, Reuse, Recycle”, η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life+ της ΕΕ.
 
Όπως ανέφερε η Action Leader του έργου και Βοηθός Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ Γεωργία Βασιλείου, στην παρουσίασή της στο τελικό συνέδριο για την εκστρατεία, υποχρέωση του ΚΥΠΕ ήταν η παραγωγή κατά τη διάρκεια των 35 μηνών που ήταν η κανονική  διάρκεια του προγράμματος, αρχίζοντας από τον Ιούλιο του 2014, ενενήντα συνεντεύξεων και ρεπορτάζ και η έκδοση 100 Ενημερωτικών Δελτίων.
 
«Από την αρχή του προγράμματος, δηλαδή από τον Ιούλιο 2014 μέχρι τον Ιούλιο  του 2017, το ΚΥΠΕ είχε ετοιμάσει και αποστείλει στους συνδρομητές του σύνολο 220 ρεπορτάζ και 76 συνεντεύξεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΚΥΠΕ κάλυψε το στόχο για ρεπορτάζ κατά 733% και το στόχο για συνεντεύξεις κατά  126%», ανέφερε.
 
Σημείωσε επίσης ότι στόχος για όλη τη διάρκεια του προγράμματος ήταν, επίσης, η έκδοση 100 Newsletter (Ενημερωτικών Δελτίων), με την πρώτη έκδοση να έχει ημερομηνία τις 24 Απριλίου 2015 και να αποστέλλεται κάθε Παρασκευή με το ίδιο περιεχόμενο και στις τρεις γλώσσες εργασίας του ΚΥΠΕ, Ελληνικά, Αγγλικά και Τουρκικά. Το ΚΥΠΕ εξέδωσε 110 τεύχη μέχρι τις 28 Ιουλίου 2017, ενώ μέχρι τη λήξη της παράτασης του προγράμματος θα εκδοθούν ακόμα δύο Ενημερωτικά Δελτία.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι το ΚΥΠΕ συνέβαλε ουσιαστικά με την ποσοτική και ποιοτική δουλειά που διεκπεραίωσε, στην ευαισθητοποίηση πρώτα από όλα των συνδρομητών του, που είναι τα ΜΜΕ στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και οργανισμοί, φορείς, θεσμοί, διπλωματικές αποστολές, δημοτικές αρχές, πανεπιστήμια, εντός και εκτός Κύπρου.

«Κατ` επέκταση, συμβάλαμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, αφού το υλικό αυτό διαδόθηκε και πολλαπλασιάστηκε μέσω των ΜΜΕ, αλλά και μέσω των άλλων προϊόντων και υπηρεσιών του ΚΥΠΕ, όπως είναι το σύντομο δελτίο ειδήσεων “ΔΕΚΑ” και CNA News στα ελληνικά και αγγλικά που αποστέλλεται καθημερινά μέσω email σε χιλιάδες αποδέκτες, μέσω του Twitter, Facebook, αλλά και μέσα από την ιστοσελίδα ανοικτής πρόσβασης για το κοινό», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι τα ρεπορτάζ, συνεντεύξεις  και ειδήσεις μεταφράζονται και στα αγγλικά και στα τουρκικά, μεταφέροντας έτσι το μήνυμα σε ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων.

Μέσω του προγράμματος το ΚΥΠΕ, ανέφερε η κα. Βασιλείου, έδωσε λόγο και βήμα σε δήμους και κοινότητες, σε πανεπιστήμια και σχολεία, οργανώσεις και καλλιτέχνες για να μιλήσουν για τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν σε ό,τι αφορά τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων στην Κύπρο. «Μιλήσαμε με τη γλώσσα των αριθμών και της στατιστικής για να τραβήξουμε την προσοχή και – γιατί όχι – να σοκάρουμε για το μέγεθος π.χ. των πλαστικών σακούλων που χρησιμοποιούμε στην Κύπρο και τον όγκο – τον τεράστιο- σκουπιδιών που παράγουμε. Δώσαμε βήμα σε θεσμούς και αρμόδιες Αρχές για να πληροφορήσαμε για το νομικό πλαίσιο, αλλά τις νέες νομοθεσίες και κανόνες που αφορούν το θέμα, που όλοι πρέπει να έχουμε υπόψη. Γίναμε βήμα για τους εταίρους μας για διάδοση των μηνυμάτων του προγράμματος.  Αναδείξαμε προβλήματα και προβάλαμε παραδείγματα και πρότυπα», πρόσθεσε.
 
Είπε επίσης ότι στην πορεία αυτή από το 2014, το ΚΥΠΕ κατέληξε σε κάποιες πολύ χρήσιμες εμπειρικές παρατηρήσεις που αντανακλώνται και στις επιστημονικές έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
 
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μέσα από το βαθμό ευκολίας να εντοπίσουν θέματα και φορείς, δημοτικές Αρχές, ΜΚΟ, θεσμούς, ιδιώτες, εκπαιδευτήρια - έχοντας έργο ή σχέδια δράσης- πρόθυμους να μιλήσουν, παρατηρήθηκε ότι τα ζητήματα που αφορούν την ανακύκλωση είναι περισσότερο διαδεδομένα από τις άλλες δύο κατηγορίες, τη Μείωση και την Επαναχρησιμοποίηση.
 
Παράλληλα ανέφερε ότι ήταν δυσκολότερο για το ΚΥΠΕ να εντοπίσει και να αναδείξει τα θέματα που αφορούν την επαναχρησιμοποίηση, ωστόσο το ΚΥΠΕ διαπίστωσε ότι όσοι ασχολούνται είναι πιο ενθουσιώδεις σε σχέση με το τι κάνουν και τι θα μπορούσε να γίνει. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η επαναχρησιμοποίηση προσέλκυε περισσότερους καλλιτέχνες κατά κύριο λόγο ή ακτιβιστές.
 
Διαπιστώθηκε επίσης ότι το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας είχε ο εντοπισμός θεμάτων που σχετίζονται με τη μείωση. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι στις συνεντεύξεις ή/και δηλώσεις που έλαβε το ΚΥΠΕ από το σύνολο σχεδόν των νέων δημάρχων που προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές το Δεκέμβριο 2016, στην ερώτηση «τι κάνει ο Δήμος σας ή τι πρόγραμμα έχετε σε ό,τι αφορά τη μείωση απορριμμάτων;» είχαν το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας στην απάντηση, που κυρίως εστιαζόταν στη μείωση της χρήσης χαρτιού από τις ίδιες τις δημοτικές Αρχές.
 
Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι από το σύνολο των 296 ρεπορτάζ και συνεντεύξεων που ετοίμασε το ΚΥΠΕ, τα καθαρά και αποκλειστικά αφιερωμένα στη Μείωση και Επαναχρησιμοποίηση θέματα είναι κάτω από 20 και ο αριθμός αυτός αυξάνεται αν προστεθούν συνεντεύξεις και ρεπορτάζ που καλύπτουν και τις τρεις πτυχές του προγράμματος..
 
Σημείωσε επίσης ότι αποδεικτικό του γεγονότος ότι η επαναχρησιμοποίηση είναι ατομική υπόθεση αφενός και αφετέρου προσελκύει κυρίως καλλιτέχνες, είναι ότι τα περισσότερα από τα μισά θέματα είναι συνεντεύξεις από καλλιτέχνες ή ανθρώπους που ασχολούνται με χειροτεχνίες από μεράκι και αγάπη.
 
Ανέφερε τέλος ότι οι εμπειρικές αυτές διαπιστώσεις σε συνδυασμό με τα πορίσματα των επιστημονικών ερευνών και τα συμπεράσματα των εταίρων του ΚΥΠΕ στο πρόγραμμα από τις δικές τους δράσεις μπορούν να αποδειχθούν η βάση για την παραπέρα ανάπτυξη δραστηριότητας στους τομείς της Μείωσης, Επαναχρησιμοποίησης και Ανακύκλωσης, καθώς το ΚΥΠΕ προγραμματίζει να συνεχίσει να ασχολείται, να καλύπτει και να αναδεικνύει θέματα που εμπίπτουν σε αυτό το πεδίο, εντάσσοντάς τα στην καθημερινή ειδησεογραφία του.


 
 
 
 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

 
(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΜΜ)


 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:20/03/2018
Όγκος:84.490,74
CSE:68,390  -0,410%
FTSE/CySE:40,950  -0,630%
Λευκωσία27°C
Λάρνακα23°C