Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Σε καλό κλίμα η συνάντηση μας, λέει ο Πούτιν, παραγωγικός ο διάλογος, σύμφωνα με Τραμπ     CNA   Tρίτη στις 1600 στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ συνάντηση Υπ. Παιδείας και εκπαιδευτικών     CNA   Ελπίδα η περιοδεία Λουτ να οδηγήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών, εκφράζουν οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Γαλλίας     CNA   Το Σεπτέμβριο η ολοκλήρωση της μεταφοράς του καλού Συνεργατισμού στην Ελληνική     CNA   Χωρίς διαφοροποίηση στην απόσταση που τις χωρίζει, συντεχνίες και Συνεργατική συναντώνται εκ νέου την Τρίτη      CNA   Μείωση νέων Ευρωπαίων μεταναστών στη Βρετανία λόγω Brexit     CNA   Κίτρινη προειδοποιήση για σαραντάρια την Τρίτη     CNA   

Πρωτοβουλία #BreakFreeFromPlastic με καθαρισμό παραλίας Lady's Mile
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/09/2017 15:33


Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας #BreakFreeFromPlastic η οργάνωση «Φίλοι της Γης Κύπρου» και το πλήρωμα από το πλοίο "Rainbow Warrior" της Greenpeace οργάνωσαν πρόσφατα καθαρισμό της παραλίας Lady`s Mile, στη Λεμεσό.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΜΚΟ «σκοπός της εκδήλωσης ήταν η διεξαγωγή καθαρισμού παραλίας και διαχωρισμός των σκουπιδιών,  για να τονιστεί ο ρόλος των εταιρειών που είναι υπεύθυνες για πλαστικά μιας χρήσης, που καταλήγουν στους ωκεανούς και τις παραλίες, και να υπογραμμίσουμε ότι οι καθαρισμοί μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα».

«Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα των σκουπιδιών, πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία στην πηγή της παραγωγής, χρησιμοποιώντας μια ολιστική και οικολογική προσέγγιση - η οποία απαιτεί από τις εταιρείες να σταματήσουν την παραγωγή και τη διανομή των προϊόντων τους σε μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες μιας χρήσης, καθώς και να εφαρμόσουν προγράμματα και προσεγγίσεις μηδενικών αποβλήτων σε πόλεις και κοινότητες», αναφέρεται.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη δράση συγκέντρωσαν 90 σακούλια σκουπιδιών ή 212 κιλά απορριμμάτων, από τις οποίες οι 30 σακούλες σκουπιδιών υποβλήθηκαν σε διαχωρισμό σύμφωνα με κατηγορίες απορριμμάτων και κατασκευαστικές εταιρείες.

Από τις κατηγορίες που επιλέχθηκαν για τον διαχωρισμό, το μεγαλύτερο όγκο και βάρος σε ποσοστό απορριμμάτων έχουν τα πλαστικά μπουκάλια, ακολουθάει το γυαλί και τα τενεκεδάκια, τα οποία είναι όλα ανακυκλώσιμα.

Οι Φίλοι της Γης και η Greenpeace «παροτρύνουν τις εταιρείες να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαχείριση της συσκευασίας των προϊόντων τους, παρακολουθώντας τον κύκλο του προϊόντος από την αρχή μέχρι το τέλος, καθιστώντας το πιο φιλικό προς το περιβάλλον».

«Κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες αποβλήτων καταλήγουν στους ωκεανούς, περίπου το 90% όλων των σκουπιδιών που επιπλέουν στην επιφάνεια του ωκεανού είναι πλαστικά, που αντιπροσωπεύει περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια τεμάχια. Πάνω από το 44% όλων των θαλάσσιων πτηνών και το 86% των θαλάσσιων χελωνών έχουν καταναλώσει  ή μπλεχτεί σε πλαστικό, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο θαλάσσια πτηνά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά σκοτώνονται ετησίως», προστίθεται.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΧΡ)


 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:16/07/2018
Όγκος:909.747,65
CSE:73,610  -0,860%
FTSE/CySE:44,060  -0,880%
Λευκωσία39°C
Λάρνακα33°C