Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Διευκρινίσεις από Έιντε ζητά το ελληνικό YΠΕΞ, τον καλεί να πει αν ο Τσαβούσογλου δέχθηκε κατάργηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη μέρα της λύσης      CNA   Επιστρέφει στην Λευκωσία ο Εϊντε, Δευτέρα πρωί συναντάται με τον ΠτΔ     CNA   Συλλούρης: Πολιτική πίεση στην Τουρκία και ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα των ισχυρών      CNA   Ο Φάκελος της Κύπρου εξετάζεται για στοιχεία για αγνοουμένους, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής     CNA   Ο Πρόεδρος επιδιώκει την συνεργασία όλων με στόχο την επανένωση, λέει ο Φωτίου     CNA   Λακκοτρύπης: Η Κύπρος συνεχίζει τον ενεργειακό της σχεδιασμό και αυτή είναι η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα     CNA   Στο τελικό στάδιο η προκήρυξη του έργου δρόμου Πάφου – Πόλης, δήλωσε ο Υπ. Μεταφορών     CNA   Ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις στην Κω, αρχίζουν έργα για επιδιόρθωση των ζημιών στο λιμάνι     CNA   

Έναρξη της δράσης για μείωση πλαστικών αποβλήτων στην Κύπρο
ΚΥΠΕ - Κική Περικλέους - ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος 20/06/2017 18:33
Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας για τις πηγές και τις άμεσες συνέπειες που προκαλεί η απόρριψη πλαστικών στη θάλασσα, και ταυτόχρονα στην παροχή καινοτόμων προτάσεων για περιορισμό του προβλήματος, ανακοινώνεται η έναρξη της πρωτοβουλίας «Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα στην Κύπρο: Το παράδειγμα των Chiringuitos Responsables», το οποίο βραβεύτηκε από το Πριγκιπάτο του Μονακό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η δράση, όπως αναφέρεται,  στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού και των άμεσα εμπλεκομένων βασικών παραγόντων, οι οποίοι συμβάλλουν, επηρεάζονται ή λαμβάνουν αποφάσεις για το πρόβλημα των σκουπιδιών της θάλασσας, και στην ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας για την εφαρμογή αποτελεσματικών δράσεων. 

Συγκεκριμένα, το έργο απευθύνεται σε ιδιοκτήτες παράκτιων χώρων εστίασης και ποτού που βρίσκονται διάσπαρτα στις κυπριακές παραλίες, ώστε να καταστούν υπεύθυνοι για την προστασία της παραλίας και να περιορίσουν την ποσότητα σκουπιδιών, κυρίως πλαστικών, που εγκαταλείπονται από τους λουόμενους. 

Για την υλοποίηση της δράσης, πραγματοποιείται μια εκτενής εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Κύπρο, κατά την οποία η ομάδα της ΑΚΤΗΣ με τη συνοδεία εθελοντών, επισκέπτεται τους παραλιακούς χώρους εστίασης/ποτού και οι ιδιοκτήτες «λαμβάνουν γνώση» για το πώς μπορούν να γίνουν περιβαλλοντικά υπεύθυνοι. 

Παρέχεται στους ιδιοκτήτες ένας συνοπτικός αλλά περιεκτικός οδηγός που περιγράφει τις πρακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν για να ελαχιστοποιήσουν τα πλαστικά απόβλητα. 

Η επίσημη έναρξη της εκστρατείας έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου, στις 16:00 στη δημοτική Παραλία Γεροσκήπου (περιοχή Ρίκκος) με την παρουσία του Πρέσβη της Ισπανίας στην Κύπρο Angel Lossada, εκπροσώπων του Δήμου Γεροσκήπου και συμμετοχή ομάδας εθελοντών από διάφορα κοινωνικά σύνολα. 

Η εκστρατεία ενημέρωσης θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή διαγωνισμού, στον οποίο οι συμμετέχοντες-ιδιοκτήτες εστιατορίων/μπαρ θα αξιολογούνται στη βάση της αποτελεσματικής διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων και εφαρμογής καλών περιβαλλοντικών πρακτικών κατά τη θερινή περίοδο. 

Σημειώνεται πως το έργο «Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα στην Κύπρο: Το παράδειγμα των Chiringuitos Responsables» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Fighting Plastic Pollution in the Mediterranean” του Beyond Plastic Med (BeMed), με στόχο την αντιμετώπιση της πρόκλησης των πλαστικών αποβλήτων στη Μεσόγειο και την υποστήριξη καινοτόμων και κοινωνικά υπεύθυνων δράσεων.  

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)


** Η είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.

 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:21/07/2017
Όγκος:155.153,38
CSE:75,990  0,080%
FTSE/CySE:45,540  0,110%
Λευκωσία37°C
Λάρνακα31°C