Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Σε Συμπληρωματική Συμφωνία κατέληξαν ΥΠΟΙΚ-Συντεχνίες, αίρονται τα μέτρα     CNA   Ικανοποίηση εκφράζει η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ για τη συμφωνία συντεχνιών και Υπουργού     CNA   Ισχυρή στήριξη από ΕΕ και Τουσκ στην Κύπρο και ειδική αναφορά στους εγκλωβισμένους     CNA   Οριστικοποιήθηκαν πέντε συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Ρωσία      CNA   Κύπρος εκμεταλλεύτηκε πλήρως τα ευρωπαϊκά προγράμματα, διαπιστώνουν ξένοι ευρωβουλευτές     CNA   Θέματα ασφάλειας στην περιοχή σε συνάντηση Υπουργού Άμυνας - Πρέσβη Εσθονίας     CNA   Κέρδη κατέγραψε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία άνοδος     CNA   Τα δυο μέλη της ΔΕΑ, Νέστορος και Κιουτσούκ, μεταξύ των ομάδων που βράβευσε ο Στ. Χατζηιωάννου     CNA   Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο     CNA   Σύσκεψη εκπροσώπων Ελλάδας-Κύπρου-Αίγυπτου για ίδρυση Συνεργατικού Δικτύου Καινοτομίας – CEG COIN     CNA   

Έναρξη της δράσης για μείωση πλαστικών αποβλήτων στην Κύπρο
ΚΥΠΕ - Κική Περικλέους - ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος 20/06/2017 18:33
Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας για τις πηγές και τις άμεσες συνέπειες που προκαλεί η απόρριψη πλαστικών στη θάλασσα, και ταυτόχρονα στην παροχή καινοτόμων προτάσεων για περιορισμό του προβλήματος, ανακοινώνεται η έναρξη της πρωτοβουλίας «Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα στην Κύπρο: Το παράδειγμα των Chiringuitos Responsables», το οποίο βραβεύτηκε από το Πριγκιπάτο του Μονακό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η δράση, όπως αναφέρεται,  στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού και των άμεσα εμπλεκομένων βασικών παραγόντων, οι οποίοι συμβάλλουν, επηρεάζονται ή λαμβάνουν αποφάσεις για το πρόβλημα των σκουπιδιών της θάλασσας, και στην ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας για την εφαρμογή αποτελεσματικών δράσεων. 

Συγκεκριμένα, το έργο απευθύνεται σε ιδιοκτήτες παράκτιων χώρων εστίασης και ποτού που βρίσκονται διάσπαρτα στις κυπριακές παραλίες, ώστε να καταστούν υπεύθυνοι για την προστασία της παραλίας και να περιορίσουν την ποσότητα σκουπιδιών, κυρίως πλαστικών, που εγκαταλείπονται από τους λουόμενους. 

Για την υλοποίηση της δράσης, πραγματοποιείται μια εκτενής εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Κύπρο, κατά την οποία η ομάδα της ΑΚΤΗΣ με τη συνοδεία εθελοντών, επισκέπτεται τους παραλιακούς χώρους εστίασης/ποτού και οι ιδιοκτήτες «λαμβάνουν γνώση» για το πώς μπορούν να γίνουν περιβαλλοντικά υπεύθυνοι. 

Παρέχεται στους ιδιοκτήτες ένας συνοπτικός αλλά περιεκτικός οδηγός που περιγράφει τις πρακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν για να ελαχιστοποιήσουν τα πλαστικά απόβλητα. 

Η επίσημη έναρξη της εκστρατείας έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου, στις 16:00 στη δημοτική Παραλία Γεροσκήπου (περιοχή Ρίκκος) με την παρουσία του Πρέσβη της Ισπανίας στην Κύπρο Angel Lossada, εκπροσώπων του Δήμου Γεροσκήπου και συμμετοχή ομάδας εθελοντών από διάφορα κοινωνικά σύνολα. 

Η εκστρατεία ενημέρωσης θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή διαγωνισμού, στον οποίο οι συμμετέχοντες-ιδιοκτήτες εστιατορίων/μπαρ θα αξιολογούνται στη βάση της αποτελεσματικής διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων και εφαρμογής καλών περιβαλλοντικών πρακτικών κατά τη θερινή περίοδο. 

Σημειώνεται πως το έργο «Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα στην Κύπρο: Το παράδειγμα των Chiringuitos Responsables» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Fighting Plastic Pollution in the Mediterranean” του Beyond Plastic Med (BeMed), με στόχο την αντιμετώπιση της πρόκλησης των πλαστικών αποβλήτων στη Μεσόγειο και την υποστήριξη καινοτόμων και κοινωνικά υπεύθυνων δράσεων.  

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)


** Η είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.

 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:20/10/2017
Όγκος:87.225,84
CSE:74,580  0,880%
FTSE/CySE:44,570  0,930%
Λευκωσία33°C
Λάρνακα30°C