Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Στις 722.196 τα κρούσματα παγκοσμίως και στις 33.976 οι νεκροί από τον κορωνοϊό     CNA   Οι διπλωματικές υπηρεσίες της Κύπρου στις ΗΠΑ βοηθούν τους «εγκλωβισμένους»     CNA   Ο Τραμπ παρέτεινε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μέχρι τα τέλη Απριλίου     CNA   Δημοσιεύτηκε η Απόφαση της Υπουργού Εργασίας για το σχέδιο πλήρους αναστολής εργασιών επιχείρησης και ανεργιακό     CNA   Υπουργείο Εργασίας: Αναρτήθηκε αίτηση για το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας     CNA   

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Δύο τόνοι σκουπίδια και 531 τόνοι ανακυκλώσιμων συγκεντρώθηκαν σε εκστρατεία του Zero Waste Beach
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/11/2019 10:13


Σκουπίδια βάρους δύο τόνων και 531 τόνους ανακυκλώσιμων σκουπιδιών μάζεψαν τα μέλη του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων της εταιρείας Α/φοι Λανίτη και άλλοι πέντε τόνοι σκουπιδιών ανακυκλώθηκαν σε διάστημα τριών μηνών από 50 κάδους PMD που έγιναν δωρεά στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Waste Beach, υπό τον τίτλο «Συλλογή εκατοντάδων τόνων σκουπιδιών».

Η εκστρατεία υλοποιείται από πέρσι από το Κέντρο Μελετών και Ερευνών ΑΚΤΗ/ AKTI Project and Research Centre και την Coca-Cola στην Κύπρο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca–Cola.

Σε δελτίο Τύπου της εταιρείας αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας πραγματοποιήθηκαν 18 καθαρισμοί ακτών και 10 καθαρισμοί βυθού.  Με αφορμή και την 24η Οκτωβρίου, που ήταν αφιερωμένη στις ακτές της Μεσογείου, η εταιρεία αναφέρει στο δελτίο Τύπου ότι δυστυχώς η θαλάσσια περιοχή της Κύπρου επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι γειτονικές μας χώρες δεν δεσμεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ορίζει  συγκεκριμένες διαδικασίες και κανόνες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών.
 
Στην εκστρατεία συμμετείχαν 540 εθελοντές και 18 τοπικές αρχές. Ειδικότερα, 1,600 κιλά σκουπιδιών ανασύρθηκαν από το βυθό, ενώ άλλα 220 κιλά από τους καθαρισμούς ακτών.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους 10 καθαρισμούς βυθών χρηματοδότησαν φέτος με τις πωλήσεις τους οι γυάλινες συλλεκτικές  μπουκάλες της Coca-Cola και Coca-Cola Zero. Η Coca-Cola προσέφερε το  15% των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις των συλλεκτικών καλοκαιρινών μπουκαλιών της, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 15 χιλιάδες ευρώ για την περαιτέρω στήριξη του Προγράμματος.
 
Πέρα από τους καθαρισμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος και της δράσης «On–the–go recycling», που στόχο έχει να ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες να μειώσουν τα πλαστικά σκουπίδια και να βελτιώσουν τις υποδομές συλλογής και ανακύκλωσης, έγινε δωρεά 50 κάδων ανακύκλωσης PMD σε τουριστικές παράκτιες περιοχές της Πάφου. Σε διάστημα μόλις τριών μηνών συγκεντρώθηκαν και ανακυκλώθηκαν από τους 50 κάδους ανακύκλωσης PMD πέντε τόνοι σκουπιδιών.
 
Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της δράσης και του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων, αφού από τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο Δίκτυο συγκεντρώθηκαν 531 τόνοι ανακυκλώσιμων σκουπιδιών.
 
Οι φετινές εκδηλώσεις και δράσεις στο πλαίσιο του Zero Waste Beach θα κορυφωθούν στις 7 Νοεμβρίου με την ανάδειξη των πρωταθλητών μεταξύ των μελών του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων δηλαδή που στη βάση κριτηρίων ακολουθούν τις πιο βιώσιμες πρακτικές.

Στο διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή 221 επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν στο Δίκτυο Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων. Η τελετή βράβευσης των Zero Waste Beach Champions 2019 τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και θα την τιμήσει με την παρουσία του ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Κώστας Καδής.(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΧΡ)
 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:27/03/2020
Όγκος:250.228.22
CSE:47.860  -1.030%
FTSE/CySE:28.490  -0.970%
Λευκωσία21°C
Λάρνακα21°C