Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του, λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ για την Τουρκία      CNA   Στις Βρυξέλλες για το Συμβ. Εξωτερικών Υποθέσεων ο ΥΠΕΞ, θα συναντήσει και τον Μπορέλ     CNA   Ημερίδα για αναβάθμιση της επιμόρφωσης των αξιωματικών της ΕΦ στις διαβαθμισμένες πληροφορίες     CNA   Μικτές δημοσκοπήσεις στη Βρετανία: Από διαφορά μόνο 6% έως αυτοδυναμία Τζόνσον     CNA   Σφαγή στη Βαγδάτη: 24 νεκροί, εκ των οποίων 4 αστυνομικοί      CNA   Δεκάδες νεκροί σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Νέο Δελχί     CNA   Αστυνομικός έλεγχος σε νυκτερινό κέντρο στη Λευκωσία μετά την παρουσία ατόμου που σχετίζεται με θύμα απόπειρας φόνου     CNA   Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο ΓΝ Λάρνακας άνδρας που έπεσε από ύψος τριών μέτρων      CNA   Ομόνοια-Δόξα και Απόλλων - ΑΕΚ για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα     CNA   

Ελπιδοφόρα μηνύματα στο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού
ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης - Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 12/10/2019 15:27


Το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων και της ανακύκλωσης βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης που πραγματοποιείται σήμερα στην Επίχωση Λεμεσού, στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα.
 
Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία παρευρέθηκε το μεσημέρι στο Φεστιβάλ που οργανώνει η Green Dot Κύπρου, σε συνεργασία με τους Δήμους της Μείζονος Λεμεσού.
 
Όπως είπε η κ. Παναγιώτου "αυτοί οι θεσμοί συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης και επειδή το θέμα των αποβλήτων και της ανακύκλωσης είναι ψηλά στην ατζέντα μας και ως χώρας, πιστεύω πως μέσα από αυτές τις πρακτικές λύσεις που βλέπει ο πολίτης στο φεστιβάλ, μπορεί να συμβάλει προς τη σωστή κατεύθυνση".
 
Η παρουσία πολλών παιδιών στο φεστιβάλ δίνει ελπίδα, συνέχισε, "γιατί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, μέσα στις οικογένειες και στα νοικοκυριά", ενώ υπέδειξε πως "γίνεται πολύ καλή δουλειά στο θέμα της ευαισθητοποίησης, ιδιαίτερα στη δημοτική εκπαίδευση".
 
Όπως είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, "ο βασικός κανόνας είναι, δεν αγοράζω πράγματα που δεν χρειάζομαι και αυτά που αγοράζω να έχουν τη λιγότερη συσκευασία. Επίσης πρέπει να διαβάζουμε την ετικέτα του προϊόντος και να επιλέγουμε υλικά και συσκευασίες που μπορούν να ανακυκλωθούν".
 
Ανέφερε ακόμη ότι η συσκευασία του κάθε προϊόντος που αγοράζουμε μας ανήκει, είμαστε ιδιοκτήτες της και οφείλουμε να τη διαχειριστούμε με το σωστό τρόπο.
 
Το Φεστιβάλ επισκέφθηκε το μεσημέρι και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδη, ο οποίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το μήνυμα είναι ένα, "πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής, πρέπει να αλλάξουμε τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων που παράγουμε, γιατί παράγουμε υπερβολικά υψηλά ποσοστά και δεν κάνουμε αρκετή ανακύκλωση, κομποστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση".
 
Όλα αυτά, συνέχισε, είναι έννοιες που πρέπει να μπουν στη ζωή και καθημερινότητα μας, "γιατί η εποχή των χωματερών έχει λήξει ανεπιστρεπτί", ενώ σημείωσε πως "έχουμε μπει σε μια νέα εποχή όπου επιβάλλεται να αλλάξουμε κι εμείς τρόπο ζωής".
 
Ο κ. Νικολαϊδης είπε πως το φεστιβάλ προσφέρει μια "εξαιρετική ευκαιρία" στους Λεμεσιανούς και τους άλλους επισκέπτες, ιδιαίτερα στα παιδιά, "που παίρνουν τα πρώτα μηνύματα και κάνουν τα πρώτα βήματα τους στις έννοιες αυτές". "Αυτοί είναι οι πολίτες του μέλλοντος, η νέα γενιά που θα διαμορφώσει και τη νέα κοινωνία της Λεμεσού", συμπλήρωσε.
 
Παράλληλα, εξέφρασε τη δέσμευση των τοπικών αρχών για σωστή διαχείριση των αποβλήτων και αλλαγή νοοτροπιών, "ούτως ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη Λεμεσό την πόλη της ανακύκλωσης και αυτός είναι ο στόχος μας".
 
Ικανοποίηση από την μέχρι τώρα προσέλευση του κοινού στο φετινό φεστιβάλ, εξέφρασε με δήλωση του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Green Dot Κύπρου, Μιχάλης Σπανό, προσθέτοντας πως "σκοπός μας είναι να δοθούν τα σωστά μηνύματα, τα οποία ξεπερνούν τα στενά όρια της ανακύκλωσης και εμπίπτουν μέσα στη σφαίρα της καλής αγωγής και ενός σύγχρονου ευ ζην".
 
Ανέφερε δε ότι, από το 2020 θα αναβαθμιστεί περαιτέρω το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού, καθώς θα τερματιστεί η διοργάνωση του αντίστοιχου Φεστιβάλ στη Λευκωσία, μετά την απόφαση επένδυσης στον τομέα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, μέσα από τη συμμετοχή σε 8 με 10 μεγάλες εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.
 
Όσοι θα παρευρεθούν στο Φεστιβάλ, που συνεχίζεται μέχρι τις 21:00,  θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με εκπαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες, να συμμετέχουν σε εργαστήρια για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση και να ενημερωθούν για το έργο και τη δράση οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος.
 
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΡΠΑ)** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:06/12/2019
Όγκος:171.003,81
CSE:65.550  0.690%
FTSE/CySE:39.410  0.770%
Λευκωσία211°C
Λάρνακα21°C