Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Αλληλεγγύη με την Αίγυπτο εκφράζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης - Θα απαντήσει με σφοδρότητα στην επίθεση λέει ο Σίσι      CNA   Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Διαφάνειας της ΕΑΤ      CNA   Σε δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προχωρά η ΕΝΙ     CNA   Εληξε ο συναγερμός στο Λονδίνο     CNA   

Φωτογραφία Αρχείου

Δράσεις για λιγότερη επιβάρυνση στα τέλη σκυβάλων, λόγω ΟΕΔΑ, λέει ο Δήμος Λεμεσού
ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης - Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 31/07/2017 15:30 
Ο Δήμος Λεμεσού έχει αναλάβει ενέργειες για τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στα τέλη σκυβάλων των νοικοκυριών, την οποία θα επιφέρει η αναμενόμενη λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στο Πεντάκωμο. 
 
Σε ανακοίνωση του, ο Δήμος Λεμεσού σημειώνει τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας, που ευθυγραμμίζεται με πανευρωπαϊκές καλές πρακτικές και θα είναι πολύ ευεργετική για το Δήμο και τον τόπο μας.
 
"Με βάση τη σχετική νομοθεσία, το επιπρόσθετο κόστος για τη λειτουργία του ΟΕΔΑ, σε αντικατάσταση του κόστους της χωματερής στο Βατί που πρέπει να κλείσει άμεσα, θα πρέπει να μετακυλήσει στα εξυπηρετούμενα νοικοκυριά και συνεπάγεται ορισμένα αυξημένα τέλη στα σκύβαλα για τους δημότες Λεμεσού, αλλά και της υπόλοιπης επαρχίας μας", προστίθεται.
 
Ο Δήμος υπογραμμίζει πως έχει αναλάβει ενέργειες όλο αυτό το διάστημα για τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση των δημοτών του και συγκεκριμένα, προγραμμάτισε σειρά δράσεων οι οποίες θα επιφέρουν σοβαρές εξοικονομήσεις στην υπηρεσία αποκομιδής σκυβάλων.  Επίσης ο Δήμος θα απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης με εξοικονομήσεις από άλλα κονδύλια.
 
Παράλληλα, συνεχίζει, θα στοχεύσει με διάφορες δράσεις στη μείωση των σκυβάλων που θα μεταφέρονται στον ΟΕΔΑ, προωθώντας το διαχωρισμό των σκυβάλων στην πηγή (ανακύκλωση, μείωση, επαναχρησιμοποίηση) στο πλαίσιο της σύγχρονης και ορθολογιστικής διαχείρισης των διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων.
 
Ως γενικότερη αρχή, ο Δήμος υποδεικνύει πως υποστηρίζει ότι το κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να καταβάλλει τέλη σκυβάλων ανάλογα με το τι πετά και τι διαχωρίζει στην πηγή («πληρώνω όσα πετώ», pay as you throw), αλλά αυτό απαιτεί την υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας από την πολιτεία.
 
Στο παρόν στάδιο ο Δήμος εφαρμόζει ειδική πολιτική τιμολόγησης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
 
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως ο Δήμος Λεμεσού θεωρεί τη λειτουργία του ΟΕΔΑ μια αναβαθμισμένη υπηρεσία που αποσκοπεί στην προστασία του πολύτιμου για όλους μας περιβάλλοντος και γι αυτό, προσβλέπει στην ανταπόκριση και συνεργασία των δημοτών για το κοινό όφελος, ενώ διαβεβαιώνει πως θα εργαστεί στο πλαίσιο της Ένωσης Δήμων για την προώθηση της σύγχρονης, δίκαιης και ολοκληρωμένης πολιτικής «πληρώνω όσα πετώ».
 
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με προχθεσινές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΟΕΔΑ Πεντακώμου, Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς, Δώρος Αντωνίου, ανέφερε πως η πλήρης λειτουργία της μονάδας μετατίθεται κατά ένα μήνα, δηλαδή στις αρχές Οκτωβρίου αντί Σεπτεμβρίου.
 
Η καθυστέρηση αυτή προέκυψε λόγω και της καθυστέρησης στη δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας, που δεν έχει ακόμη λάβει τελική έγκριση, από την Αρχή Ηλεκτρισμού, για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης. Η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας, που θα αρχίσει να λαμβάνει μικρό αριθμό σκυβάλων, αναμένεται να αρχίσει περί τα τέλη Αυγούστου, ενώ ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 20 Ιουλίου.
 
Ανεξάρτητα από την καθυστέρηση στη λειτουργία της μονάδας, ο κ.Αντωνίου σημείωσε πως την εβδομάδα που πέρασε άρχισε και θα συνεχιστεί η εκπαίδευση του εμπλεκόμενου  προσωπικού γύρω από τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και έγινε δοκιμαστική μεταφορά σκυβάλων, ενώ διαβεβαίωσε πως, διάφορα μικροπροβλήματα που εντοπίστηκαν προωθούνται προς επίλυση τους.
 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΧΡ)
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:24/11/2017
Όγκος:163.501,98
CSE:71,160  -0,570%
FTSE/CySE:42,510  -0,650%
Λευκωσία23°C
Λάρνακα21°C