Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Αν κάποιος απειλεί την ειρήνη αυτή είναι η Τουρκία απαντά η Λευκωσία στον Ερντογάν     CNA   Ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις, υπάρχουν όμως γραφειοκρατικά κωλύματα, ανέφερε ο Πρόεδρος     CNA   Ο τερματισμός τουρκικών ενεργειών κατά κυριαρχίας ΚΔ προϋπόθεση για βελτίωση κλίματος, λέει ο Δένδιας     CNA   Ογδοντατετράχρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο την Παρασκευή      CNA   Πέντε νεκροί στις πλημμύρες που έπληξαν το νοτιοανατολικό τμήμα της Ισπανίας     CNA   Διαδοχικοί σεισμοί 4,7 και 4,8 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία     CNA   Προωθεί τις εξαγωγές πατάτας σε Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο το Υπουργείο Εμπορίας     CNA   Είκοσι χρόνια από το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη

Αρχίζει η πιλοτική εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης σε νοικοκυριά, στη Λεμεσό
ΚΥΠΕ Σταύρος Κονιώτης - Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 10/09/2019 22:14Σε νοικοκυριά της περιοχής Εκάλης, άρχισαν σήμερα να παραδίδονται ειδικοί κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και κομποστοποίησης, στο πλαίσιο εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος του Δήμου Λεμεσού, για αύξηση της ανακύκλωσης και μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.
 
Συνολικά 220 νοικοκυριά έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου "Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών σε διαδικασίες ανακύκλωσης μέσω της εφαρμογής ανταποδοτικών συστημάτων",  του διασυνοριακού προγράμματος Interreg – BalkanMed 2014-2020.
 
Οι πρώτοι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης 220 λίτρων και κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων 240 λίτρων, που φέρουν ειδικό τσιπ, παραχωρήθηκαν το απόγευμα, στην παρουσία του Δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαϊδη, σε πάρκο της περιοχής Εκάλης.

Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε πως, πέραν των περιβαλλοντικών κινήτρων, υπάρχουν και οικονομικά κίνητρα για μείωση των απορριμμάτων, αφού με το κλείσιμο του σκυβαλότοπου στο Βατί και τη λειτουργία του ΟΕΔΑ Πεντακώμου, έχει αυξηθεί το κόστος διαχείρισης τους.
 
"Υπάρχουν δυο τρόποι για μείωση των απορριμμάτων και αυτοί είναι, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση των βιολογικών αποβλήτων, που αποτελούν και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αποβλήτων στην Κύπρο", συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Νικολαϊδης σημείωσε προς τους συμμετέχοντες, ότι με τη βοήθεια τους, θα βοηθήσουν και την υπόλοιπη πόλη, αφού στόχος είναι η αξιολόγηση του πιλοτικού αυτού προγράμματος και η επέκτασή του, αν είναι δυνατόν, σε ολόκληρο το Δήμο Λεμεσού.
 
"Έχουμε ζυγίσει τα σκουπίδια που παράγει το κάθε νοικοκυριό τους τελευταίους έξι μήνες και θα μετρήσουμε ξανά τον όγκο τους επόμενους έξι μήνες, με ειδικά συστήματα ζύγισης που τοποθετήθηκαν σε σκυβαλοφόρο και θα δούμε τι μείωση θα υπάρχει", ανέφερε.
 
Ο Δήμαρχος Λεμεσού υπενθύμισε πως στους συμμετέχοντες δίνονται κίνητρα, όπως μείωση στα τέλη σκυβάλων, δωρεάν είσοδος σε δημοτικούς χώρους στάθμευσης και στον ζωολογικό κήπο της πόλης για ορισμένο χρονικό διάστημα, δημιουργία/ αναβάθμιση  πάρκου στην περιοχή, δωρεάν είσοδος σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος και βράβευση των κατοικιών με την αποδοτικότερη συμμετοχή.

 
 ** Η είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΒΑ)
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:13/09/2019
Όγκος:291.152,41
CSE:67.460  0.040%
FTSE/CySE:40.610  0.050%
Λευκωσία33°C
Λάρνακα30°C