Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Βροχές σε πολλές περιοχές, συστάσεις Αστυνομίας προς οδηγούς     CNA   Εντατικά εργάζεται η ΑΗΚ για επιδιόρθωση της βλάβης     CNA   Πρεσβεία Ρωσίας: Η Ρωσική Εκκλησία σέβεται το αυτοκέφαλο και τη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Κύπρου σε όλο το νησί     CNA   Η διαμαρτυρία των Πυρογιατών είναι διαμαρτυρία όλης της Κύπρου, λέει ο Εκπρόσωπος      CNA   Διεργασίες για διευθέτηση επαφών ΥΠΕΞ σε Ν. Υόρκη      CNA   Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο τον Ιούλιο      CNA   Κομισιόν: Το ΗΒ θα είναι οικονομικά ο μεγάλος χαμένος ενός brexit χωρίς συμφωνία αποχώρησης      CNA   Ξεκίνησαν οι τεχνικοί έλεγχοι στις σχολικές μονάδες, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας      CNA   

Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί προτεραιότητα, είπε ο Υπουργός Γεωργίας
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/07/2019 15:45


Η διαχείριση των αποβλήτων, και ιδιαίτερα των δημοτικών αποβλήτων, που από τη φύση και την ποσότητά τους κατέχουν ένα σημαντικό ποσοστό στη συνολική παραγωγή, αποτελεί αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την πατρίδα μας, δήλωσε ο
Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής στην ημερίδα για τη διαχείριση των δημοτικών απόβλητων από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στον χαιρετισμό του, που μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Καδής είπε ότι οι πολιτικές και οι δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στοχεύουν στη σταδιακή μετάβαση προς την κυκλική οικονομία, υιοθετώντας τους φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση της δημιουργίας αποβλήτων, αύξηση της διαλογής στην πηγή, αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων και σημαντική μείωση αποβλήτων που προορίζονται για ταφή.

Στόχος, είπε, είναι όπως, μέχρι το 2035, οι συνολικές ποσότητες αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής μειωθούν στο 10% των συνολικών ποσοτήτων που παράγονται.

Ανέφερε ακόμη ότι σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση των περιβαλλοντικών στόχων του Υπουργείου αποτελούν οι Κανονισμοί που παρουσιάζονται σήμερα, οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο ετοιμασίας και διαβούλευσης με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχουν στόχο τον καθορισμό των υποχρεώσεων των τοπικών αρχών για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων.

Οι Κανονισμοί, προβλέπουν την εκπόνηση τοπικών σχεδίων δράσης για την πρόληψη της δημιουργίας και τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, την εγκαθίδρυση παγκύπριου προγράμματος διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων και την εφαρμογή ενιαίου συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ».

Η χωριστή συλλογή θα καλύπτει τόσο τα ανακυκλώσιμα ρεύματα όσο και τα οργανικά απόβλητα που παράγονται από τα νοικοκυριά, συνέχισε.

Ο κ. Καδής είπε πως για την εφαρμογή των Κανονισμών, το Υπουργείο έχει διεξάγει δύο μελέτες. Η πρώτη μελέτη προτείνει τις προδιαγραφές του συστήματος διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των οργανικών αποβλήτων, που θα εγκατασταθεί σε αστικές, τουριστικές και αγροτικές περιοχές και η δεύτερη μελέτη αφορά στο παγκύπριο σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετώ», που θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και προτείνει επιλογές για τη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών σε περιοχές που δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα συστήματα ευθύνης του παραγωγού.   
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

(ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:19/08/2019
Όγκος:149.725,35
CSE:69.670  -0.780%
FTSE/CySE:41.840  -0.690%
Λευκωσία35°C
Λάρνακα32°C