Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Στην εντατική 13χρονη έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ     CNA   Σε νέα κρίσιμα σημεία επικεντρώνονται οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό     CNA   Η ΚΔ αντιδρά με δέουσες ενέργειες στην απόπειρα Τουρκίας να παραπλανήσει διεθνή κοινότητα, λέει ο Εκπρόσωπος     CNA   Πρόωρες εκλογές στην Αυστρία     CNA   Να αντισταθούν απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό καλεί τους Ευρωπαίους πολίτες η Μέρκελ     CNA   Η Ολλανδία νικήτρια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, 15η η Κύπρος     CNA   
Εκπομπή για Ομογένεια
ΚΥΠΕ - Δήμητρα Νικολάου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/05/2019 10:46


Η ΚΔ αντιδρά με δέουσες ενέργειες στην απόπειρα Τουρκίας να παραπλανήσει διεθνή κοινότητα, λέει ο Εκπρόσωπος
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιδρά με τις δέουσες ενέργειες στην απόπειρα της Τουρκίας να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα δικαιολογώντας τις παράνομες ενέργειές της στη θάλασσα, υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Σε γραπτή του δήλωση, για τους τουρκικούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην επιστολή του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προς την ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως "αυτή την ώρα η Τουρκία ενεργεί αντίθετα από το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο ισχυρισμός ότι παρεμβαίνει εντός της `υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας`, πέραν από ανυπόστατος, αποδεικνύει και ότι η Τουρκία δεν ενεργεί - όπως ισχυρίζεται - εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, αλλά συνολικά εις βάρος της Κύπρου".
 
Έτσι φαίνεται με έναν ακόμα τρόπο πόσο καθοριστικής σημασίας για την επίλυση του Κυπριακού είναι να αποτραπεί η επιδίωξη της Τουρκίας να κηδεμονεύει την Κύπρο, είτε μέσα από εγγυήσεις είτε άλλως πώς, πρόσθεσε.
 
"Τα όσα ισχυρίζεται η Τουρκία, μέσα από επιστολή που δημοσιοποιήθηκε ότι απευθύνει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στην ΕΕ, είναι αβάσιμα και αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, όπως αυτό προσδιορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.
 
Στο μεταξύ, παντελώς αβάσιμους χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, τους ισχυρισμούς τους οποίους προβάλλει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε επιστολή προς την ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τις θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά τις γεωτρητικές δραστηριότητες της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας πως "δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητοι από την Κυπριακή Δημοκρατία".
 
Για παράνομες ενέργειες Τουρκίας στην ΑΟΖ θα ενημερώσει τον Μπαρνιέ ο Χριστοδουλίδης
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για τις συζητήσεις εντός της ΕΕ για την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις θα ενημερώσει ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισιέλ Μπαρνιέ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.
 
Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Υπουργείο Εξωτερικών, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μπαρνιέ, μετά το πέρας της οποίας θα διεξαχθούν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών.
 
Σημειώνει ακόμη πως ο κ. Μπαρνιέ θα βρίσκεται στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο κύκλου επαφών που πραγματοποιεί στις πρωτεύουσες των κρατών μελών της ΕΕ, για σκοπούς ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που άπτονται της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και της ετοιμότητας των κρατών μελών.
 
Στο πλαίσιο της συνάντησης, και πέραν της συζήτησης θεμάτων που άπτονται του Brexit, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ενημερώσει τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ, μεταξύ άλλων, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για τις συζητήσεις εντός της ΕΕ για την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις, προσθέτει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
 
Το πέρασμα του χρόνου δημιουργεί τετελεσμένα και καθιστά ολοένα και δυσκολότερη την επανένωση, είπε ο ΥΠΕΞ
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το πέρασμα του χρόνου δημιουργεί τετελεσμένα και καθιστά ολοένα και δυσκολότερη την επανένωση, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης ζωγραφικής του Τουρκοκύπριου ζωγράφου Ουμίτ Ουνάτσι.
 
Τελώντας τα εγκαίνια της έκθεσης του Τ/κ καλλιτέχνη, η οποία φέρει το όνομα «Famagusta Obsura», δηλαδή «Αμμόχωστος Σκοτεινή», ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού.
 
«Δεν αξίζουμε αυτής της μοίρας, ούτε Ελληνοκύπριοι, ούτε Τουρκοκύπριοι» είπε, «και θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να επανενώσουμε τον τόπο μας.»
 
«Το οφείλουμε στον εαυτό μας», συνέχισε, «το οφείλουμε στην Κύπρο. Μια Κύπρο ενωμένη, αδιαίρετη. Μια Κύπρο της ευημερίας και της προόδου».
 
Πρόεδρος: Δέσμευση για επίτευξη της ειρήνης το μνημείο «Ειρήνης και Ανεκτικότητας»
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στους Κύπριους και στους Ρώσους, αλλά και τη δέσμευσή μας για δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επίτευξη και τη διατήρηση της ειρήνης συμβολίζει το μνημείο «Ειρήνης και Ανεκτικότητας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τελώντας χθες το πρωί τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που αποτελεί δωρεά του Ρώσου επιχειρηματία και μόνιμου κάτοικου Λεμεσού Nikolay Ivchikov και βρίσκεται στον παραλιακό πεζόδρομο του Αγίου Τύχωνα.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το «μνημείο αυτό θα μας θυμίζει τον καθοριστικό ρόλο της Κύπρου στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της διεθνούς συνεργασίας στην περιοχή μας. Αλλά, το πιο σημαντικό, συμβολίζει τις άοκνες προσπάθειές μας για εξεύρεση μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης που θα επανενώσει το νησί μας", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
"Μιας λύσης που θα μας επιτρέψει, μέσα από τη σταθερότητα και τη διαρκή ειρήνη, να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης και ευήμερου μέλλοντος για όλους τους Κυπρίους", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι "αυτό αποτελεί ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητά μας, έτσι ώστε επιτέλους η ειρήνη να επικρατήσει στο νησί".
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τις προσπάθειες του Προέδρου και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα για την αναβάθμιση της κοινότητας, σημειώνοντας ότι πέραν της μακράς ιστορίας και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει, ο Άγιος Τύχωνας συνεχίζει να λειτουργεί δημιουργικά και συνεχώς εμπλουτίζεται.
 
Η Τουρκία παίζει με απάνθρωπο τρόπο με την αγωνία συγγενών αγνοουμένων, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Είναι κοινή διαπίστωση όλων, και ειδικά των συγγενών που βιώνουν καθημερινά το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των δικών τους, ότι η Τουρκία εξακολουθεί με απάνθρωπο τρόπο να παίζει με την αγωνία και τον πόνο των συγγενών αγνοουμένων, και να μην ανταποκρίνεται στις συνεχείς εκκλήσεις της πολιτισμένης ανθρωπότητας να επιδείξει ένα ανθρώπινο και ειρηνικό πρόσωπο και να συνεργαστεί επιτέλους ουσιαστικά για τη διαλεύκανση και της τελευταίας περίπτωσης των αγνοουμένων μας, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.
 
Σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, στην Αθήνα, που διάβασε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μαρία Καλμπουρτζή,  ο κ. Φωτίου τόνισε ότι για άλλη μια χρονιά με λύπη διαπιστώνεται ότι παρά τις προσπάθειές δεν έγινε κατορθωτό, μέχρι σήμερα, να επιλυθεί έστω η ανθρωπιστική πτυχή της τραγωδίας των αγνοουμένων και των οικογενειών τους.
 
“Η Τουρκία όλως προκλητικά και απαράδεκτα συνεχίζει να προβάλλει εμπόδια στοχεύοντας, ουσιαστικά, στη συγκάλυψη των μεγάλων ενοχών της. Οι ευθύνες της κατοχικής δύναμης για τη δημιουργία και τη μη επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων είναι τεράστιες και ασήκωτες όπως έχουν αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης στη τελευταία συνεδρία της”, τόνισε ο κ. Φωτίου.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τη δραματική μείωση του αριθμού των οστών αγνοουμένων που εντοπίζονται στα κατεχόμενα, καθώς από τις 1.510 δηλωθείσες και περιληφθείσες στον κατάλογο περιπτώσεις  Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα πέραν του 50%, όπως είπε.  “Τραγικό είναι και το γεγονός ότι στις πλείστες των οικογενειών παραδίδονται για ταφή ένα μόνο ή μερικά οστά από τα λείψανα του αγαπημένου τους”, πρόσθεσε.

Επιβεβαίωσε στο «ΒΒΒ» (χαμηλό) την αξιολόγηση της Κύπρου ο DBRS, τονίζοντας την ανάγκη μείωσης των ΜΕΔ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο «ΒΒΒ» (χαμηλό) επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, ο οίκος DBRS, ενώ διατήρησε σταθερές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) για να μειωθούν οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 
 
Ταυτόχρονα, ο οίκος επιβεβαίωσε στο «R-2 (μεσαίο)» την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα.
 
Ο DBRS τονίζει πως η επιβεβαίωση των σταθερών προοπτικών αντικατοπτρίζει την άποψη του ότι, ενώ η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή εικόνα, απαιτείται περαιτέρω πρόοδος για μείωση, ακόμη περισσότερο, των κινδύνων για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι οποίοι παραμένουν σχετικά υψηλοί.

Σε νέα κρίσιμα σημεία επικεντρώνονται σήμερα οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Με τον έλεγχο των νέων κρίσιμων σημείων, τα οποία σηματοδοτήθηκαν χθες το απόγευμα, έπειτα από απόφαση του Κέντρου Συντονισμού, συνεχίζεται η σημερινή επιχείρηση, στην Κόκκινη Λίμνη, στο Μιτσερό, στο πλαίσιο των ερευνών για εντοπισμό και ανάσυρση της τρίτης βαλίτσας, εντός της οποίας πιστεύεται ότι βρίσκεται η σορός ενός ακόμη θύματος του καθ´ομολογία κατά συρροή δολοφόνου αλλοδαπών γυναικών και ανήλικων κοριτσιών.
 
Γύρω στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κατάδυση δύτη με σκάφανδρο.
 
Κατά τις χθεσινές έρευνες πραγματοποιήθηκαν δύο καταδύσεις, χωρίς, ωστόσο, να προκύψει οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Στην πρώτη κατάδυση, ο δύτης έλεγξε συγκεκριμένο σημείο ανατολικά της λίμνης, βάθους 10 μέτρων. Κατά τη δεύτερη καταδύθηκε σε ανοίγματα νότια της λίμνης, βάθους 6 με 8 μέτρα.
 
Σήμερα ενισχύεται η ομάδα των δυτών και με τέταρτο δύτη.

Νομοθεσίες που διασφαλίζουν την προστασία όσων απολαμβάνουν τις θάλασσες θα προωθήσει η Βουλή
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα της ασφάλειας των λουόμενων και των τουριστών θα προωθήσει νομοθεσίες που θα διασφαλίζουν την προστασία και τη φροντίδα όσων χρησιμοποιούν και απολαμβάνουν τις κυπριακές θάλασσες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ναυαγοσωστικής International Life Saving Europe».
 
Στον χαιρετισμό του στο συνέδριο, που φέτος πραγματοποιείται στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η σωστή και εξειδικευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών ναυαγοσωστών είναι μείζονος σημασίας καθότι πρόκειται για ένα επάγγελμα που σχετίζεται με την ασφάλεια και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.
 
«Οι ναυαγοσώστες - μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής είναι αφιερωμένοι στη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τα άτομα που έρχονται σε επαφή με το νερό», είπε ο κ. Συλλούρης  «αποτρέποντας κάθε είδους ατυχήματα, είτε αυτά προκαλούνται από κακές καιρικές συνθήκες, είτε από τον ανθρώπινο παράγοντα».
 
Ανοικτή συζήτηση για δημοσιογραφική διαχείριση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όλοι οι παράμετροι για τη σωστή, ωφέλιμη και διακριτική προσέγγιση των ΜΜΕ σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τέθηκαν σε ανοικτή συζήτηση που έγινε χθες, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα: «Η ενδεδειγμένη δημοσιογραφική διαχείριση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών».
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Συμβούλιο «Φωνή» μαζί με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, την Ένωση Συντακτών Κύπρου, την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και τον Κυπριακό Οργανισμό Εκδοτών Διαδικτύου, έδωσαν δυναμικά το παρών τους, την αίθουσα Τάσσος Παπαδόπουλος, Αρχείου ΡΙΚ, τόσο ο δημοσιογραφικός κόσμος όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς.
 
`Οπως αναφέρεται, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας η πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» -υπεύθυνου για την εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας- Αναστασία Παπαδοπούλου έδωσε το έναυσμα για την αναζήτηση, εκείνων των ασφαλιστικών δικλείδων που δεν θα επιτρέπουν τη θυματοποίηση ξανά και ξανά των παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.
 
 Η Ολλανδία νικήτρια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, 15η η Κύπρος
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ολλανδία, με τον Duncan Laurence και το τραγούδι «Arcade», κέρδισε τον 64ο διαγωνισμό της Eurovision, με 492 βαθμούς, και θα είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό το 2020. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Ιταλία με 465 βαθμούς και την τρίτη θέση η Ρωσία με 369 βαθμούς.
 
Η Κύπρος, με την Τάμτα και το τραγούδι «Replay» πήρε την 15η θέση, ενώ η Ελλάδα, με την Κατερίνα Ντούσκα και το «Better Love», βρέθηκε στην 21η θέση.
 

Πέφτει το απόγευμα με δύο αγώνες του Α΄ ομίλου η αυλαία του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 2018-2019
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πέφτει το απόγευμα, με δύο αγώνες του Α΄ Ομίλου, η αυλαία του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 2018-2019.
 
Στις 19:00, η Νέα Σαλαμίνα υποδέχεται τον Απόλλωνα και την ίδια ώρα η ΑΕΚ φιλοξενεί την Ομόνοια.
 
Όσον αφορά τους χθεσινούς αγώνες, το ΑΠΟΕΛ ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στο Πρωτάθλημα νικώντας με 4-0 την ΑΕΛ στο ΓΣΠ. Οι δύο ομάδες θα ξαναπαίξουν την ερχόμενη Τετάρτη στο ίδιο γήπεδο για τον τελικό του Κυπέλλου. Τα τέρματα πέτυχαν οι Μπέζιακ (2), Αλωνεύτης και Μπάλογκ.
 
 Μετά το τέλος του αγώνα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΟΠ Χάρης Λοϊζίδης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή της Ομοσπονδίας Ανθούλη Μυλωνά, έκανε την απονομή στην πρωταθλήτρια ομάδα του ΑΠΟΕΛ. Το ΑΠΟΕΛ κατέκτησε φέτος το 28ο πρωτάθλημα στην ιστορία του και το 7ο συνεχόμενο.
 
Σύμφωνα με την ΚΟΠ, δραματικό ήταν το φινάλε στον Β` όμιλο του Πρωταθλήματος, με τον υποβιβασμό να κρίνεται κυριολεκτικά στην τελευταία φάση του αγώνα της Ένωσης με την Αλκή. Το σκορ ήταν 2-2, ο αγώνας ήταν στο 12ο λεπτό των καθυστερήσεων και ο Σωκράτης Φυτανίδης με σουτ έξω από την περιοχή, πέτυχε το 3-2 για την ομάδα του Παραλιμνιού, στέλνοντας την Αλκή στη Β΄ Κατηγορία.

Η Αλκή είχε προηγηθεί με τον Κάρλος στο 5ο λεπτό, ο Γκοζλάν ισοφάρισε για την ΕΝΠ στο 36` και ο Βαλλιάνος στο 61` έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του Παραλιμνιού. Ο Κάρλος ισοφάρισε σε 2-2 στο 87ο λεπτό, για να έρθει το γκολ του Φυτανίδη στην τελευταία φάση του αγώνα που έκρινε το τελικό αποτέλεσμα.
 
ΕΝΠ, Δόξα και Αλκή ολοκλήρωσαν το Πρωτάθλημα με 35 βαθμούς, με την Αλκή να μένει στην 11η θέση και να ακολουθεί τον Ερμή στη Β` Κατηγορία.
 
Η Δόξα ανέβηκε στους 35 βαθμούς, νικώντας εκτός έδρας με 3-0 την Ανόρθωση. Σκόραραν ο Μπατίν στο 35`, ο Μουκτάρης στο 56` και ο Παυλόφ στο 82`.
 

Ποδόσφαιρο: Πρωταθλήτρια στην Β΄ Κατηγορία η ομάδα του Εθνικού Άχνας
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Με πρωταθλήτρια την ομάδα του Εθνικού Άχνας ολοκληρώθηκε το φετινό Πρωτάθλημα Β` Κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.
 
Σύμφωνα με την ΚΟΠ, μετά το 5-0 επί της ΑΕΖ Ζακακίου ο Εθνικός τερμάτισε πρώτος στην κατάταξη με 71 βαθμούς από 21 νίκες, 8 ισοπαλίες και 1 ήττα.
 
Εισιτήριο ανόδου εξασφάλισε επίσης ο Ολυμπιακός που τερμάτισε δεύτερος με 69 βαθμούς μετά το 6-0 επί του ΘΟΪ Λακατάμιας.
 
Διαβαθμίστηκαν Διγενής Ορόκλινης, ΠΑΕΕΚ, ΜΕΑΠ και ΘΟΪ Λακατάμιας.
 
 
Η Εθνική Γυναικών Κύπρου στην πετόσφαιρα θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ στο Silver League
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
To Iσραήλ είναι η πρώτη ομάδα που θα αντιμετωπίσει η Εθνική Γυναικών Κύπρου στην πετόσφαιρα στο Silver League στην παρθενική συμμετοχή της στη μεγάλη αυτή διοργάνωση.
 
Σύμφωνα με την Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, ο αγώνας με το Ισραήλ θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο 25 Ιουνίου στο Αθλητικό Κέντρο Πανεπιστημίου στις 1900. Προπονητής της Εθνικής Ισραήλ είναι ο Ιταλός Giuseppe Cuccarini.
 
H Eθνική Ισραήλ θα χρησιμοποιεί ως έδρα της στο Silver League τη Χάϊφα και την Romena Sports Αrena 5000 θέσεων έδρα των Μακάμπι και Χάποελ Χάϊφα.
 

Αγώνας Τριάθλου στην Πάφο με συμμετοχή πέραν των 150 αθλητών από Κύπρο και εξωτερικό
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αγώνα Τριάθλου διοργανώνουν σήμερα Κυριακή ο Δήμος Πάφου, ο Ναυτικός Όμιλος Πάφου και το Σωματείο Ερασιτεχνών και Βετεράνων Αθλητών Στέλιος Κυριακίδης, με αφετηρία και τερματισμό τα Δημοτικά Μπάνια Πάφου.  
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πάφου, ο αγώνας είναι ενταγμένος στο επίσημο ημερολόγιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τριάθλου, για το πρωτάθλημα  Sprint απόστασης. Aναμένεται η συμμετοχή πέραν των 150 αθλητών από Κύπρο και το εξωτερικό.
 
Το Sprint Triathlon, προστίθεται στην ανακοίνωση, αποτελείται από 750 μέτρα κολύμπι, 20 χιλιόμετρα ποδηλασία, και δρόμο απόστασης 5 χιλιομέτρων στην παραλιακή περιοχή της Κάτω Πάφου.
 

Στην Πάφο ο αγώνας γκολφ Cyprus Amateur Men’s Open
--------------------------------------------------------------------------
Άρχισε προχθές και ολοκληρώνεται σήμερα ο αγώνας γκολφ Cyprus Amateur Men’s Open που φέτος διεξάγεται στο   Secret Valley Resort.
 
Ο συναρπαστικός και αμφίρροπος τα τελευταία χρόνια αγώνας προσελκύει, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γκολφ, το ενδιαφέρον δεκάδων παικτών γκολφ τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό, δείγμα της αναβάθμισης του αθλήματος.
 
Στον φετινό αγώνα, προστίθεται στην ανακοίνωση,  λαμβάνουν μέρος , πέραν των πενήντα ερασιτεχνών παικτών γκολφ   από την Κύπρο, άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και από τρίτες χώρες.
 
 
---------
ΕΚΛΟΓΕΣ
----------

Εντελώς εξωπραγματικοί οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ λέει ο Προδρόμου
--------------------------------------------------------------------
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρμος Προδρομου, ανέφερε σε γραπτή του απάντηση προς το ΑΚΕΛ, πως "για μια φορά ακόμα φαίνεται πως οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ ότι είναι τάχα οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη που έχουν `ενθαρρύνει` ή `επιτρέψει` την επίθεση της Τουρκίας στις κυπριακές θάλασσες, είναι όχι μόνο εντελώς εξωπραγματικοί, αλλά και επιζήμιοι για τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Είναι οι χειρισμοί του Προέδρου μας που έχουν εφεύρει τον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό και τον επεκτατισμό της `γαλάζιας πατρίδας` ή την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης;", διερωτήθηκε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πως "θα πρέπει επιτέλους το ΑΚΕΛ να δώσει μια απάντηση" στα ακόλουθα ερωτήματα:
-       Δεν αντιλαμβάνεται ποιοι είναι οι επεκτατικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας;
-       Δεν βλέπουν ότι το επιθετικό σχέδιο της «γαλάζιας πατρίδας» εποφθαλμιά περιοχές σε όλη την περιφέρειά μας και απειλεί όχι μόνο την Κύπρο, αλλά σχεδόν όλους τους γείτονες της Τουρκίας;
-       Ποιά υπηρεσία προσφέρει στη χώρα και τα συμφέροντα του λαού μας όταν μπροστά στον εξυφαινόμενο επιθετικό μεγαλοϊδεατισμό του καθεστώτος Ερντογάν, το μόνο που έχει να κάνει είναι να επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

" Καλό θα ήταν το ΑΚΕΛ να συνειδητοποιήσει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και τον πραγματικό κίνδυνο και αντί να επιτίθεται στην ηγεσία της χώρας μας να βρει να κάνει κάτι πιο χρήσιμο", κατέληξε ο κ. Προδρόμου.


Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τους εκλογείς να μην επιβραβεύσουν ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κάλεσε χθες τους εκλογείς να μην επιβραβεύσουν ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις στις επικείμενες Ευρωεκλογές, διερωτώμενος τί μήνυμα στέλνουμε στις Βρυξέλλες όταν δυνάμεις όπως το ΑΚΕΛ, που πολεμούν την Ευρώπη, θέλουν να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Κύπρο.
 
 Μηνύματα προς την Ευρώπη ότι η κυπριακή κοινωνία επιβραβεύει πολιτικές και κόμματα που είναι ενάντια στην Ευρώπη, αποδυναμώνουν την Κύπρο, είπε, αναφερόμενος ειδικότερα στο ΑΚΕΛ και σε «δυνάμεις του εθνικισμού».
 
Σε δηλώσεις του το Σάββατο, κ. Νεοφύτου είπε πως η Τουρκία επιτίθεται ακόμη μια φορά στην Κύπρο, η οποία τελεί υπό κίνδυνο και εξέφρασε λύπη για την «πολιτική συμπεριφορά του ΑΚΕΛ», το οποίο, όπως είπε, «μέσα από ένα κομματικό ρεβανσισμό, βρίσκει δήθεν αίτια και αιτιατά που στέλνουν ένα μήνυμα στον διεθνή παράγοντα ότι δικαιολογημένα η Τουρκία έχει επέμβει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη».
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε σε συστράτευση όλες τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάλεσε σε συστράτευση όλες τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του κυπριακού λαού από όποιο πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται για την υπέρβαση των αδιεξόδων.

Μιλώντας στην τελική παγκύπρια προεκλογική συγκέντρωση του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, ενόψει των ευρωεκλογών, στην παρουσία των υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν την τύχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πιο κρίσιμη καμπή της πορείας της και θα χαράξουν την τύχη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια περίοδο αυξανόμενων απειλών για την υπόσταση, την ασφάλεια και την ανάπτυξή της, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ καθορίζει «ως προτεραιότητα τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ μας», με πιο σημαντικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού, καθώς "χωρίς τη λύση του Κυπριακού η Τουρκία θα συνεχίσει να δημιουργεί τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου».
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «ψες (προχθές βράδυ) ο κ. Αναστασιάδης σε ένα ξέσπασμα έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο» και «μας έκανε μάθημα για την ανάγκη να υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό του τόπου, ενώ στη συνέχεια, όπως είπε, τα πόσα εμετικά είπε για το ΑΚΕΛ δεν μπορούν να καταγραφούν», προσθέτοντας ότι «έχουν περίεργη αντίληψη για την Δημοκρατία».
(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:16/05/2019
Όγκος:154.220,05
CSE:68,980  -0,760%
FTSE/CySE:41,450  -0,790%
Λευκωσία39°C
Λάρνακα29°C