Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   `Ετοιμος για εποικοδομητική συνεργασία με τη Λουτ ο Πρόεδρος, τονίζει στο ΚΥΠΕ ο Προδρόμου     CNA   Στη Λευκωσία την Κυριακή ο Φινλανδός Πρωθυπουργός για συνάντηση με Πρόεδρο Αναστασιάδη     CNA   ΕΑΤ: Τη μεγαλύτερη μείωση στα ΜΕΔ από τον Ιούνιο του 2017 κατέγραψε η Κύπρος     CNA   -Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, δέσμευση του ΕΣΤΙΑ     CNA   

Καμπανάκι για την ανακύκλωση φθαρμένων ελαστικών από την Επιτροπή Περιβάλλοντος
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/11/2018 15:25


Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη διαχείριση ανακύκλωση φθαρμένων ελαστικών έκρουσαν σήμερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.
 
Στη σημερινή της συνεδρία, η Επιτροπή συνέχισε αυτεπάγγελτα τη συζήτηση του θέματος της συλλογής, διαχείρισης και χωροθέτησης των σημείων φύλαξης των ανακυκλώσιμων ελαστικών με έμφαση στους κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία.
 
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου είπε πως διαφάνηκε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με το θέμα, προσθέτοντας πως στις διαδικασίες που υφίστανται δεν προβλέπεται οποιοσδήποτε έλεγχος, κυρίως για ελαστικά που προέρχονται από χώρες της ΕΕ.
 
«Το αποτέλεσμα είναι βρίσκονται πεταμένα ανεξέλεγκτα ελαστικά με όλες τις επιπτώσεις προς το περιβάλλον», είπε, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα εταιρείες που μπορούν να διαχειριστούν τα ελαστικά αυτά δηλώνουν ότι υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση των αδειών.
 
Σύμφωνα με την κ. Σταύρου, το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί με πιο εντατικούς ελέγχους από το Τμήμα Περιβάλλοντος στους επιχειρηματίες πώλησης ελαστικών για να σταματήσει αυτό το ανεξέλεγκτο φαινόμενο.
 
Αναγνώρισε όμως το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στο Τμήμα και απηύθυνε έκκληση στο αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει τα μέτρα που χρειάζονται και να προχωρήσει στην πρόσληψη ατόμων που να κάνουν τις αναγκαίες επιθεωρήσεις.
 
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, προειδοποίησε πως «η ύπαιθρος και τα ποτάμια έχουν καταντήσει ένας απέραντος σκουπιδότοπος χρησιμοποιημένων ελαστικών».
 
Τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα αδυνατούν να εφαρμόσουν τις νομοθεσίες, οι οποίες ρυθμίζουν το θέμα και προβλέπουν μάλιστα και αυστηρές ποινές, πρόσθεσε.
 
Τέλος, αναφορικά με τη συζήτηση των κανονισμών που προβλέπουν τη διεξαγωγή αγώνων ράλι στα δάση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι ΑΚΕΛ προβληματίζεται πολύ για το θέμα «γιατί το περιβάλλον δεν μπορεί εύκολα να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους».

 

** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΒΑ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:14/12/2018
Όγκος:124.021,86
CSE:65,340  1,330%
FTSE/CySE:39,180  1,290%
Λευκωσία19°C
Λάρνακα19°C