Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Προβλήματα στο κέντρο της Λεμεσού προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις     CNA   Πέντε άοπλοι σκοτώθηκαν από επίθεση 45χρονου ενόπλου σε βιομηχανικό συγκρότημα του Ιλινόις     CNA   6 κιλά και 100 γραμμάρια κάνναβης εντόπισε η ΥΚΑΝ      CNA   Ανοικτοί οι δρόμοι προς το Τρόοδος, οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί     CNA   Μειώθηκαν 10,4% τον Ιανουάριο 2019 οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας     CNA   Εν μέσω ανησυχιών για το Brexit άνοιξε η εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο     CNA   Ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ

Πολύ κοντά στην εγκατάσταση Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών, ο Δήμος Λεμεσού
ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης - Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 04/10/2018 17:36


Έχοντας επιλέξει την περιοχή εγκατάστασης τους, ο Δήμος Λεμεσού είναι έτοιμος να προχωρήσει σε προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για Αυτόνομους Μηχανικούς Κομποστοποιητές, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ACUA.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, ήδη συμπληρώθηκαν οι πρώτοι εννέα μήνες της πράξης ACUA η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ) κατά 85% και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου κατά 15% με τη συμμετοχή των Δήμων Λεμεσού, Ηρακλείου, Ρόδου και των πανεπιστημίων ΤΕΠΑΚ και ΤΕΙ Κρήτης ως επικεφαλής εταίρος.
 
Στόχος της Πράξης ACUA είναι η ανάπτυξη, μέσα στον αστικό ιστό, με επίκεντρο χώρους μαζικής εστίασης, ενός συστήματος συγκέντρωσης των παραγόμενων βιοαποβλήτων, επεξεργασίας τους και παραγωγής κόμποστ στο χώρο λειτουργίας τους.
 
Έχοντας εντοπίσει τα τελικά σημεία εγκατάστασης των Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών (ΑΜΚ) όλοι οι εμπλεκόμενοι δήμοι είναι έτοιμοι να προκηρύξουν τους διαγωνισμούς για την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού και μαζί με αυτούς και ο Δήμος Λεμεσού.
 
Η επιλογή των σημείων εγκαταστάσεις των Αυτόματων Μηχανικών Κομποστοποιητών έγιναν σε συνεργασία με λειτουργούς του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου και κατόπιν επί τόπου επισκέψεων σε διάφορες τοποθεσίες.
 
Τελικά, επιλέχθηκαν τρία σημεία, μέσα ή κοντά στο Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο της Επίχωσης, με κάποιες διαφοροποιήσεις, ώστε να εξεταστούν διαφορετικά σενάρια μέσα στον αστικό ιστό, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά για κάθε αστική περιοχή της Κύπρου.
 
Η περιοχή αυτή επιλέγηκε γιατί μπορεί να διατίθεται το παραγόμενο κομπόστο, ενώ καθημερινά διέρχεται πλήθος κόσμου, που μπορεί να ενημερώνεται για τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Επίσης, τα σημεία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Δημόσιο Κήπο Λεμεσού, όπου και πάλι μπορεί να διατίθεται το παραγόμενο προϊόν.
 
Η μονάδα θα τοποθετηθεί σε τσιμεντένιο δάπεδο, θα είναι περιφραγμένη και θα συνοδεύεται από ειδικό σύστημα πρόσβασης, ακόμα και για άτομα με ειδικές ανάγκες.


 
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΧΡ)
 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:15/02/2019
Όγκος:161.176,90
CSE:61,210  1,210%
FTSE/CySE:36,640  1,240%
Λευκωσία13°C
Λάρνακα15°C