Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Οι καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας δεν ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών, είπε ο Πρόεδρος     CNA   Η Λευκωσία απορρίπτει την πρόταση Ακιντζί, θα σταλούν επιστολές προς Τ/κ ηγέτη και ΓΓ ΟΗΕ     CNA   H Ursula von der Leyen νέα πρόεδρος της Κομισιόν      CNA   Το Ανώτατο απέρριψε αιτήματα για εξαιρέσεις δικαστών στις εφέσεις για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων     CNA   €1,9 δις εμπορικό έλλειμμα για την Κύπρο το πρώτο 5μηνο, σύμφωνα με τη Eurostat     CNA   Τρεις νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι από συντριβή υδροπλάνου σε λίμνη στον βορειοανατολικό Καναδά     CNA   Οι ΗΠΑ δεν θα πουλήσουν F-35 στην Τουρκία, είπε ο πρόεδρος Τραμπ     CNA   Η Κριστίν Λαγκάρντ υπέβαλε την παραίτησή της από το ΔΝΤ

Συμβουλές στο κοινό για σωστή ανακύκλωση, παρέχει ο Δήμος Λάρνακας
ΚΥΠΕ - Φανίτσα Ζαννέττου - Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 05/02/2019 13:56


Με τίτλο «Ανακύκλωσε Σωστά» ο Δήμος Λάρνακας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία παρέχει συμβουλές στο κοινό για σωστή ανακύκλωση.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η ανακύκλωση έχει μπει στη ζωή του κοινού εδώ και 9 περίπου χρόνια, ωστόσο ο Δήμος Λάρνακας διαπιστώνει ότι σε πολλά σημεία της πόλης, ο διαχωρισμός και η διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή δεν πραγματοποιείται σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα υλικά αυτά να μη συλλέγονται από την αρμόδια εταιρεία και να καταλήγουν τελικά στα σκουπίδια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στον μπλε κάδο και στις διάφανες σακούλες ανακύκλωσης τοποθετούνται όλες τις συσκευασίες από πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο ή λευκοσίδηρο.

Πιο συγκεκριμένα τοποθετούνται πλαστικές συσκευασίες από νερό, αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά, γιαούρτι, βούτυρο, σαμπουάν, είδη καθαρισμού, σακούλες, αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες από μπύρες και αναψυκτικά, κονσέρβες από λάδι, καφέ, γάλα εβαπορέ, τόνο, τοματοπολτό, ζωοτροφές, σπρέι, συσκευασίες τύπου tetrapak από χυμούς, τοματοπολτό, καφέ, γάλα και άλλα.

Στην κατηγορία PMD δεν συγκαταλέγονται τα πλαστικά παιχνίδια, τα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης, οι συσκευασίες των τσιπς, παλιά πλαστικά έπιπλα και πολυστερίνη.

Στους καφέ κάδους και στις καφέ σακούλες ανακύκλωσης τοποθετούνται χάρτινες συσκευασίες από δημητριακά, μπισκότα, πίτσα, απορρυπαντικά, χαρτοκιβώτια συσκευών (πχ. τηλεοράσεις, ψυγεία), εφημερίδες και περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια και χαρτί γραφείου και άλλα.  

Στην κατηγορία του χαρτιού δεν συγκαταλέγονται το ρολό κουζίνας και οι χαρτοπετσέτες, οι συσκευασίες τύπου tetrapak από χυμούς και άλλα προϊόντα και τα χάρτινα πιάτα.
 
Οσον αφορά το γυαλί ο Δήμος Λάρνακας στην ανακοίνωση του αναφέρει πως  έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία πράσινοι κάδοι σε σχήμα καμπάνας. Στους κάδους τοποθετούνται γυάλινα μπουκάλια και βαζάκια φαγητών, οποιουδήποτε χρώματος.
Στην κατηγορία του γυαλιού δεν συγκαταλέγονται γυάλινα και κεραμικά πιάτα, φλιτζάνια, ποτήρια, σκεύη μαγειρέματος και λαμπτήρες.

Τα ανακυκλώσιμα συλλέγονται από το σπίτι των δημοτών μία φορά την εβδομάδα σε καθορισμένη μέρα ανά περιοχή.
 
Λεπτομέρειες για την ακριβή ημέρα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, με βάση τον δρόμο όπου κατοικούν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της Green Dot Cyprus (http://greendot.com.cy/el/koino/programma-anakyklosis-kai-hartis) ή να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (24816559 και 24816556) και το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας (24816540 και 24816541).

Στην ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται επίσης ότι «με την ανακύκλωση συσκευασιών προστατεύεται το περιβάλλον και αναβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής των δημοτών. Μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους».

Ακόμα «εξοικονομούνται πρώτες ύλες και ενέργεια, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα και ενισχύονται οι συνθήκες της κυκλικής οικονομίας, αφού από τα ανακυκλώσιμα υλικά, δημιουργούνται νέα προϊόντα. H συμμετοχή όλων στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης είναι αναγκαία», καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας.  


(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ)

** Η είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

 
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:16/07/2019
Όγκος:99.092.99
CSE:71.130  -0.390%
FTSE/CySE:42.690  -0.350%
Λευκωσία36°C
Λάρνακα31°C