Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Συνομίλησε με Λουτ ο Πρόεδρος, έρχεται Κύπρο αρχές Σεπτεμβρίου για διαβουλεύσεις, συμφώνησαν ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η προεργασία για να φτάσουμε σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων     CNA   Πρεσβεία Ρωσίας: Η Ρωσική Εκκλησία σέβεται το αυτοκέφαλο και τη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Κύπρου σε όλο το νησί     CNA   Διεργασίες για διευθέτηση επαφών ΥΠΕΞ σε Ν. Υόρκη      CNA   Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο τον Ιούλιο      CNA   Κομισιόν: Το ΗΒ θα είναι οικονομικά ο μεγάλος χαμένος ενός brexit χωρίς συμφωνία αποχώρησης      CNA   Ξεκίνησαν οι τεχνικοί έλεγχοι στις σχολικές μονάδες, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας      CNA   

'Αρχισε η τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων στο Μακένζι, Σεπτέμβρη στην Πιαλέ Πασιά
ΚΥΠΕ - Φανίτσα Ζαννέττου - Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 13/08/2019 09:48


Άρχισε η τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων στην παραλιακή περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα, ενέργεια η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Αυγούστου. Αναμένεται ότι τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι εργασίες για τοποθέτηση των συγκεκριμένων κάδων στη περιοχή Πιαλέ Πασιά.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, πρόσφατα έχουν αρχίσει οι εργασίες για την κατασκευή και εγκατάσταση των υπογείων κάδων ανακύκλωσης, στα πλαίσια του Προγράμματος Μείωσης Δημοτικών στερεών απόβλητων παραλιακών Ξενοδοχειακών Μονάδων και συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων στην επαρχία Λάρνακας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται  από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τον Δήμο Λάρνακας.
 
Πρόσθεσε ότι οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε 16 σημεία της παραλιακής περιοχής Λάρνακας, δηλαδή στις περιοχές Μακένζι, Λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου και Φοινικούδων.

Συνολικά θα τοποθετηθούν 64 κάδοι και το συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει γύρω στο ενάμιση εκατομμύριο ευρώ.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται δύο μεγάλα σκυβαλοφόρα οχήματα με γερανό για να μαζεύει τους υπόγειους κάδους, δύο μικρά φορτηγά, το ένα σκίπ και το άλλο θα μαζεύει κλαδέματα από την πόλη, 25 μικρούς συμπιεστές χαρτιού που έχουν τοποθετηθεί σε εστιατόρια και υπεραγορές, 19 μεγάλους συμπιεστές για χαρτί και PMD και μία μηχανή η οποία τεμαχίζει κλαδέματα.
 
"Ο Δήμος Λάρνακας θα `δουλέψει` το έργο για πέντε χρόνια και η συμφωνία με το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι ότι με την ολοκλήρωση αυτής της χρονικής περιόδου, όλος ο εξοπλισμός θα παραμείνει στον Δήμο για χρήση. Ακόμα κάθε τρεις μήνες ο Δήμος Λάρνακας θα υποβάλλει στο Τμήμα Περιβάλλοντος έκθεση με τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης, αφού οι ποσότητες των υλικών που θα συγκεντρώνονται θα μετρούνται και θα καταγράφονται", διευκρίνισε ο Δήμαρχος.

 Όπως εξήγησε ο κ. Βύρας οι εργασίες γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλείται σοβαρής μορφής οχληρία λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια των επισκεπτών και των διερχόμενων οχημάτων στην περιοχή.
 
Απαντώντας σε ερώτηση ο Δήμαρχος είπε ότι με την εγκατάσταση των κάδων θα επιλυθεί ριζικά το πρόβλημα της οπτικής ρύπανσης των υφισταμένων πράσινων κάδων καθώς και το πρόβλημα της δυσοσμίας, που είναι ιδιαίτερα έντονο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσης, θα αυξηθεί η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται από παραλιακά κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία μέσω της διαλογής των στερεών απορριμμάτων στην πηγή.
 
Ο Δήμος Λάρνακας, κατέληξε ο Ανδρέας Βύρας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος και συμμετέχει σε αρκετά προγράμματα ανακύκλωσης, σε προγράμματα και δράσεις που αφορούν τη μείωση αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΚΧΡ)
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 
 
 
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:19/08/2019
Όγκος:149.725,35
CSE:69.670  -0.780%
FTSE/CySE:41.840  -0.690%
Λευκωσία35°C
Λάρνακα32°C