Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Προϋποθέσεις για ένταξη τους στο ΓΕΣΥ θέτουν οι γιατροί της Λεμεσού     CNA   Εντός 2-3 ημερών ολοκληρώνεται η καταγραφή ζημιών στις πληγείσες περιοχές, λέει στο ΚΥΠΕ ο Έπαρχος Λευκωσίας     CNA   Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων για εξέταση αιτήσεων για συντάξεις, επιδόματα ή βοηθήματα     CNA   Κλοπή 50 χιλ. ευρώ από όχημα διερευνά το ΤΑΕ Πάφου      CNA   Ένα πρωτοφανές γεωμετρικό παγόβουνο σαν γιγάντιο παγάκι φωτογράφησε η NASA

Φωτογραφία Αρχείου

Εκστρατείες ενημέρωσης για τη χρέωση πλαστικής σακούλας μεταφοράς
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/06/2018 17:17


Από την 1ην Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή η χρέωση για τη χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σημεία πώλησης, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Κύπρου με Οδηγία της ΕΕ, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Με αφορμή την εφαρμογή του μέτρου χρέωσης κατ’ ελάχιστο 5 σεντ συν 19% ΦΠΑ ανά τεμάχιο, διοργανώνονται εκστρατείες ενημέρωσης.
 
Το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία θα διαρκέσει από τις 23 Ιουνίου 2018 μέχρι και τις 8 Ιουλίου 2018, με ενημερωτικό υλικό και εναλλακτικές λύσεις. Στις 25 Ιουνίου 2018 θα γίνει η επίσημη έναρξη της εκστρατείας στις 11:00 στο Mall of Engomi, όπου θα βρίσκονται Λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος για ενημέρωση του κοινού.
 
Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών Κύπρου και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών διοργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης στις 30 Ιουνίου. Από τις 11:00 μέχρι τις 12:00, εκπρόσωποι των φορέων θα βρίσκονται έξω από διάφορες υπεραγορές, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό και δωρεάν επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες στους 100 πρώτους πελάτες.
 
Το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι το μέτρο αφορά τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο από 50mm και απαγορεύεται η δωρεάν διάθεσή τους από πωλητές προϊόντων που διαθέτουν τέτοιες σακούλες στα σημεία πώλησης. Εξαίρεση στη νομοθεσία αποτελούν οι σακούλες που χρησιμοποιούνται ως πρωτογενής συσκευασία για χύμα τρόφιμα, για λόγους υγιεινής ή αποφυγή σπατάλης τροφίμων.
 
Σε ανακοίνωση, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στις παραλίες, ενώ καταλήγουν ακόμα και στο πιάτο και τους πνεύμονες των ανθρώπων.
 
Προσθέτει ότι τα πλαστικά μιας χρήσης χρειάζονται μόλις πέντε δευτερόλεπτα για να παραχθούν, χρησιμοποιούνται το πολύ για πέντε λεπτά, και μετά χρειάζονται τουλάχιστον 500 χρόνια για να διαλυθούν στο περιβάλλον.
 
Η ευρωπαϊκή Οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωση πλαστικών σακουλών, κατ’ ανώτατο όριο στις 90 έως το τέλος του 2019 και στις 40 κατά κεφαλήν έως το τέλος του 2025.
 

 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 
(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:19/10/2018
Όγκος:7.415.761,50
CSE:67,400  0,820%
FTSE/CySE:40,320  0,700%
Λευκωσία33°C
Λάρνακα31°C