Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης θανάτου της 38χρονης η Αστυνομία     CNA        CNA        CNA   -Προσχέδιο Σχεδίου Δράσης για πάταξη και καταστολή διαφθοράς ετοίμασε το Υπ. Δικαιοσύνης     CNA        CNA        CNA   -Την έναρξη διαδικασίας εγγραφής των δικαιούχων στο ΓεΣΥ, ανακοινώνει ο ΟΑΥ     CNA        CNA        CNA   Έλλειμμα €989,6 εκ και χρέος €21.258,1 εκ. ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία     CNA        CNA        CNA   -Η ΑΕΚ νίκησε τον Κεραυνό στον πρώτο τελικό των πλέι οφ της Basket League

Ο Δήμος Αθηένου στηρίζει τη δράση για να αντικατασταθούν τα πλαστικά καλαμάκια
ΚΥΠΕ - Φανίτσα Ζαννέττου - Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 07/09/2018 11:42


Ο Δήμος Αθηένου στηρίζει τη δράση που ξεκίνησε πρόσφατα το Ειδικό Σχολείο Αγιος Σπυρίδωνας Λάρνακας, με στόχο να αντικατασταθούν τα πλαστικά καλαμάκια.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς, «στηρίζουμε ένθερμα τη δράση της ομάδας εθελοντισμού του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας, στις προσπάθειες της να αντικαταστήσει με βιοδιασπώμενα καλαμάκια όλα τα «συμβατικά» πλαστικά καλαμάκια που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου. Πρώτος υιοθέτησε τη συγκεκριμένη δράση ο Δήμος Λάρνακας και ακολούθησε η Αθηένου, αφού η διάσωση του περιβάλλοντος μας βρίσκεται πάντοτε στις προτεραιότητες μας».
 
Όπως εξήγησε, «στόχοι της δράσης είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την περιβαλλοντική ρύπανση, να αναδείξει την Επαρχία Λάρνακας ως την πρώτη επαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας που υιοθετεί αυτήν την καλή πρακτική, να αναδείξει την εθελοντική προσφορά από τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, να αποτελέσει έμπνευση για παρόμοιες δράσεις και να αναπτύξει τη συνεργασία μεταξύ οργανωμένων συνόλων».
 
Πρόσθεσε ότι «η πρωτοβουλία ονομάζεται «Η Λάρνακα βάζει τέλος στο πλαστικό καλαμάκι» και ανήκει στις δράσεις της ομάδας εθελοντισμού του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα «…επειδή νοιάζομαι…δρω». Κάθε χρόνο τα πλαστικά καλαμάκια, που είναι ουσιαστικά μικρά αντικείμενα, σκοτώνουν πέραν του ενός εκατομμυρίου ανυποψίαστων ζώων που τα μπερδεύουν με τροφή».
 
Αφού ανέφερε ότι «τα καλαμάκια αποτελούν τον έκτο πιο συχνό τύπο απορριμμάτων και ένα από τα υλικά που προκαλούν τη μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση» σημείωσε πως «η μάχη κατά του πλαστικού ξεκίνησε από την Αμερική και συνεχίστηκε στη Βρετανία, όπου τα πλαστικά καλαμάκια περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την απαγόρευση όλων των πλαστικών απορριμμάτων με ορίζοντα το 2042».

Με την πρωτοβουλία του ειδικού Σχολείου Αγιος Σπυρίδωνας Λάρνακας, συνέχισε ο Δήμαρχος Αθηένου, «ενθαρρύνουμε τους δημότες μας και όχι μόνο να δηλώσουν «όχι καλαμάκι, παρακαλώ».

Σημείωσε ότι «η δράση που στηρίζεται εκτός από το Δήμο Λάρνακας και άλλους οργανωμένους φορείς και τοπικά σύνολα, θα έχει χρονική διάρκεια από 01/09/2018  μέχρι και  31/12/2020 και σ’αυτήν θα μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς της Λάρνακας. Οι συμμετέχοντες στη δράση θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες τους, με σκοπό τη σταδιακή κατάργησή τους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρεκλάς είπε πως «συστήνουμε στους πολίτες αντί να πιοΥν το ποτό ή το φραπέ τους με καλαμάκι να χρησιμοποιήσουν ανακυκλώσιμα βιοδιασπώμενα ή άλλες εναλλακτικές, δηλαδή να το πιει σε ποτήρι ή να χρησιμοποιήσει καλαμάκια πολλαπλής χρήσης. Τα νέα, βιοδιασπώμενα καλαμάκια είναι φτιαγμένα από πεπιεσμένο χαρτί και αντέχουν αρκετή ώρα μέσα στον καφέ, τον χυμό ή το ποτό, χωρίς να διαλύονται, ενώ τα καλαμάκια πολλαπλής χρήσης μπορεί να είναι μεταλλικά, γυάλινα, καλαμάκια από μπαμπού και σιλικόνη».(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ)     

** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:04/16/2019
Όγκος:125.913,01
CSE:70,240  -0,470%
FTSE/CySE:42,210  -0,540%
Λευκωσία19°C
Λάρνακα21°C