Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Τον θάνατο μιας 78χρονης γυναίκας ανακοίνωσαν οι αρχές, 38 ακόμη πρόσωπα θετικά στον κορωνοϊό, συνολικά 493 περιπτώσεις στην Κύπρο μέχρι 7 Απριλίου, στο 2,8% η θνητότητα     CNA   Η πανδημία θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη ύφεση από το Μεγάλο Κραχ, λέει η επικεφαλής του ΔΝΤ     CNA   Μείωση σοβαρού εγκλήματος, αύξηση κλοπών τον Μάρτιο, λέει στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Αστυνομίας     CNA   Λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών     CNA   

Τα σχολεία της Πάφου δηλώνουν «παρών» στην συλλογή τηγανέλαιου
ΚΥΠΕ - Κική Περικλέους - ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος 24/02/2020 21:56Τα σχολεία της Πάφου δηλώνουν «παρών» στην συλλογή τηγανέλαιου ενώ το 2018- 2019 η συλλογή τηγανέλαιου σε σχολεία στην Επαρχία Πάφου ανήλθε στους 20 τόνους .

Συγκεκριμένα, ο  Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, κατάφερε να να τοποθετήσει βαρέλια συλλογής τηγανελαίου σε 14 Δημοτικά Σχολεία και 8 Νηπιαγωγεία στην πόλη της Πάφου, καθώς και σε 15 δημοτικά σχολεία στα χωριά της επαρχίας Πάφου. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-2019, η επιτυχία της συλλογής τηγανελαίου ήταν εντυπωσιακή και έφτασε τους 20 τόνους μόνο για την επαρχία Πάφου. 

Η επιτυχία για τη συλλογή αυτής της τεράστιας ποσότητας χρησιμοποιημένου τηγανελαίου, οφείλεται, όπως αναφέρεται και στο γεγονός ότι δεκάδες επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης στην πόλη και επαρχία Πάφου, αποδέχτηκαν την εισήγηση της ΑΚΤΗΣ  και τους τοποθέτησαν  στις κουζίνες των εστιατορίων τους, βαρέλια Τηγανοκίνησης. 

Ακολούθως συνεχίζεται στην ανακοίνωση, ο  κάθε εστιάτορας επιλέγει το Δημοτικό σχολείο της αρεσκείας του, για να επωφεληθεί από το χρηματικό πόσο που θα εισπραχθεί όταν το τηγανέλαιο πωληθεί.

Αξιοσημείωτο δε, είναι και το γεγονός, όπως αναφέρεται,  ότι σε συνεργασία της ΑΚΤΉΣ με την Διοίκηση των δύο “Πράσινων Σημείων” της πόλης της Πάφου, Κολώνης και Μουττάλου, τοποθετήθηκαν στο κάθε σημείο αντίστοιχα, βαρέλια της Τηγανοκίνησης.

Τα δέκα πρώτα σχολεία της Επαρχίας Πάφου κατά την προηγούμενη χρονιά ήταν τα εξής: ΙΑ΄Δημοτικό Σχολείο Πάφου Αγίου Σπυρίδωνα 1.940 κιλά σε λάδι, Δημοτικό σχολείο Πέγειας 1.480 κιλά σε λάδι, Γ’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου 1.355 κιλά σε λάδι, Δημοτικό Σχολείο Μανδριών 1.010 κιλά σε λάδι.
Ακολουθούν το Θ’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου “Κουπάτειο”880 κιλά σε λάδι, Β’ Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου 735 κιλά σε λάδι, Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Μεσόγης 685 κιλά σε λάδι, Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τσάδας – Κοίλης – Ευαγόρας Παλληκαρίδης 680 κιλά σε λάδι, Δημοτικό Σχολείο Στρουμπιού 655 κιλά σε λάδι, Δημοτικό Σχολείο Πολεμίου 590 κιλά σε λάδι και τέλος το Δημοτικό Σχολείο Αργάκας με 535 κιλά σε λάδι.

Σύμφωνα με την ΑΚΤΗ, η  Τηγανοκίνηση είναι ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με βραβεύσεις στην Κύπρο και διεθνώς,το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία σε περισσότερα από 450 σχολεία στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιείται σε συνεργασία του Υπουργείου, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας.

Ξεκίνησε το 2011 και από τότε πρωτοστατεί στην ανακύκλωση χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού από τα νοικοκυριά, και τη μετατροπή ενός κατά τα άλλα βλαβερού αποβλήτου, σε “καύσιμο” για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για καινοτόμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες και τη βελτίωση των πράσινων υποδομών των σχολείων μας.  Στοχεύει στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευθύνης και στη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων για την ενίσχυση του αειφόρου σχολείου. Η Τηγανοκίνηση είναι ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας που αποτελεί ένα από τους πρώτιστους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης πάνω από 300 επιχειρήσεις ενισχύοντας την προσπάθεια για αειφόρο αναβάθμιση των σχολείων και προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων.

Σημειώνεται επίσης πως για περισσότερες πληροφορίες ή για να ενημερωθείτε για πως μπορείτε να διαθέσετε τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια, επικοινωνήστε με την ΑΚΤΗ ή με το σχολείο της γειτονιάς σας, καταλήγει η ανακοίνωση. 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ) 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:09/04/2020
Όγκος:90.989,35
CSE:48.570  0.540%
FTSE/CySE:28.910  0.590%
Λευκωσία19°C
Λάρνακα21°C