Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   `Ετοιμος για εποικοδομητική συνεργασία με τη Λουτ ο Πρόεδρος, τονίζει στο ΚΥΠΕ ο Προδρόμου     CNA   Στη Λευκωσία την Κυριακή ο Φινλανδός Πρωθυπουργός για συνάντηση με Πρόεδρο Αναστασιάδη     CNA   ΕΑΤ: Τη μεγαλύτερη μείωση στα ΜΕΔ από τον Ιούνιο του 2017 κατέγραψε η Κύπρος     CNA   -Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, δέσμευση του ΕΣΤΙΑ     CNA   

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Μόνο με μείωση της χρήσης πλαστικών αντιμετωπίζεται η πλαστική ρύπανση
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/11/2018 16:57


Αν όλοι γίνουμε πράσινοι καταναλωτές και μειώσουμε τη χρήση πλαστικών, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πλαστική ρύπανση, ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, σε διάλεξη με θέμα «Η Στρατηγική της ΕΕ για την θαλάσσια πλαστική ρύπανση – Προκλήσεις, Προβληματισμοί, Προοπτικές».

Η Επίτροπος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε, να ανακυκλώνουμε στην πηγή, να διαχειριζόμαστε περιβαλλοντικά ορθά τα όποια υπολείμματα και να σχεδιάζουμε προϊόντα και υπηρεσίες στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Αναφερόμενη ειδικότερα στη Μεσόγειο, είπε ότι έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο επηρεασμένες περιοχές του κόσμου όσον αφορά τα μικροπλαστικά και ότι κατά μέσο όρο υπολογίζονται 250.000 πλαστικά τεμάχια/km2 με συχνότητα εμφάνισης 100% σε δείγματα που εξετάστηκαν, ενώ στην επιφάνεια της θάλασσας πλέουν πλαστικά που αντιστοιχούν σε 1.000 έως και 3.000 τόνους.

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, έχει υπολογιστεί ότι εντοπίζονται 1,25 εκατομμύρια κομματάκια πλαστικού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, συγκέντρωση, σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερη από αυτήν που καταγράφεται στο λεγόμενο «πλαστικό νησί», στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Όταν δε, εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα αποτελούν απειλή όχι μόνο για έναν μεγάλο αριθμό ειδών, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με μελέτη του WWF, στη Μεσόγειο, τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στις θάλασσες, τόσο στον βυθό όσο και στις ακτές. Η ρύπανση προέρχεται κυρίως από την Τουρκία και την Ισπανία και σε δεύτερη φάση, από την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή ευθύνονται για την ετήσια αύξηση, κατά 40%, των απορριμμάτων που καταλήγουν στη Θάλασσα.

Για τα μικροπλαστικά, που για πρώτη φορά εντοπίστηκαν σε ανθρώπους, η Επίτροπος είπε ότι εγείρουν σοβαρές ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα υγείας και υπογονιμότητα και ότι παρόλο που προηγούμενες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να καταναλώνουν έως και 11.000 μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού τον χρόνο, μέσω της κατανάλωσης θαλασσινών ή και τυχαία, τρώγοντας κομματάκια από συσκευασίες, δεν είχε αποδειχθεί μέχρι τώρα ο συσχετισμός με τα προβλήματα υγείας.

Αναφορά στην ομιλία της έκανε και στα βιοπλαστικά, δηλαδή τα βιοδιασπώμενα πλαστικά των οποίων τα συστατικά προέρχονται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πρώτες ύλες (π.χ το άμυλο). Είπε ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο υπάρχει αρκετή ποσότητα ανανεώσιμων πηγών για να ικανοποιήσει τις παραδοσιακές ανάγκες του πλανήτη σε τροφή (food) , ζωοτροφή (feed) και ίνες (fibre) (τα λεγόμενα 3f) και ταυτόχρονα να επαρκέσει και για την παραγωγή χημικών ουσιών.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:14/12/2018
Όγκος:124.021,86
CSE:65,340  1,330%
FTSE/CySE:39,180  1,290%
Λευκωσία19°C
Λάρνακα19°C