Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Στο Νοσοκομείο Λεμεσού για εξετάσεις τρία πρόσωπα που έφθασαν από βόρεια Ιταλία     CNA   Στις κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος τα άτομα που τίθενται σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού      CNA   Αναβάλλονται στην Ελλάδα όλες οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι, τρία τα κρούσματα     CNA   Έκτακτα μέτρα ελέγχου των συνόρων, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός     CNA   Σ. Κυριακίδου στο ΚΥΠΕ: λαμβάνουμε μέτρα και δεν πρέπει να ενδώσουμε στον πανικό για τον COVID19      CNA   Δύο αξιωματούχοι της TPAO προστέθηκαν στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ     CNA   Η Έκθεση της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ανθεκτική, τονίζει το ΥΠΟΙΚ     CNA   Χτύπησε το καμπανάκι του τελευταίου γύρου για Βαρώσι, λέει ο Α. Δημητριάδης και προκρίνει ομαδική προσφυγή      CNA   Στο 7,1% το ποσοστό ανεργίας το 2019      CNA   Ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε με 1-0 από τη Βασιλεία και αποχαιρέτησε την Ευρώπη     CNA   
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΣΥ Ε. ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2018
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/12/2017 20:14


ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018
Κύριε Πρόεδρε, κύριες και κύριοι συνάδελφοι
Τον πολύτιμο χρόνο μου στο βήμα, θα αξιοποιήσω, Κύριε Πρόεδρε, για να παρουσιάσω, επιγραμματικά, τις απόψεις μου, ΜΟΝΟ πάνω σε ζωτικά θέματα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών, Άμυνας και Θεσμών, στις οποίες συμμετέχω:
Τα θέματα και οι δραστηριότητες στις οποίες θα αναφερθώ, δεν έχουν, ονοματολογικά οικονομικό χαρακτήρα, αλλά είναι βέβαιο ότι είναι απόλυτα καθοριστικά για τη συνολική πορεία της χώρας.
Ο ΠτΔ, προκειμένου να ενημερώσει τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόσο για τα πεπραγμένα των Συνομιλιών, όσο και για τα επόμενα βήματα, ΣΥΝΑΝΤΉΘΗΚΕ, ΔΙΑΔΟΧΙΚΆ ΜΕ ΤΟΝ Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, με τον Πρόεδρο Πούτιν, με τον Γάλλο Πρόεδρο και φυσικά με όλους τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κορυφαίους Θεσμικούς Αξιωματούχους της. Βασικός στόχος του Προέδρου ήταν και είναι η ουσιαστική εμπλοκή του Σ. Ασφαλείας και της Ε.Ε. στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και φυσικά, οι Διμερείς σχέσεις.
Η επίσημη εξάλλου επίσκεψη του Αιγυπτίου Προέδρου στην Κύπρο και η συμμετοχή του στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Αιγύπτου-Κύπρου- Ελλάδος, αποτελεί πρωτίστως επίδειξη στο Ανώτατο Διεθνές Επίπεδο, ότι η μεγαλύτερη Αραβική Χώρα έχει ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΙΝΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι είναι αποφασισμένη να τα προστατεύσει, από κοινού με τη χώρα μας, από κάθε επιβουλή.
Στη συνέχεια, η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία στην παρουσία και της ΕΕ, για την κατασκευή του υποθαλάσσιου Αγωγού Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, του γνωστού EASTMED μέσω Ελλάδος, ακυρώνει κάθε προοπτική Αγωγού, μέσω της Αναξιόπιστης Τουρκίας και προστίθεται στο Διεθνές Γεωστρατηγικό και Ενεργειακό εκτόπισμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την Κύπρο απασχόλησε και το γεγονός ότι ο Λίβανος τείνει να εξελιχθεί σε νέο Πολεμικό Μέτωπο. Η εδώ επίσκεψη του Πρωθυπουργού του, Σααντ Χαρίρι και τα όσα ακολούθησαν, απέδειξαν τόσο την Αξία του Κράτους μας, όσο και το προσωπικό κύρος του Προέδρου Αναστασιάδη.
Ο κύκλος των επαφών με τα γειτονικά κράτη ολοκληρώνεται εντός του Ιανουαρίου όταν την Κύπρο, θα επισκεφθεί για δεύτερη φορά , ο Βασιλιάς της Ιορδανίας. Όταν, η συνολική Μ. Ανατολή θα φλέγεται εκ νέου, ο συνετός Μονάρχης μεθοδεύει την ένταξη της Χώρας του, στην Ένωση των Κρατών που συσπειρώνονται με επίκεντρο την Κύπρο και την Ελλάδα.
Η καθολική εικόνα Σταθερότητας και Αξιοπιστίας της Χώρας και της Κυβέρνησης μας, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και των χωρών τους, σε βαθμό που προχωρούν αμέσως σε γεωτρήσεις, ακόμα και σε τεμάχια που διεκδικεί η Τουρκία. Το ενεργειακό μας πρόγραμμα προχωρά απρόσκοπτα. Εννοείται ότι η κυβέρνηση έχει σχέδια αντιμετώπισης κάθε ενδεχόμενου.
Αξιοσημείωτη κινητικότητα καταγράφεται και σε ευρύτερο πλαίσιο. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της «ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ» επί Προεδρίας Σαρκοζί. Προβλεπόταν τότε, η συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου, Μελών και Μη μελών της ΕΕ.
Τώρα, οι επτά Μεσογειακές Χώρες-Μέλη της ΕΕ, συνήλθαν στην Πατρίδα μας για την δημιουργία θεσμικού οργάνου προώθησης των Κοινών τους Στόχων και Συμφερόντων (Κύπρος-Ελλάς-Μάλτα-Ιταλία-Γαλλία-Ισπανία-Πορτογαλλία)
Από τα πρόσφατα πεπραγμένα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, θα επισημάνω μόνο κάποια ιδιαίτερης σημασίας:
Η δραστική μείωση της θητείας των κληρωτών οπλιτών είναι πολύ τολμηρό μέτρο. Πολλοί προκάτοχοι του Προέδρου Αναστασιάδη το ευαγγελίζονταν, αλλά κανείς δεν τόλμησε να προχωρήσει. Στην ηγεσία και τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς εναπόκειται να αποδείξουν την ορθότητα της απόφασης αυτής.
Η επικαιροποίηση, εξάλλου, της Νομοθεσίας και των Κανονισμών περί        « Ιεραρχίας και Προαγωγών» των Μονίμων Αξιωματικών και μόλις προχθές η έγκριση των Κανονισμών  που αφορούν την μονιμοποίηση των Εθελοντριών Υπαξιωματικών, ως επίσης και των Κανονισμών για τις Κρίσεις και Προαγωγές των Μονίμων Υπαξιωματικών και τέλος των Κανονισμών για τους Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας (ΕΠΥ), έχουν ανακουφίσει το Σύνολο του Προσωπικού της Δύναμης.
Αξιοσημείωτη, πάντως είναι και η πρόσληψη  των πρώτων γυναικών ΣΥΟΠ που σφραγίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επιτυχία μιας μεγάλης και ιστορικής μεταρρύθμισης της ΕΦ και την ίδια στιγμή καταρρίπτονται κάποιοι μύθοι που θέλουν μόνο τους άντρες μπροστάρηδες στο αξιόμαχο του στρατεύματος.
Οι γυναίκες και το αναφέρω αυτό ως Γυναίκα Βουλευτής,  μπορούν να σταθούν μπροστά και ισάξιες σε κάθε επάγγελμα ακόμα και αν αυτό θεωρείται αμιγώς ανδροκρατούμενο.
Καλώ λοιπόν, όλες τις γυναίκες να τολμούν να υλοποιούν τα όνειρα τους καθώς επίσης και την Επίτροπο Ισότητας αλλά και τα Οργανωμένα Σύνολα των Γυναικών να ενδυναμώνουν τη φωνή μας, υποστηρίζοντας θετικές δράσεις και πολιτικές ισότητας.
Οι Κοινές Στρατιωτικές Ασκήσεις Κύπρου-Ισραήλ, που διεξήχθησαν πρόσφατα στο έδαφος αμφοτέρων των Χωρών, αποδεικνύουν τη σημασία που το Ισραήλ καλλιεργεί στις σχέσεις του με την Κύπρο.
Οι σημερινές εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πόσο εύθραυστες είναι, επωφελεία των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ. Στόχος μας πρέπει πάντοτε να είναι η Σχέση και η Συνεργασία να εξελιχθεί σε Συμμαχία, κατά τη δεύτερη Πενταετία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Το Υπουργείο Άμυνας συντονίζεται, κυρίως με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Ενέργειας, αναπτύσσει Αμυντική Διπλωματία και κεφαλαιοποιεί έμπρακτα αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Θεωρώ σημαντική εξέλιξη, επίσης, τη Σύσταση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ ( PESCO). Τώρα, που η Βρετανία κατέβηκε από το τρένο της Ευρώπης, κινήθηκε αμέσως η διαδικασία συγκρότησης ενός Μηχανισμού και Οργάνου της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ. Η Κύπρος, εντάχθηκε αμέσως στην PESCO.
Οι πρόσφατες επισκέψεις στην Κύπρο, των ΥΠΑΜ της Γερμανίας, της Γαλλίας, χώρα της TOTAL, και της Ιταλίας, χώρα της ENI, (όλες Γυναίκες!!) αποτελούν ισχυρή επιβεβαίωση των στοχευμένων πολιτικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στους τομείς της Εξωτερικής και Ενεργειακής Πολιτικής και Ασφάλειας.
Η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ, επιβεβαιώνει το διαχρονικό φαινόμενο, κατά το οποίο, ΙΣΧΥΡΟΙ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, με Μονομερείς Αιφνιδιαστικές Πρωτοβουλίες τους, Ανατρέπουν Εθνικά Προγράμματα Μικρών και Μεγάλων Χωρών και δρομολογούν πολιτικές και στρατιωτικές συγκρούσεις, επ’ ωφελεία, αποκλειστικά δικών τους συμφερόντων.
Η απόφαση αυτή των ΗΠΑ, είναι αντιπερισπασμός στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν, για τη διαμόρφωση του Νέου Χάρτη της Μέσης Ανατολής, ερήμην της Αμερικής.
Διότι η Ρωσία θέλει να εμφανίζεται ως ο De Facto νικητής του πολέμου στη Συρία και ο ρυθμιστής της Νέας Τάξης. Η Τουρκία, προσδοκά ότι η Ρωσία, θα την προστατεύσει από τον εφιάλτη των Κούρδων και τον διαμελισμό της. Το Ιράν, ζητά από τη Ρωσία να το στηρίξει έναντι των πυρών του Ισραήλ, της Δύσης και του Αραβικού Σουνιτικού Συνασπισμού.
Η Αμερική, όμως, επέλεξε να ρίξει ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη Μ Ανατολή σε ένα νέο καμίνι, για να μην αφήσει ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΟΥΣ τους διεκδικητές και διανομείς των Λαφύρων του Πολέμου να εδραιωθούν.
Εμάς, την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, οι εξελίξεις αυτές μας αφορούν ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ διότι η Τουρκία έσπευσε να τεθεί επικεφαλής της αντίδρασης στις κινήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, με την άμεση σύγκλιση στην Κωνσταντινούπολη της Οργάνωσης της Ισλαμικής Συνεργασίας.
Η Τουρκία προσδοκά, μέσα από τις φλόγες και τη φρίκη μιας νέας αιματοχυσίας, να ξαναβάλει σε εφαρμογή τα οράματα του Ερντογάν, για κατίσχυση του Πολιτικού Ισλάμ, σε όλο το εύρος της εκλιπούσας, πριν ένα αιώνα, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Κύριος στόχος κατέστη ,ήδη, το Ισραήλ. Τίθεται λοιπόν μοιραία σ’ εμάς το ερώτημα, Τι κάνουμε;
Επιγραμματικά, καταθέτω την προσωπική άποψη ότι, εφεξής, κάθε διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, πρέπει να διεξάγεται και με το κριτήριο της προστασίας των κεκτημένων συμφερόντων μας, που πηγάζουν από τις Τριμερείς Συνεργασίες, που μαζί με την Ελλάδα, έχουμε συνάψει με το Ισραήλ και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τις συμφωνίες με τις Πετρελαϊκές εταιρείες που ενεργούν στην ΑΟΖ μας.
Τα συμφέροντα μας αυτά, σίγουρα θα πληγούν ανεπανόρθωτα,εάν το υφιστάμενο ισοζύγιο Γεωστρατηγικής Ισχύος στην Αν. Μεσόγειο ανατραπεί,  επ’ ωφελεία της Τουρκίας.
Η ιλιγγιώδης ρευστότητα στον χώρο μας, βοά ότι το Κυπριακό δεν είναι πλέον ΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, αλλά στενότατα συνυφασμένο με τα Ηφαίστεια  που μας περιβάλλουν.
Ένα κεφάλαιο μεγάλης οικονομικής σημασίας και το οποίο παρουσιάζω αφότου ήμουν Σύμβουλος της Κυβέρνησης, είναι να εξασφαλίσουμε  ένα καλό μερίδιο από την Ανοικοδόμηση της Συρίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρέπει γρήγορα να ασχοληθεί και με το ζήτημα αυτό.
Ένα ισχυρό κίνητρο, πέραν του Εθνικού μας Ζητήματος, για να καταλάβω την έδρα σ’ αυτή εδώ την Αίθουσα, ήταν και είναι η πεποίθηση μου ότι η Λεμεσός θα εξελιχθεί σε De Facto Πρωτεύουσα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ. Αναστολής.
Τα νέα έργα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τους Δήμους αλλά και τις κοινότητες και την ύπαιθρο της Λεμεσού, ανέρχονται στα 70, 2 εκατομμύρια ευρώ και θα συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της επαρχίας μας.
Σήμερα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αναφέρω πως θα προχωρήσω στη σύσταση μιας ειδικής Δεξαμενής Σκέψης για μια μεθοδευμένη και όχι ΑΝΑΡΧΗ πορεία της Λεμεσού, προς το Μέλλον της.
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι είμαστε ο Γεωστρατηγικός Άρχων της Αν Μεσογείου και πολύ σύντομα θα εξελιχθούμε στον υπ’ αριθμόν ΕΝΑ ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή τη Νομοτελειακή Κατάκτηση μας και τη Γενική Ανακατάταξη στις Σφαίρες Επιρροής που θα συγκροτηθούν, αγωνίζεται η Τουρκία να ανατρέψει.
Δια του ιδίου του Προέδρου της, ξεδίπλωσε προχθές μέσα στο Εθνικό μας Κέντρο τις ΙΤΑΜΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ της και στα τρία μέτωπα του Ενιαίου Εθνικού μας χώρου, Θράκης-Αιγαίου-Κύπρου.
Η Τουρκία τώρα, που έχει καλύψει τα ΝΩΤΑ της με τη Ρωσία, το Ιραν και προσωρινά και με τους Κούρδους, θα στρέψει την κύρια προσπάθεια της εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδος.
 Στόχος της Τουρκίας είναι να διασπάσει και να καταλύσει τις συμμαχίες του Ελληνισμού με τις Ισχυρές, κυρίως, χώρες τις Αν Μεσογείου και να αποτρέψει την ενεργειακή και Γεωστρατηγική Κοσμογονία που συντελείται.
Εμείς όλοι ανεξαιρέτως, τουλάχιστον σε αυτή την αίθουσα, ενεργούντες στο πνεύμα του Αλεξανδρινού ποιητή, οφείλουμε
« Τα προσερχόμενα να αντιλαμβανόμαστε. Η ακοή μας, εν ώραις σοβαρών σπουδών ταράττεται. Η μυστική βοή μας έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων. Και πρέπει να την προσέχουμε ευλαβείς. Ενώ, εις την οδόν έξω, ΟΥΔΕΝ ΑΚΟΥΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ»
Θέλω να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο, τους συναδέλφους απ’ όλες τις Κοινοβουλευτικές ομάδες, το προσωπικό της Βουλής και τους Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες Καλά Χριστούγεννα και Ευλογημένο Νέο Έτος.  
Ελένη Σταύρου
Βουλευτής ΔΗΣΥ Λεμεσού
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:27/02/2020
Όγκος:106.066.26
CSE:64.950  -0.310%
FTSE/CySE:39.050  -0.200%
Λευκωσία20°C
Λάρνακα19°C