Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Στο Νοσοκομείο Λεμεσού για εξετάσεις τρία πρόσωπα που έφθασαν από βόρεια Ιταλία     CNA   Στις κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος τα άτομα που τίθενται σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού      CNA   Αναβάλλονται στην Ελλάδα όλες οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι, τρία τα κρούσματα     CNA   Έκτακτα μέτρα ελέγχου των συνόρων, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός     CNA   Σ. Κυριακίδου στο ΚΥΠΕ: λαμβάνουμε μέτρα και δεν πρέπει να ενδώσουμε στον πανικό για τον COVID19      CNA   Δύο αξιωματούχοι της TPAO προστέθηκαν στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ     CNA   Η Έκθεση της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ανθεκτική, τονίζει το ΥΠΟΙΚ     CNA   Χτύπησε το καμπανάκι του τελευταίου γύρου για Βαρώσι, λέει ο Α. Δημητριάδης και προκρίνει ομαδική προσφυγή      CNA   Στο 7,1% το ποσοστό ανεργίας το 2019      CNA   

Φωτογραφία Αρχείου

Η κοινωνία πρέπει ν’ αλλάξει συνήθειες, λέει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού
ΚΥΠΕ - Ήβη Μιτσίδου Phillips - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/10/2019 14:55


Η κοινωνία πρέπει ν’ αλλάξει συνήθειες, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού Φίλιππος Δρουσιώτης, σημειώνοντας ότι ο σύνδεσμος πραγματοποιεί παρουσιάσεις σε σχολεία αλλά και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για θέματα αειφορίας, όπως είναι η ανακύκλωση και η μείωση των αποβλήτων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δρουσιώτης απαντάει σε ερωτήσεις που αφορούν την ανακύκλωση και τη μείωση αποβλήτων σε σχέση με τις δραστηριότητες που αναπτύσσει ο σύνδεσμος, την κατάσταση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά και τι περισσότερο πρέπει να γίνει.

Σε ερώτηση για το πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση και η εξεύρεση τρόπων μείωσης των αποβλήτων για την βιωσιμότητα του  τουριστικού τομέα της Κύπρου απαντάει ότι ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI-Cyprus Sustainable Tourism Initiative) «πρωτοπορεί από το 2006 σε θέματα ανακύκλωσης και μείωσης των αποβλήτων».

Εκφράζει τη θέση ότι «είναι υποχρέωση όλων στην τουριστική βιομηχανία να μειώσουν την παραγωγή αποβλήτων και είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός και η ανακύκλωση των αποβλήτων».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι επαγγελματίες του χώρου, ο κ. Δρουσιώτης αναφέρει ότι ο σύνδεσμος «πιστεύει ότι η τουριστική βιομηχανία είναι ευαισθητοποιημένη, αλλά υπάρχει περιθώριο βελτίωσης».

Ο οργανισμός, προσθέτει ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού, «συνέβαλε τα μέγιστα με προγράμματα αλλά και εκστρατείες ενημέρωσης στη ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία».

Κληθείς να δώσει ορισμένα παραδείγματα έργων ή προγραμμάτων που έχει προωθήσει ο σύνδεσμος τα τελευταία χρόνια απαντάει ότι σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού  (ΚΟΤ) και το Travel Foundation UK δημιουργήσαμε ένα εγχειρίδιο "Χαρτογράφησης Αποβλήτων" για τα ξενοδοχεία με απώτερο σκοπό την μείωση παραγωγής αποβλήτων.

Αναφέρει επίσης ότι ο σύνδεσμος συμμετέχει στο πρόγραμμα BeMed του Prince Albert Foundation of Monaco για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν στη Μεσόγειο και στο πρόγραμμα «Παραλία και Θάλασσα χωρίς πλαστικά» (Sand and Sea Plastic Free) σε συνεργασία με την TUI Care Foundation & Travel Foundation «σε μια προσπάθεια μείωση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης στη τουριστική βιομηχανία και όχι μόνο».

Σε ερώτηση τι περισσότερο μπορεί να γίνει στον τομέα εκφράζει την πεποίθηση ότι «η κοινωνία πρέπει να αλλάξει συνήθειες και για να γίνει αυτό πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στα μικρά παιδιά». 
 
Ο σύνδεσμος, σημειώνει, «δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό τον τομέα και για τον λόγο αυτόν κάνουμε παρουσιάσεις σε σχολεία σε θέματα αειφορίας όπως είναι η ανακύκλωση και η μη χρήση πλαστικών μίας χρήσης».

Επίσης, αναφέρει ο κ. Δρουσιώτης, πραγματοποιούμε εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία απευθύνονται σε επαγγελματίες όπως σε διευθυντές ξενοδοχείων, μάγειρες, υπαλλήλους υποδοχής και σε άλλους.
 
(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ) ** Η συνέντευξη εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:27/02/2020
Όγκος:106.066.26
CSE:64.950  -0.310%
FTSE/CySE:39.050  -0.200%
Λευκωσία20°C
Λάρνακα19°C