Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος στην αντικατοχική εκδήλωση Δ. Αμμοχώστου     CNA   Κινητοποιούμαστε εντός και εκτός Κύπρου για αποτροπή νέων τετελεσμένων, λέει ο Δήμαρχος Αμμοχώστου     CNA   Πρόσκληση Υπ. Οικονομικών για εκδήλωση ενδιαφέροντος με σκοπό την αγορά κτιρίων για Υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες     CNA   Τουλάχιστον 40 τραυματίες σε συγκρούσεις Παλαιστινίων με τον στρατό του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη     CNA   Τρεις αγώνες την Κυριακή για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, νικηφόρα ξεκίνησαν ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας     CNA   
Εκπομπή για Ομογένεια
ΚΥΠΕ - Μαρία Φιλή - Αντώνης Γκιλδάκης - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 15/09/2019 11:46


Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος στην αντικατοχική εκδήλωση Δ. Αμμοχώστου
------------------------------------------------
Δεν θα παραλείψουμε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσουμε την πόλη που για 45 χρόνια περιμένει όχι νέους εποίκους, αλλά τους κατοίκους, τους ιδιοκτήτες, εκείνους που την ορίζουν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στη Δερύνεια.

Στην ομιλία την οποία έκανε, λίγα μέτρα μακριά από την κατεχόμενη πόλη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα τις αφήσει αναπάντητες.

«Αυτό που στόχο τις επόμενες των ημερών έθεσα και θέτω είναι να μην αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας. Θα αξιοποιήσω την παρουσία μου στα Ηνωμένα Έθνη, θα αξιοποιήσω την παρέμβαση μου στα ΗΕ, θα έχω συνάντηση και με τους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον ΓΓ των ΗΕ, ενώ την ίδια ώρα έχουν ενημερωθεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες και με αίτημα μου θα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σημείωσε πως η τουρκική αδιαλλαξία δεν άφησε κανένα περιθώριο και δυναμίτισε τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, συνέχισε, "οι απειλές εποικισμού της Αμμοχώστου, αποτελούν ενέργειες που δεν μπορούν να αφήσουν ούτε εμάς, ούτε τη διεθνή κοινότητα, ούτε βεβαίως την ΕΕ αδιάφορους».

«Αυτές οι ενέργειες είναι που απέτρεψαν και αποτρέπουν την εξεύρεση μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας και που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζήσουν ειρηνικά», είπε.

Αναφέρθηκε σε κινήσεις του παρελθόντος, όπως την πρωτοβουλία Μπάιντεν τον Μάιο του 2014 για την Αμμόχωστο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε στην τ/κ πλευρά με προεξάρχουσα τη σύσταση Επιτροπής για καταγραφή της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη, με στόχο την επιστροφή της Αμμοχώστου, και τους δυο όρους που έθεσε το 2016 στον τότε Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να συναινέσει στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Οι όροι αυτή ήταν η σύσταση διεθνούς επιτροπής για την ετοιμασία μελέτης για την επικρατούσα κατάσταση στη νεκρή πόλη, με στόχο να αποδοθεί στους νομίμους κατοίκους της, έστω και υπό τη διοίκηση των ΗΕ, και το άνοιγμα τουρκικών λιμένων για κατάπλου πλοίων υπό κυπριακή σημαία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως επειδή λέχθησαν πολλά για την αποτυχία των συνομιλιών, θέλει να υπενθυμίσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επαναλήφθησαν και χθες και που προσπαθούν με κάθε τρόπο "να ναυαγήσουν και την τελευταία προσπάθεια που καταβάλαμε και είχαμε πετύχει στις 9 Αυγούστου με τον Μουσταφά Ακκιντζί".

Πρόσθεσε πως η επιστολή της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, για να προσθέσει πως  οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών καταδεικνύουν τις προθέσεις, τη βουλιμία και την αδιαλλαξία της Τουρκίας.

"Δεν είναι μόνο οι ενέργειες, δεν είναι μόνο οι δηλώσεις, είναι και οι προκλήσεις που καταγράφονται κάθε μέρα και σημειώνονται από όλους μας. Συνεπώς, δεν είναι θέμα αν εμείς έχουμε την καλή βούληση ή την καλή πρόθεση ή την αποφασιστικότητα. Είναι τι η άλλη πλευρά πράττει προκειμένου να ναυαγήσει και η νέα προσπάθεια, όπως οδήγησαν σε ναυάγιο και την προσπάθεια που κατεβλήθη στο Κραν Μοντανά", επεσήμανε.

Είμαι αποφασισμένος, συνέχισε, "μέσα στα πλαίσια πάντα της επιδίωξης εξεύρεσης μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, μιας λύσης που, θα αποδέχεται την πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά όχι εκείνη την ισότητα που εννοεί η Τουρκία, όχι εκείνη την ισότητα που δίνει το δικαίωμα στη μια κοινότητα να είναι επικυρίαρχη της άλλης, όχι εκείνη την ισότητα που θα επιτρέπει στην Τουρκία εν τη ουσία να μετατρέψει ολόκληρη την Κύπρο σε δικό της προτεκτοράτο.»

«Αλλά δεν είμαστε έτοιμοι και δεν είμαι αποφασισμένος ή διατεθειμένος να προτείνω στον κυπριακό λαό λύση, η οποία θα τον εξευτελίζει ή δεν θα επιτρέπει την αποδοχή. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είναι αρκετό να αποδίδονται οι ευθύνες στην Τουρκία. Το θέμα είναι να επιτύχεις λύση, η οποία να γίνεται αποδεκτή και από την ελληνοκυπριακή και βεβαίως και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα,» σημείωσε.

Και είναι καιρός, πρόσθεσε, "να ενώσουμε δυνάμεις, να παραμερίσουμε τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες. Η πατρίδα μας δεν χωρεί, δεν αντέχει, δεν ανέχεται πολιτικές σκοπιμότητες σε ύψιστα εθνικής σημασίας θέματα.»
 
Θέλω να σας βεβαιώσω, τόνισε, "ότι θα δώσω και την τελευταία ικμάδα της ζωής μου προκειμένου να επικρατήσει η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η ασφάλεια, η ευημερία σε αυτό τον τόπο".

Αναφερόμενος στον αείμνηστο Αλέξη Γαλανό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ήταν ένας αγαπημένος φίλος, ένας πολιτικός, "ο οποίος, διακρινόμενος από βαθιά και άδολη αγάπη για τον τόπο μας και κυρίως για την πόλη του την Αμμόχωστο, συνέδεσε τη μακρά πολιτική του πορεία με την εμμονή και τους αγώνες του στην προσπάθεια επιστροφής της Βασιλεύουσας στους νόμιμους κατοίκους της".

 
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκθεση για ενδεχόμενη προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη
------------------------------------------------
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, διεμήνυσε προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα τίθεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας έκθεση για ενδεχόμενη προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη.
 
"Αυτό το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς τον κ. Τσαβούσογλου και προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει σε συνεντεύξεις του ο κ. Τσαβούσογλου, και τις κατά καιρούς δηλώσεις του για το Κυπριακό.
 
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε σχετική μελέτη - προεργασία, έπειτα από αρκετές συναντήσεις με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ειδικότερα με τα πέντε μόνιμα μέλη.
 
Πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε έκθεση και τη Δευτέρα θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διευκρίνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερωθεί για τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν και τον επιδιωκόμενο στόχο.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη στη δήλωση μετά το Εθνικό Μνημόσυνο Πεσόντων Κυθρέας και περιοχής, το πρωί της Κυριακής.
 
 
Έτοιμη να αποτρέψει κάθε τουρκική κίνηση με όλα τα νόμιμα μέσα η ΚΔ, δήλωσε ο Πρόεδρος
------------------------------------------------
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να αποτρέψει κάθε κίνηση της Τουρκίας με όλα τα νόμιμα μέσα και όπως προστάζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος το Σάββατο στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια.
 
Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος είπε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να αποτρέψει κάθε κίνηση της Τουρκίας με όλα τα νόμιμα μέσα και όπως προστάζει ο ΟΗΕ».


Αν κάποιος απειλεί την ειρήνη αυτή είναι η Τουρκία απαντά η Λευκωσία στον Ερντογάν
------------------------------------------------
Η Λευκωσία απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και το δίκαιο, και ότι "απειλεί την ειρήνη", υποδεικνύοντας πως "αν κάποιος απειλεί την ειρήνη είναι η Τουρκία που παρεμβαίνει με κρατικά ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη, συνοδευόμενα και από πολεμικά πλοία, μέσα στην ΑΟΖ ή και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει πως στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η χώρα του κινείται και αναζητεί λύσεις σύμφωνα με το δίκαιο. Εκείνο, όμως, που απουσιάζει εντελώς από τις θέσεις που προβάλλει και την επιχειρηματολογία του είναι το διεθνές δίκαιο, επισημαίνει ο Εκπρόσωπος.
 
"Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τον ανυπόστατο ισχυρισμό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και το δίκαιο, και ότι `απειλεί την ειρήνη`. Αν κάποιος απειλεί την ειρήνη είναι η Τουρκία που παρεμβαίνει με κρατικά ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη, συνοδευόμενα και από πολεμικά πλοία, μέσα στην ΑΟΖ ή και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας", αναφέρει ο κ. Προδρόμου.

Σημειώνει πως το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο δείχνει να αδυνατεί να αντιληφθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, φαίνεται και από τις σαφείς τοποθετήσεις τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ, της Ρωσίας και γενικά της διεθνούς κοινότητας υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και ενάντια στις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία παρεμβαίνει για να αποτρέψει τη συνεννόηση ηγετών, λέει ο Εκπρόσωπος
------------------------------------------------------------------
Η Τουρκία παρεμβαίνει αυτή τη στιγμή προφανώς και για να αποτρέψει τη συνεννόηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η οποία φάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως "θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχουμε για να καταγγείλουμε και να αποτρέψουμε τον εποικισμό της Αμμοχώστου, αλλά και για να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας του ΓΓ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων".

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εθνικού μνημοσύνου ηρώων, στη Λευκωσία, και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Τουρκία εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να αποτρέψει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, δεν δέχεται την έννοια της επανέναρξης διότι θέλει να αποφύγει και να αχρηστεύσει το πλαίσιο Γκουτέρες και ειδικότερα τις πρόνοιες του πλαισίου και τις παραμέτρους για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού".

Στο ενδιάμεσο, ανέφερε, "θέτει την αξίωση για κατάργηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω μιας ανυπόστατης επιτροπής με πρόσχημα το φυσικό αέριο και ενεργεί με καθαρή επίθεση στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στη θάλασσα, ενώ εσχάτως χρησιμοποιεί και ως εκβιασμό την απειλή εποικισμού της πόλεως της Αμμοχώστου, την οποία κρατά αιχμάλωτη και όμηρο εδώ και 45 χρόνια σε κατάσταση ερημίας, χωρίς να εφαρμόζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμη πως "προφανώς η Τουρκία παρεμβαίνει αυτή τη στιγμή και για να αποτρέψει τη συνεννόηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη η οποία φάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς".

Υπογράμμισε πως "όλη αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας πρέπει να την αποκρούσουμε και, όπως έχει πει χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχουμε για να καταγγείλουμε και να αποτρέψουμε τον εποικισμό της Αμμοχώστου, αλλά και για να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας του ΓΓ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων".

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη του, στην εφημερίδα «Καθημερινή» για τους Αμμοχωστιανούς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι βεβαίως υπόψη μας και οι ανακρίβειες και οι δόλιες απόπειρες του κ. Τσαβούσογλου να δημιουργήσει προβλήματα και ρήγματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και με τα όσα ανομολόγητα λέει για τους Αμμοχωστιανούς, αλλά και με τα όσα λέει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απαντήσεις θα δοθούν δεόντως στη συνέχεια, πολύ συγκεκριμένα», ανέφερε.

Κινητοποιούμαστε εντός και εκτός Κύπρου για αποτροπή νέων τετελεσμένων, λέει ο Δήμαρχος Αμμοχώστου
------------------------------------------------
Στόχος του Δήμου Αμμοχώστου είναι η άμεση και αποτελεσματική δράση έναντι των τουρκικών προκλήσεων, δήλωσε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου, ο οποίος τόνισε πως ο Δήμος θα δράσει σε κάθε επίπεδο για να αποτραπούν νέα τετελεσμένα.

Μιλώντας το Σάββατο το βράδυ, στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στη Δερύνεια, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως ο Δήμος θα κάνει τα δέοντα για να αποτρέψει το νέο έγκλημα. «Ήδη αρχίσαμε μια ολόπλευρη κινητοποίηση εντός και εκτός Κύπρου και θα απευθυνθούμε προς κάθε κέντρο αποφάσεων με στόχο να προλάβουμε τα νέα τετελεσμένα", ανέφερε.

Πρώτα και κύρια, είπε, "έχουμε αρχίσει επαφές σε πολιτικό επίπεδο, που είναι απαραίτητες. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, όπου ανάμεσα σε άλλα, καταθέσαμε πρόταση για σύσταση ομάδας που σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, θα καταγράψει τις περιουσίες των Αμμοχωστιανών. Επίκεινται επίσης προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και ξένους Πρέσβεις", σημείωσε.

Θέλω να επαναλάβω, πρόσθεσε, "την πρόταση και έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την Αμμόχωστο, όλα όσα τεκταίνονται σε σχέση με την πόλη μας και ποιές ενέργειες πρέπει συλλογικά και συντονισμένα να αναλάβουμε. Ταυτόχρονα, αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει με την ομιλία του από το βήμα της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το ζήτημα των τουρκικών μεθοδεύσεων για την Αμμόχωστο, ως ζήτημα κατάφωρης περιφρόνησης των ψηφισμάτων του Οργανισμού", επεσήμανε.
 
Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη πως το επόμενο διάστημα θα αναδείξουν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της πόλης για να διεκδικήσουν έμπρακτη στήριξη για εφαρμογή των ψηφισμάτων.


Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μετά το περιστατικό στην κατεχόμενη Λύση, σε επαφή με τις πλευρές τα ΗΕ
------------------------------------------------
Σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργήθηκε μετά το περιστατικό με την υποστολή τουρκικής σημαίας και αφαίρεσης φωτογραφίας του Ραούφ Ντενκτάς από 16χρονο Ελληνοκύπριο, σε σχολείο στην κατεχόμενη Λύση, με τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των δύο πλευρών. Η πρωτοβουλία από ε/κ πλευράς διεξάγεται σε επίπεδο πολιτών, χωρίς να υπάρχει κυβερνητική ανάμειξη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «το περιστατικό περιήλθε στην αντίληψή μας από την τουρκοκυπριακή πλευρά και το παρακολουθούμε. Συνεργαζόμαστε με τις δύο πλευρές για το θέμα αυτό».
 
Πάντως, πέραν της διευκόλυνσης στην ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των δύο πλευρών, τα Ηνωμένα Έθνη δεν σχολιάζουν κατά πόσο το θέμα βαίνει προς διευθέτηση, ενώ δεν αναμένεται να εκδοθεί κάποια σχετική ανακοίνωση.
 
Από τ/κ πλευράς είχε ανακοινωθεί την περασμένη Πέμπτη ότι γίνονται προσπάθειες μέσω των Ηνωμένων Εθνών για να επιστραφεί η σημαία και η φωτογραφία, ενώ εκδόθηκε και «ένταλμα σύλληψης» εναντίον του 16χρονου από «δικαστήριο» του ψευδοκράτους.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είχε δηλώσει την Παρασκευή πως το θέμα δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί.Ο τερματισμός τουρκικών ενεργειών κατά κυριαρχίας ΚΔ προϋπόθεση για βελτίωση κλίματος, λέει ο Δένδιας
------------------------------------------------
Η Ελλάδα επιθυμεί επανεκκίνηση στις σχέσεις της με την Τουρκία, από την οποία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν, επισημαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σε άρθρο του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. 

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι γνώμονας της ελληνικής πλευράς είναι το διεθνές δίκαιο που δεν ανέχεται απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις. “Στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν χωρούν εκπτώσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για βελτίωση του κλίματος είναι να σταματήσει η Τουρκία να στρέφεται κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ενέργειες που επιτείνουν την εικόνα ως παραβάτη της διεθνούς νομιμότητας”, επισημαίνει ο κ. Δένδιας. 

Ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η επικείμενη συνάντηση του Προέδρο της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, αλλά και αυτή που θα έχει ο ίδιος με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι απολύτως ωφέλιμες και συμπληρώνει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών μπορεί να δώσει ώθηση στη σχέση τους σε πολλούς τομείς.

Αναφορικά με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στην κατά το δυνατόν άμβλυνση των συνεπειών από τα επίμαχα σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ο Νίκος Δένδιας σημειώνει, επίσης, ότι ψηλά στις προτεραιότητες της Αθήνας είναι η ενίσχυση του ρόλου της χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής η οποία, όπως λέει, δημιουργεί προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία ενόψει του νέου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ και την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Αθήνα. 
 
 Ο Πρόεδρος Βουλής εξήρε τη θυσία των Κουτσόφτα, Παναγίδη και Μαυρομμάτη
------------------------------------------------
Τη θυσία των απαγχονισθέντων ηρώων της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Κουτσόφτα, Ανδρέα Παναγίδη και Στέλιου Μαυρομμάτη, εξήρε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο εθνικό μνημόσυνο των τριών ηρώων στην κοινότητα Παλαιομετόχου, την Κυριακή.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως οι τρεις ήρωες με πίστη απόλυτη στην ιδέα της ελευθερίας συμμετείχαν στον μεγαλειώδη εκείνο αγώνα ενάντια στη σιδερόφρακτη βρετανική αυτοκρατορία.
 
«Επιλέγοντας την αθανασία και την ελληνική αξιοπρέπεια, οι ήρωές μας κατέκτησαν σημαντική θέση στο εικονοστάσι των ηρώων της φυλής μας και έγιναν πρότυπο για τα παιδιά, τα εγγόνια μας και τις γενιές που θα έρθουν, διδάσκοντας σε όλους μας πως η ελευθερία κερδίζεται με αγώνες», είπε ο κ. Συλλούρης.

«Τον άφθαστο πατριωτισμό, τη μεγαλοψυχία και το αξιοζήλευτο θάρρος με το οποίο αντιμετώπισαν οι τρεις εκτελεσθέντες την αγχόνη μαρτυρούν οι επιστολές που έστελναν από τις Κεντρικές Φυλακές στους δικούς τους, οι οποίες αποτελούν μνημεία πατριωτικής έξαρσης, αγάπης στην οικογένεια και βαθιάς πίστης στον Θεό παραδίδοντας ύψιστα μαθήματα και πρότυπα ήθους, αξεπέραστης φιλοπατρίας και λεβεντιάς, για να αντισταθμίζουν τα φαινόμενα της διαφθοράς, της ασυδοσίας και αξιακής κρίσης που παρατηρούνται στις μέρες μας προκαλώντας μιζέρια, απόγνωση και απελπισία», σημείωσε.
 
«Ας δώσουμε σε όλους την υπόσχεση πως δε θα συμβιβασθούμε και δε θα υποταχθούμε, αλλά θα αγωνισθούμε αδελφωμένοι, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι, με την ψυχή γεμάτη με το πνεύμα της θυσίας τους, γιατί τούτη η γη περιμένει δικαίωση και λευτεριά. Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για όλους», είπε ο κ. Συλλούρης.

 
Ο Αρχηγός της ΕΦ ενημέρωσε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους άλλων χωρών για εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο
------------------------------------------------
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος, Ηλίας Λεοντάρης, συμμετείχε στο 6ο Συνέδριο Αρχηγών Χερσαίων Δυνάμεων της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα από τις 9 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Στρατηγός Λεοντάρης προέβη σε ενημέρωση υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων άλλων χωρών για τις εξελίξεις στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Φρουράς, κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν οι προκλήσεις για τις Χερσαίες Δυνάμεις και η αντιμετώπισή τους, μέσω του εκσυγχρονισμού και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών. Στη σύνοδο συμμετείχαν συνολικά 30 Αρχηγοί Χερσαίων Δυνάμεων, συνοδευόμενοι από Αξιωματικούς των Επιτελείων τους.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Στρατηγός Λεοντάρης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ομολόγους του, και να έχει ιδιαίτερες συναντήσεις με τους Αρχηγούς Χερσαίων Δυνάμεων από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, καθώς και με τον Διοικητή των Αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων Ευρώπης (United States Army Europe – USAREUR) Στρατηγό Christopher Cavoli, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το 7ο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, τον Σεπτέμβριο του 2020.

Επαφές Ειρήνης Χαραλαμπίδου στη Βιέννη με αξιωματούχους ΟΗΕ και ΟΑΣΕ για καταπολέμηση διαφθοράς
------------------------------------------------
Η Βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Ειδική Αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, αναχωρεί τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, για τη Βιέννη όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ στο πλαίσιο της εντολής της που της δόθηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Συνέλευσης.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ.  Χαραλαμπίδου θα συναντηθεί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), Yury Fedotov και τη Διευθύντρια του Κλάδου Οικονομικού Εγκλήματος, Brigitte Strobel-Shaw.
 
Σ’ ότι αφορά στον ΟΑΣΕ, η κα Χαραλαμπίδου θα έχει χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους της Μόνιμης Αντιπροσωπίας της Σλοβακίας, η οποία ασκεί την τρέχουσα προεδρία του Οργανισμού και της Αλβανίας, που αναλαμβάνει την προεδρία του Οργανισμού το 2020.
 
Επίσης θα συναντηθεί  με τον Πρόεδρο της Οικονομικής και Περιβαλλοντικής Επιτροπής του ΟΑΣΕ, Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Καζακστάν Kairat Sarybay, τον Συντονιστή για τις Οικονομικές και Περιβαλλοντικές Δραστηριότητες του ΟΑΣΕ Vuk Žugić και τον Διευθυντή του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ Paul Bekkers.

Στη Βαρσοβία για την ανθρώπινη διάσταση του ΟΑΣΕ ο Κυριάκος Χατζηγιάννη
------------------------------------------------
Ο Bουλευτής, Κυριάκος Χατζηγιάννη, μεταβαίνει τη Δευτέρα, στη Βαρσοβία, για να πάρει μέρος στις εργασίες της Συνάντησης για την Εφαρμογή της Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση των κρατών μελών του ΟΑΣΕ επί των δεσμεύσεων που ανέλαβαν στον τομέα της ανθρώπινης διάστασης του Οργανισμού.
 
Συγκεκριμένα ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι η συνάντηση, την οποία διοργανώνει το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του Οργανισμού, με συμμετοχή και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, σκοπεί στην αξιολόγηση της εφαρμογής από τα συμμετέχοντα Κράτη του Οργανισμού των δεσμεύσεών τους  στον τομέα της ανθρώπινης διάστασης του ΟΑΣΕ.
 
Προσθέτει ότι ο κ. Χατζηγιάννη θα πάρει μέρος στην εναρκτήρια συνεδρία της Συνάντησης και στις θεματικές ενότητες, που αφορούν στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
 
O κ. Χατζηγιάννη συμμετέχει στη συνάντηση υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κ.Σ. ΟΑΣΕ.

Πρόσκληση Υπ. Οικονομικών για εκδήλωση ενδιαφέροντος με σκοπό την αγορά κτιρίων για Υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες
------------------------------------------------
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος από νομικά ή φυσικά πρόσωπα με σκοπό την αγορά κτιρίων για κάλυψη στεγαστικών αναγκών διαφόρων Υπουργείων και υπηρεσιών του κράτους απευθύνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ως πρώτη προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθορίζεται η 13η Οκτωβρίου 2019. Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοικτή για περίοδο 12 μηνών, δηλαδή μέχρι τις 13/10/2020 κατά την οποία οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον.
 
H αρμόδια κυβερνητική επιτροπή θα εξετάσει τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 13/10/19 και ώρα 15:00, για κάλυψη των άμεσων στεγαστικών αναγκών. Αιτήσεις ενδιαφέροντος που θα ληφθούν μεταγενέστερα, θα εξετάζονται όταν και όποτε προκύπτει ανάγκη.
 
Όπως αναφέρεται, η πρόσκληση υλοποιεί την πολιτική του κράτους για στέγαση σε ιδιόκτητα κτήρια υπουργείων και υπηρεσιών. Ολόκληρη η πρόσκληση βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, www.mof.gov.cy, στις ανακοινώσεις.

Πιστό αντίγραφο Αχτιναμέ Ιεράς Μονής Σινά προσέφερε το μοναστήρι Αγ. Αικατερίνης στον κυβερνήτη Νοτίου Σινά
------------------------------------------------
Ένα πιστό αντίγραφο του Αχτιναμέ της Ιεράς Μονής Σινά, που φέρει στο κάτω μέρος του κειμένου το αποτύπωμα της παλάμης του Μωάμεθ, προσέφερε η μοναστική αδελφότητα του μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης, στον Κυβερνήτη του Νοτίου Σινά, Στρατηγό Χάλιντ Φούντα, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την προστασία που διαχρονικά προσφέρει η Αίγυπτος στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι.
 
Την τιμητική απονομή στον κ. Φούντα έκανε ο Δικαίος της Μονής π. Συμεών, παρουσία του Σκευοφύλακα π. Μιχαήλ και του Συμβούλου της Ιεράς Μονής κ. Αντώνη Καζαμία, , στο Σαρμ Ελ Σέιχ, στο γραφείο του Κυβερνήτη, ο οποίος τους υποδέχτηκε θερμά.
 
Η επίσκεψη που έγινε εις ανταπόδοση της επίσκεψης που προηγήθηκε του Κυβερνήτη στο μοναστήρι, πριν από μία εβδομάδα, ενόψει του μεγάλου φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Πόλη της Αγίας Αικατερίνης στις 11 και 12 Οκτωβρίου, παρουσία πολλών Υπουργών της αιγυπτιακής κυβέρνησης, πρέσβεων από πολλές χώρες και άλλων επισήμων.
 
Τρεις αγώνες την Κυριακή για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, νικηφόρα ξεκίνησαν ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Με τρεις αγώνες συνεχίζεται σήμερα η 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ανδρών Α’ κατηγορίας.
 
Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει στις 1800 την Ομόνοια, ενώ την ίδια ώρα αρχίζει και το παιγνίδι Δόξας Κατωκοπιάς – Εθνικού Άχνας.
 
Στις 1900 θα διεξαχθεί ο αγώνας Ένωσης Νέων Παραλιμνίου – Ανόρθωσης.
 
Χθες ο ΑΠΟΕΛ νίκησε την ΑΕΛ με 3 - 0 στο ΓΣΠ, με σκόρερς τους Σόουζα (5’), Μιχαήλοβιτς (43’) και Παύλοβιτς (74’).
 
Εξάλλου ο Απόλλωνας νίκησε την Πάφο με 3 - 2. Η Πάφος προηγήθηκε με τον Τόρες στο 14’, ο Ζελάγια ισοφάρισε για τον Απόλλωνα στο 18’, ο Τόρες έδωσε ξανά προβάδισμα στην Πάφο στο 62’ και ο Γιαννιώτας ισοφάρισε σε 2 - 2 τέσσερα λεπτά αργότερα. Ο Ζελάγια πέτυχε το νικητήριο τέρμα για τον Απόλλωνα στο 82’.

Πρόκριση για το Τόκυο εξασφάλισε στο Λονάτο ο διεθνής σκοπευτής της Κύπρου Δημήτρης Κωνσταντίνου
 ------------------------------------------------
Ο διεθνής σκοπευτής Δημήτρης Κωνσταντίνου μετά από μια διήμερη κοπιαστική και εξαιρετική εμφάνιση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Σκοποβολής στο Λονάτο, πέτυχε 123/125 και αγωνίστηκε σε αγώνα «ξαφνικού θανάτου» για μια θέση στον τελικό, εξασφαλίζοντας παράλληλα και την τρίτη ολυμπιακή πρόκριση για την Κύπρο, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ΣΚΟΚ.
 
Είχαν προηγηθεί οι «κάρτες» της Άντρης Ελευθερίου στο σκητ γυναικών και του Ανδρέα Μακρή στο τραπ. Αυτή είναι η πρώτη για το σκητ ανδρών.
 
«Κάρτα» εξασφάλισε και ο Ελλαδίτης πρωταθλητής Νίκος Μαυρομμάτης, ο οποίος πέρασε κατ’ ευθείαν στον τελικό με 124/125. Οι άλλοι τέσσερις φιναλίστ, είχαν ήδη «κλείσει» θέση για το Τόκυο σε προηγούμενες διοργανώσεις.


Αργυρό και χάλκινο για τους έφηβους σκοπευτές της Κύπρου στο Λονάτο
------------------------------------------------
Οι Σωτήρης Ανδρέου και Πέτρος Εγγλεζούδης εξασφάλισαν το αργυρό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα, μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα στο σκητ εφήβων στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Σκοποβολής στο Λονάτο, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ΣΚΟΚ.
 
Το χρυσό κατέκτησε με ένα δίσκο διαφορά ο Ρώσος Αλεξάντερ Ιβάνοφ, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδικασία με 54/60 έναντι 53/60 του Σωτήρη Ανδρέου, ενώ ο Πέτρος Εγγλεζούδης πέτυχε 43/50. Οι δυο νεαροί σκοπευτές πέρασαν στον τελικό με 121/125.
 
Ο διεθνής σκοπευτής Δημήτρης Κωνσταντίνου, μετά την εξασφάλιση της Ολυμπιακής πρόκρισης, πέρασε τέταρτος στον τελικό με 123/125, όμως με 17/20 αποχώρησε πρώτος από τον τελικό, εξασφαλίζοντας την έκτη θέση.
 
Ο ΚΟΑ συγχαίρει τους Κύπριους σκοπευτές για τις επιτυχίες τους στο Λονάτο
------------------------------------------------
Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού συγχαίρει θερμά τους αθλητές της Κύπρου στη Σκοποβολή Δημήτρη Κωνσταντίνου, Σωτήρη Ανδρέου και Πέτρο Εγγλεζούδη για τις μεγάλες τους επιτυχίες στο Σκήτ στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Λονάτο της Ιταλίας.
 
Ο Δημήτρης Κωνσταντίνου στην κατηγορία ανδρών κατέκτησε την έκτη θέση, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει την Ολυμπιακή κάρτα και τη συμμετοχή του στο Τόκιο 2020, που θεωρείται τεράστια επιτυχία και να γίνει έτσι ο έκτος κύπριος αθλητής που έκλεισε θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Οι Σωτήρης Ανδρέου και Πέτρος Εγγλεζούδης στην κατηγορία εφήβων κατέκτησαν το αργυρό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα και με αυτή τους την αγωνιστική προσπάθεια απέδειξαν ότι το μέλλον τους ανήκει.

«Αυτές οι νέες επιτυχίες των σκοπευτών μας αποδεικνύουν ότι η κυπριακή σκοποβολή βρίσκεται στην ελίτ της παγκόσμιας σκοποβολής.


Τρίτη ήττα για την Εθνική Ελλάδας στο Eurovolley Ανδρών
------------------------------------------------
Τρίτη ήττα σε ισάριθμους αγώνες για την Εθνική Ελλάδας στον Α’ Όμιλο του Eurovolley Ανδρών, που φιλοξενείται στο Montpellier. Το Σάββατο η οικοδέσποινα Γαλλία κέρδισε την Εθνική Ελλάδας, με 0-3 σετ, και πλέον οι αγώνες της  Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου και Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου με Ρουμανία και Πορτογαλία αντίστοιχα, αποκτούν μορφή τελικού για την πρόκριση στους «16».

Όπως αναφέρει η ΚΟΠΕ, οι «τρικολόρ» ήταν εντυπωσιακοί στα δυο πρώτα σετ και με εξαιρετικό μπλοκ και υποδοχή «καθάρισαν» με 25-14 και 25-18. Στο δεύτερο σετ η Ελλάδα ήταν κοντά στο σκορ μέχρι το 10-09, αλλά οι Γάλλοι ξέφυγαν με 21-13 για να το κερδίσουν.

Μη έχοντας τίποτα να χάσε,ι η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου ήταν αρκετά ανεβασμένη στο τρίτο σετ που κρατήθηκε κοντά στους Γάλλους κάνοντας το σετ ντέρμπι. Πολύ καλές ήταν οι προσπάθειες από τους Ράπτη και Πετρέα κυρίως στο μπλοκ. Ωστόσο, ο κορυφαίος του αγώνα ο Stephen Boyer τέλειωσε το σετ για τη Γαλλία με 26-24 σε 27 λεπτά.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΓΚ/MK)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:13/09/2019
Όγκος:291.152,41
CSE:67.460  0.040%
FTSE/CySE:40.610  0.050%
Λευκωσία36°C
Λάρνακα32°C