Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Την πολιτική του βούληση για όρους αναφοράς ενόψει τριμερούς εκφράζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης     CNA   Την Παρασκευή η έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ     CNA   Η Λευκωσία καταδικάζει την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους     CNA   Παραδόθηκε ο ένοπλος στο διαμέρισμα στην Ακρόπολη     CNA   Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες     CNA   Μεγάλο στοίχημα η δικαστηριακή μεταρρύθμιση που πρέπει να κερδίσουμε, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Γ. Σαββίδης     CNA   O Μοχάμαντ Σαφάντι, πρώην ΥΠΟΙΚ του Λιβάνου ο νέος πρωθυπουργός, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ     CNA   

Εργαστήρι για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης από την ΑΚΤΗ
ΚΥΠΕ - Κική Περικλέους - ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος 05/06/2019 20:03


Η ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας πρωτοπορεί με τη διοργάνωση εργαστηρίου με τίτλο «Συμμετοχική Επιστήμη των Πολιτών για τη Μείωση των Πλαστικών μιας Χρήσης στη Βιομηχανία Τουρισμού», σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου.

Σημειώνεται πως το εργαστήρι εντάσσεται στο πρόγραμμα του Δικτύου MIO - ECSDE`s Mediterranean Action Day 2019, για την προώθηση της συμμετοχικής επιστήμης στη Μεσόγειο και υποστηρίζεται από το LIFE+ Operating Grant για ΜΚΟ.

Στο εργαστήρι έλαβαν μέρος περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι από Δήμους, την Τουριστική Βιομηχανίας, ΜΚΟ και ΜΜΕ. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου που δομήθηκε με βάση την συμμετοχική επιστήμη, οι συμμετέχοντες εισηγήθηκαν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να υλοποιηθούν για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης στη βιομηχανία του τουρισμού.

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου έδειξαν πως η πλειοψηφία (20%) των συμμετεχόντων πιστεύουν πως ένα σύστημα εγγυοδοσίας επιστροφής συσκευασιών (DRS) θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα πλαστικά μιας χρήσης στη βιομηχανία τουρισμού. 

Εξίσου σημαντικό ήταν και το ποσοστό των συμμετεχόντων (20%) που πρότειναν την αντικατάσταση πλαστικών μιας χρήσης με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. 

Σημειώνεται ακόμα πως σημαντικό ποσοστό συμμετεχόντων ανέφεραν την καθολική απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης (18.3%) όπως και τη σχετική ενημέρωση του κοινού (18.3%), ως πιθανές λύσεις.
 
Η μείωση της κατανάλωσης (8.3%) και η εφαρμογή αυστηρότερων νόμων και προστίμων (6.6%) κατέλαβαν σημαντικά ποσοστά ενώ, μικρότερα ποσοστά κατέλαβαν οι αναφορές σε τοποθετήσεις ειδικών κάδων ανακύκλωσης, σε μεθόδους που αυξάνουν τα κίνητρα και στις εκστρατείες καθαρισμού ακτών.

Το εργαστήρι έλαβε χώρα στο πλαίσιο της ετήσιας Εκδήλωσης Απονομής Γαλάζιων Σημαιών, στην παραλία των Φοινικούδων .


 ** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΗΦ) 

 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:14/11/2019
Όγκος:170.256,10
CSE:66.670  0.240%
FTSE/CySE:40.090  0.200%
Λευκωσία28°C
Λάρνακα27°C