Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Brexit στις 7 Μαΐου αντί στις 22 και έγκριση συμφωνίας από ΗΒ στις 11/4 στο κείμενο συμπερασμάτων Συνόδου     CNA   Συνεννόηση για εξασφάλιση αιτήματος Βρετανίας αλλά και αποφυγή άτακτου Brexit προκρίνει η Λευκωσία     CNA   YΠΕΞ: Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να είναι έτοιμη σε περίπτωση άτακτου Brexit     CNA   Σημαντική η συμφωνία διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας για διεθνή διάσταση Κυπριακού, λέει ο ΥΠΕΞ     CNA   Στις 12 Απριλίου συμφώνησαν Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου να καθορίσουν ατζέντα για Κυπριακό      CNA   Η Κύπρος συνέτριψε 5-0 το Σαν Μαρίνο     CNA   

Καθαρισμός της παραλίας των Φοινικούδων στο πλαίσιο του «πράσινου» Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας
ΚΥΠΕ - Φανίτσα Ζαννέττου - Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 12/11/2018 18:52


Μεγάλο μέρος της παραλίας των Φοινικούδων καθαρίστηκε σήμερα στο πλαίσιο του «πράσινου» Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας.
 
Σε ανακοίνωση του Μαραθωνίου αναφέρεται ότι «σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί καθαρισμός της παραλίας των Φοινικούδων σε μια σημαντική και ταυτόχρονα συμβολική κίνηση στην οποία η Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου Λάρνακας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα».
 
Παρόντες στον καθαρισμό της παραλίας ήταν οι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού, ο ΚΟΑ, η Let’s Do It Cyprus, μαθητές από το Ειδικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας και αρκετοί εθελοντές.
 
Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «ο Μαραθώνιος δεν είναι αυθεντικός μόνο στο αγωνιστικό του κομμάτι, αλλά αφορά και μία σειρά δράσεων που απασχολούν μία σύγχρονη πόλη. Πέρα από τον αθλητισμό, ο Μαραθώνιος καλύπτει και άλλα σημαντικά θέματα, όπως τα περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα καθαριότητας, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ζητήματα των οποίων η αμέλεια οδηγεί σήμερα σε κίνδυνο όχι μόνο την πόλη μας, αλλά και όλο τον πλανήτη».

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη είπε πως «η σημασία ενός Μαραθώνιου είναι τεράστια όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και για την φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό, το περιβάλλον. Η σημερινή είναι μία όμορφη πρωτοβουλία που ενδυναμώνει την κουλτούρα του εθελοντισμού, αφού γίνεται με την συμβολή των πολιτών και βοηθά ώστε να κατανοήσουμε ότι το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής δεν είναι άσχετα μεταξύ τους».
 
Από την πλευρά της η Ιωάννα Παναγιώτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Μαραθωνίου γιατί, όπως εξήγησε «εφαρμόζουν στην πράξη τις αρχές ενός Πράσινου αθλητικού γεγονότος. Δίνουμε σάρκα και οστά σ’ αυτό που λέμε αειφορία καθώς στον Μαραθώνιο Λάρνακας εφαρμόζονται και οι 17 αρχές της αειφορίας».
 
Αφού είπε πως «σε έναν τέτοιο αγώνα υπάρχει ένας κώδικας πρακτικών και διαδικασιών που ακολουθούνται», η κ. Παναγιώτου σημείωσε πως «θέλουμε να περάσουμε και το μήνυμα σε όσους κάνουν τέτοιες διοργανώσεις πως πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου του ΤΕΠΑΚ, Κώστας Ανδρέου, μίλησε για το σχέδιο Πράσινων Αγώνων στην Κύπρο που έχει εκπονηθεί με την Επίτροπο Περιβάλλοντος και είπε πως «τέτοιες διοργανώσεις πρέπει να έχουν μόνο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας. Συνεργαζόμαστε με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να προωθήσουμε τέτοιες δράσεις και να δείξουμε ότι μας ενδιαφέρει τι γίνεται σε τέτοιες διοργανώσεις με τα απόβλητα, τον θόρυβο, την εκπομπή ρύπων, αφού ο σκοπός είναι ο αντίκτυπος στην πόλη να είναι θετικός».
 
Εκ μέρους του ΚΟΑ ο Τάσος Προκοπίου είπε πως «ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού στο πλαίσιο των δράσεων του, στηρίζει τον πρώτο «πράσινο» Μαραθώνιο ποικιλοτρόπως, ενώ βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο έκδοσης κώδικα καθαριότητας για τις αθλητικές διοργανώσεις». 

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας, Κώστας Ντάλτας, αναφέρθηκε στις δράσεις που αφορούν στον «πράσινο» Μαραθώνιο και είπε πως «δίνουμε προτεραιότητα στο περιβάλλον. Ο καθαρισμός με τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα είναι συμβολικός. Από πέρσι έχουμε εκπονήσει ένα ολόκληρο πλάνο περιβαλλοντικής δράσης, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαχωρισμό των απορριμμάτων, συγκεκριμένο πλάνο μετακινήσεων και πάρκινγκ, συλλογή αθλητικών ρούχων και παπουτσιών και τσάντες αθλητών από ανακυκλώσιμα υλικά».
 

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΚ)
 


** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:21/03/2019
Όγκος:1.170.990,35
CSE:65,150  0,120%
FTSE/CySE:39,050  0,130%
Λευκωσία25°C
Λάρνακα24°C