Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Ξεκίνησε ντε φάκτο η χερσαία επιχείρηση στο Αφρίν της Συρίας, ανακοίνωσε ο Ερντογάν     CNA   Ο Υπουργός Παιδείας στις εκδηλώσεις τιμής για τη φιλοξενία προσφυγοπούλων του 74΄στον Πύργο Ηλείας     CNA   Επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της ΕΕ στην Κύπρο για μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων     CNA   Αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τους S&P     CNA   Τρεις αγώνες το Σάββατο στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος     CNA   

Η λειτουργία ΟΕΔΑ Πεντακώμου επιβάλλει καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων, λέει ο Δήμαρχος Γερμασόγειας
ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης - Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 25/08/2017 12:11Η καλύτερη, κατά το δυνατόν, διαχείριση των απορριμμάτων είναι πλέον μονόδρομος και επιβάλλεται να γίνει το συντομότερο δυνατόν διαμηνύει, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος της Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, με αφορμή σχετική εκστρατεία διαφώτισης και ενημέρωσης των δημοτών, ενόψει της αύξησης των τελών των σκυβάλων που αναμένεται να επιφέρει η λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στο Πεντάκωμο.
 
Ο κ.Ξυδιάς είπε πως το ποσοστό αύξησης στα τέλη σκυβάλων επαφίεται στα χέρια των Δήμων και περισσότερο των ίδιων των δημοτών, προειδοποιώντας πως, εάν δεν υπάρξει ευαισθητοποίηση για μείωση του όγκου των απορριμμάτων των νοικοκυριών, " το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως οι λογαριασμοί των σκυβάλων θα εκτιναχθούν στα ύψη", λόγω ακριβώς του αυξημένου κόστους χρήσης του ΟΕΔΑ Πεντακώμου (gate fee), το οποίο υπολογίζεται να είναι πέντε ή έξι φορές υψηλότερο απ` ότι στη χωματερή στο Βατί.
 
Την ίδια ώρα υπενθύμισε πως, τόσο το οριστικό κλείσιμο της χωματερής στο Βατί, η λειτουργία του ΟΕΔΑ Πεντακώμου αλλά και η λειτουργία των "πράσινων σημείων" της Επαρχίας Λεμεσού σε Κολόσσι, Πισσούρι, Φασούλα και Παρεκκλησιά, επιβάλλονται λόγω ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας και στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη σωστή διαχείριση απορριμμάτων όλων των κατηγοριών.
 
"Αυτή η νέα διαδικασία θα δημιουργήσει επιπρόσθετο κόστος, γι αυτό οφείλουμε, τόσο οι Δήμοι αλλά πολύ περισσότερο οι ίδιοι οι δημότες, να λειτουργήσουμε με ένα συλλογικό τρόπο ώστε να μειώσουμε τους όγκους που θα καταλήγουν στον ΟΕΔΑ Πεντακώμου, με όφελος τη μείωση του κόστους αλλά και της περιβαλλοντικής ρύπανσης", συμπλήρωσε.
 
Ήδη σχετικό ενημερωτικό έντυπο θα διανεμηθεί στα νοικοκυριά των δημοτών της Γερμασόγειας με τους φετινούς λογαριασμούς σκυβάλων, δήλωσε ο Κυριάκος Ξυδιάς, προσθέτοντας ότι "ως Δήμος Γερμασόγειας έχουμε περάσει δημοτικούς κανονισμούς για υποχρεωτική διαλογή απορριμμάτων από τους δημότες".
 
Συγκεκριμένα, το έντυπο αυτό ενημερώνει τους δημότες για τους τρόπους διαλογής όλων των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, όπως οι συσκευασίες PMD (πλαστικές, αλουμινένιες συσκευασίες και χάρτινες συσκευασίες ποτών τύπου Tetra Pak)  που παραλαμβάνονται κάθε Τρίτη βράδυ από το συνεργείο του συλλογικού συστήματος της Green Dot Κύπρου, ενώ τα ογκώδη απορρίμματα, όπως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, μπάζα και κλαδέματα, θα μεταφέρονται πλέον στα υπό διαμόρφωση "πράσινα σημεία" της Επαρχίας Λεμεσού.
 
Ειδικότερα για τα ογκώδη απορρίμματα, ο κ.Ξυδιάς είπε πως ,εφόσον προπληρωθεί το σχετικό κόστος, ο Δήμος θα μπορεί να αναλάβει την μεταφορά τους στα "πράσινα σημεία", τα οποία αναμένει πως θα λειτουργήσουν στους επόμενους δυο με τρεις μήνες.
 
Για παλιά είδη ένδυσης και υπόδησης, όπως και για γυάλινες συσκευασίες, συνέχισε, υπάρχουν ειδικοί κάδοι σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως και για μπαταρίες (δημόσια κτίρια, τράπεζες), ενώ πριν από λίγες μέρες, ο Δήμος έχει τοποθετήσει μικρούς κάδους συλλογής ληγμένων φαρμάκων σε όλα τα φαρμακεία της περιοχής.
 
Τέλος, για τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια, οι δημότες έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς στους σε ειδικά σημεία συλλογής στα τρία δημοτικά σχολεία του Δήμου.
 
Όλες αυτές οι υπηρεσίες, υπογράμμισε ο Κυριάκος Ξυδιάς βρίσκονται στη διάθεση των δημοτών, οι οποίοι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων που θα καταλήγουν στον ΟΕΔΑ, ενώ ως επιπρόσθετο κίνητρο, ο Δήμος Γερμασόγειας αποφάσισε να παραχωρήσει έκπτωση 20% στη φορολογία σκυβάλων σε όσα νοικοκυριά κάνουν τεκμηριωμένα οικιακή κομποστοποίηση.
 
Για το σκοπό αυτό, εξήγησε, ο Δήμος θα παραχωρήσει σε πρώτη φάση 100 περίπου κομποστοποιητές σε ενδιαφερόμενους, "με διαδικασίες ελέγχου, ώστε να διασφαλίζουμε πως πραγματικά γίνεται κομποστοποίηση".
 
Με αφορμή εξάλλου πρόσφατο περιστατικό, κατά το οποίο εντοπίστηκε και συμμορφώθηκε δημότης που απέρριψε άχρηστα αντικείμενα σε ανοικτό χώρο στη Γερμασόγεια, ο κ.Ξυδιάς κάλεσε τους δημότες να ενημερώνουν τις δημοτικές αρχές για παρόμοια περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψη τους, γιατί όπως υπέδειξε, το κόστος καθαρισμού επιβαρύνει στο τέλος τους ίδιους τους δημότες.
 
"Διαβεβαιώνω πως, αν τεκμηριωμένα κάποιος έχει πετάξει κάτι, ο Δήμος θα κινηθεί με εξώδικες ρυθμίσεις αλλά και δικαστικά, ώστε να καλλιεργήσουμε επιτέλους την απαιτούμενη συνείδηση, είτε μέσω της ενημέρωσης, είτε μέσω επιβολής ποινών στους παρανομούντες", συμπλήρωσε.
 
Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος της Γερμασόγειας διαμήνυσε πως "είτε θα συνεχίσουμε την ανεξέλεγκτη απόρριψη σκυβάλων και θα πληρώνουμε 300 και 400 ευρώ φορολογίες σκυβάλων ή θα ανακυκλώνουμε σωστά, για να διατηρηθεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα".

Υπενθυμίζεται πως η πλήρης λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων στο Πεντάκωμο αναμένεται να αρχίσει εντός Οκτωβρίου.


 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΧΡ)
 
 
 
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:19/01/2018
Όγκος:417.387,74
CSE:68,870  -0,010%
FTSE/CySE:41,130  -0,070%
Λευκωσία18°C
Λάρνακα17°C