Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Brexit στις 7 Μαΐου αντί στις 22 και έγκριση συμφωνίας από ΗΒ στις 11/4 στο κείμενο συμπερασμάτων Συνόδου     CNA   Συνεννόηση για εξασφάλιση αιτήματος Βρετανίας αλλά και αποφυγή άτακτου Brexit προκρίνει η Λευκωσία     CNA   YΠΕΞ: Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να είναι έτοιμη σε περίπτωση άτακτου Brexit     CNA   Σημαντική η συμφωνία διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας για διεθνή διάσταση Κυπριακού, λέει ο ΥΠΕΞ     CNA   Στις 12 Απριλίου συμφώνησαν Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου να καθορίσουν ατζέντα για Κυπριακό      CNA   Η Κύπρος συνέτριψε 5-0 το Σαν Μαρίνο     CNA   

Το 1ο βραβείο για τη δράση «Σκέψου, Δράσε, Άλλαξε κι εσύ» στο Λύκειο Παραλιμνίου
ΚΥΠΕ - Φανίτσα Ζαννέττου - Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 27/11/2018 13:25Το Πρώτο Παγκύπριο Βραβείο στη μαθητική περιβαλλοντική δραστηριότητα με τίτλο «Σκέψου, Δράσε, Άλλαξε κι εσύ – Λέμε όχι στις πλαστικές σακούλες», κατέκτησε το Λύκειο Παραλιμνίου.
 
Σε σύντομη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Λυκείου Παραλιμνίου Κυριάκος Κωστέας, δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στα πλαίσια της εφαρμογής της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/720 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μείωση κατανάλωσης της λεπτής, πλαστικής σακούλας μεταφοράς και της εφαρμογής του μέτρου χρέωσης όπως προκύπτει από τον Κανονισμό, μέσω του οποίου εναρμονίζεται η Εθνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή».
 
Πρόσθεσε ότι «βασικός σκοπός της συγκεκριμένης Περιβαλλοντικής Δράσης, ήταν η αναγνώριση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας, την ακατάλληλη επεξεργασία της στο τέλος του κύκλου ζωής της, των επιπτώσεων κατά τη διαδικασία παραγωγής της, την ανθεκτικότητά της και την ανεξέλεγκτη απόρριψή της, πώς αυτή επηρεάζει το περιβάλλον και την υδρόβια ζωή, συμβάλλει στην εξάντληση των φυσικών πόρων, στην αύξηση της παραγωγής των απορριμμάτων, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην ανάπτυξη της καινοτομίας μέσω της εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων και προτάσεων διαχείρισης ή μείωσής της, καθώς επίσης και την καταγραφή στατιστικών στοιχείων πριν από την εφαρμογή του μέτρου και μετά την εφαρμογή του».

Σύμφωνα με τον κ. Κωστέα, «οι ομάδες εργασίας κλήθηκαν να φτιάξουν μια αφίσα και οι «μαθήτριες από το καλλιτεχνικό τμήμα του Λυκείου Παραλιμνίου δημιούργησαν έργα τέχνης, προβληματισμένες από την ολοένα αυξανόμενη χρήση της πλαστικής σακούλας και των συσκευασιών και τις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον. Στη συνέχεια τα συγκεκριμένα έργα τυπώθηκαν σε πάνινες τσάντες, οι οποίες θα διατίθενται προς πώληση από την Επιτροπή Πρόνοιας του Λυκείου Παραλιμνίου σε παζαράκια που θα διοργανώσει, για φιλανθρωπικούς σκοπούς».
 
Φαίνεται, συνέχισε, ότι «το συγκεκριμένο έργο των μαθητριών συγκίνησε τους κριτές γι’αυτό και έδωσαν το 1ο βραβείο στο Λύκειο Παραλιμνίου. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εργασιών της Περιβαλλοντικής Επιτροπής του Λυκείου Παραλιμνίου, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Τέχνης Νικολέτας Ερωτοκρίτου».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κωστέας είπε πως  η συμμετοχή του Λυκείου είναι στα πλαίσια της παιδαγωγικής  δραστηριότητας και όλα τα παιδιά που κερδίζουν, ή προβάλλονται ή με οποιονδήποτε τρόπο προβάλλουν το Σχολείο, έχουν  αναγνώριση από το Σχολείο. «Οι μαθήτριες που κέρδισαν το 1ο βραβείο της δραστηριότητας, θα έχουν τη δική τους αναγνώριση στην επίσημη τελετή αποφοίτησης του Λυκείου που θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι «οι μαθήτριες που έλαβαν το 1ο βραβείο έχουν κερδίσει ένα ταξίδι στην Αθήνα με επιχορήγηση χιλίων ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα».
 
Είπε ακόμα ότι «είμαστε περήφανοι και για τους 600 μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Παραλιμνίου, είτε κερδίζουν, είτε προσπαθούν να κερδίσουν και δεν κερδίζουν».  
 
Σημειώνεται ότι το μέτρο «εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία που αποσκοπεί στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τη μείωση των απορριμμάτων».** H συνέντευξη εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ)
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:21/03/2019
Όγκος:1.170.990,35
CSE:65,150  0,120%
FTSE/CySE:39,050  0,130%
Λευκωσία25°C
Λάρνακα24°C