Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Προβλήματα στο κέντρο της Λεμεσού προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις     CNA   Πέντε άοπλοι σκοτώθηκαν από επίθεση 45χρονου ενόπλου σε βιομηχανικό συγκρότημα του Ιλινόις     CNA   6 κιλά και 100 γραμμάρια κάνναβης εντόπισε η ΥΚΑΝ      CNA   Ανοικτοί οι δρόμοι προς το Τρόοδος, οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί     CNA   Μειώθηκαν 10,4% τον Ιανουάριο 2019 οι αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας     CNA   Εν μέσω ανησυχιών για το Brexit άνοιξε η εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο     CNA   Ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ

Μειώνεται ο Χριστιανικός πληθυσμός στη Μ. Ανατολή, λέει στο ΚΥΠΕ ο Αν.Καθ. Ρουδομέτωφ
ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/10/2014 10:45


Η βία που εκδηλώνουν οι Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν απευθύνεται μόνο κατά των Χριστιανών αλλά και κατά όλων όσοι δεν ασπάζονται τα πιστεύω τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Βίκτωρ Ρουδομέτωφ.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ρουδομέτωφ ανέφερε ότι η μείωση του Χριστιανικού πληθυσμού στις χώρες της Μέσης Ανατολής παρατηρείται σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα και είναι αποτέλεσμα της πολιτικοποίησης του Ισλάμ και της αντίδρασης σε Δυτικές επιθετικές πολιτικές.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία συγκρότησης εθνικών κρατών επέφερε και την έξοδο Χριστιανικών πληθυσμών, οι οποίοι θεωρούντο συνεργαζόμενοι με Δυτικά ή αποικιακά καθεστώτα (όπως π.χ. οι Έλληνες της Αιγύπτου).

Ο κ. Ρουδομέτωφ είπε στο ΚΥΠΕ ότι μόνον ένα μικρό σχετικά τμήμα του Χριστιανικού πληθυσμού της περιοχής είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Στη Συρία, είπε, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί υπολογίζονταν σε περίπου 584,000 το 2000 και εκτιμώνται σε 520,000 για το 2015. Στο Ιράκ ήταν 275,000 το 2000 και εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 100,000 το 2015.

“Η δράση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους είναι πολύ πρόσφατη για να έχουμε πλήρη, ακριβή ή αξιόπιστα στοιχεία αλλά είναι βέβαιο ότι και οι Ορθόδοξοι διώκονται όπως και οι υπόλοιποι Χριστιανοί”, τόνισε.

Κληθείς να προβεί σε μια εκτίμηση για το μέλλον και ιδιαίτερα σε σχέση με το Λίβανο και την Αίγυπτο, ο κ. Ρουδομέτωφ είπε ότι πιθανή είσοδος των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Λίβανο θα προκαλέσει γενικευμένη αποσταθεροποίηση αυτής της χώρας και θα τους φέρει σε αντιπαράθεση με τους Μουσουλμάνους του Λιβάνου που υποστηρίζονται από το Ιράν.

“Ας μην ξεχνάμε ότι οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι, οι οποίοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τους Σιίτες Μουσουλμάνους, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν”, ανέφερε.

Στην Αίγυπτο, είπε, οι «μετριοπαθείς» Μουσουλμάνοι φονταμενταλιστές ανατράπηκαν από το στρατό, αλλά είναι βέβαιο ότι έχουν τη στήριξη ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού.

Σε σχέση με τον αριθμό των Ορθόδοξων Χριστιανών σε Λίβανο και Αίγυπτο, είπε ότι δεν υφίστανται αριθμητικά μεγάλοι Ορθόδοξοι πληθυσμοί στις δύο αυτές χώρες. Στην Αίγυπτο, πρόσθεσε, η πλειοψηφία του Χριστιανικού πληθυσμού είναι οι Κόπτες Χριστιανοί.

Ο Αν. Καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος θα πρέπει να εκπονήσουν σχέδια μετεγκατάστασης των Ελληνορθόδοξων μειονοτήτων στις δύο αυτές χώρες.

“Λογικά, τόσο η Ελληνική όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να έχουν εκπονήσει σχέδια τα οποία να περιλαμβάνουν την πιθανότητα μετεγκατάστασης των μικρών ελληνορθόδοξων μειονοτήτων του Λιβάνου ή της Αιγύπτου, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο από τις περιστάσεις”, υπογράμμισε στο ΚΥΠΕ.

Αναφερόμενος στη Συρία, είπε ότι ο Ορθόδοξος πληθυσμός είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι “ίσως η σταθεροποίηση του καθεστώτος και μια ήττα του Ισλαμικού Κράτους να έδινε τη δυνατότητα παραμονής τους στις εστίες τους”.
“Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω αν η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κάνει διπλωματικές ή άλλες κινήσεις για να στηρίξουν έμπρακτα τους Ορθόδοξους της Μέσης Ανατολής”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ρουδομέτωφ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η μείωση του Χριστιανικού πληθυσμού της Μέσης Ανατολής δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο.

“Η πρόσφατη βία του Ισλαμικού Κράτους δεν απευθύνεται μόνον ενάντια στους Χριστιανούς (ή τους Ορθόδοξους Χριστιανούς), καθώς κινδυνεύουν χιλιάδες Μουσουλμάνων οι οποίοι δεν ασπάζονται τα πιστεύω των φανατικών”, εξήγησε.

Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι η Κύπρος και η Ελλάδα, ως από τις πρώτες χώρες του Χριστιανισμού, είναι προστατευμένες, είπε ότι τρομοκρατικές ενέργειες μπορούν να συμβούν παντού στον κόσμο και καμία χώρα δεν πρέπει να θεωρεί ότι είναι στο απυρόβλητο.

“Δεν γνωρίζω φυσικά τα σχέδια και τις ενέργειες των δύο κρατών αναφορικά με την προστασία τους από τρομοκρατικά χτυπήματα. Δεν είμαι αρμόδιος για να μπορώ να εκφέρω γνώμη για κάτι τέτοιο”, κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:15/02/2019
Όγκος:161.176,90
CSE:61,210  1,210%
FTSE/CySE:36,640  1,240%
Λευκωσία13°C
Λάρνακα15°C