Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος στην αντικατοχική εκδήλωση Δ. Αμμοχώστου     CNA   Κινητοποιούμαστε εντός και εκτός Κύπρου για αποτροπή νέων τετελεσμένων, λέει ο Δήμαρχος Αμμοχώστου     CNA   Πρόσκληση Υπ. Οικονομικών για εκδήλωση ενδιαφέροντος με σκοπό την αγορά κτιρίων για Υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες     CNA   Τουλάχιστον 40 τραυματίες σε συγκρούσεις Παλαιστινίων με τον στρατό του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη     CNA   Τρεις αγώνες την Κυριακή για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, νικηφόρα ξεκίνησαν ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας     CNA   

Άρχισε τη λειτουργία του το πρώτο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στην Κύπρο
ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης - Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 13/02/2019 18:49 
Σημαντικά οφέλη για  την προστασία του περιβάλλοντος, για την επίτευξη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Κύπρου, αλλά και για τις προοπτικές της χώρας στον τομέα της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, εκτιμάται πως θα φέρει η λειτουργία του πρώτου εργοστασίου ανακύκλωσης πλαστικού από χρησιμοποιημένες σακούλες γενική χρήσης και σκληρού πλαστικού από μπουκάλια συσκευασίας.
 
Το εργοστάσιο της CYPELLETS Ltd, θυγατρικής του ομίλου εταιρειών Πουλλαϊδη, άρχισε πρόσφατα την πλήρη λειτουργία του στη Γ` Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού (Αγίου Συλά) και σήμερα  η διεύθυνση του υποδέχθηκε εκπροσώπους των ΜΜΕ, τους οποίους ενημέρωσε γύρω από τις εργασίες της.
 
Όπως υποδείχθηκε από τη διεύθυνση, τα πλαστικά που χρησιμοποιεί η μονάδα ως πρώτη ύλη, είτε κατέληγαν σε  ΧΥΤΑ, είτε εξάγονταν στο εξωτερικό, αφού δεν υπήρχε στην Κύπρο μονάδα να απορροφήσει το συγκεκριμένο υλικό, το οποίο πλέον επαναφέρεται στην αρχική του μορφή για επαναχρησιμοποίηση.

Συγκεκριμένα, το εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα να κονιορτοποιεί και να ξεπλένει 1,500 κιλά υλικού την ώρα, να το μετατρέπει σε σφαιρίδια (pellets) όποιου χρώματος επιθυμεί, ώστε αυτό να επαναχρησιμοποιηθεί από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πλαστικών, είτε εντός είτε εκτός Κύπρου.
 
Έχοντας δυναμικότητα ετήσιας επεξεργασίας 11,500 τόνων πολυαιθυλενίου, το εργοστάσιο μπορεί να απορροφήσει ουσιαστικά ολόκληρη την παραγωγή του συγκεκριμένου τύπου απορριμμάτων  της Κύπρου.
Σχολιάζοντας την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου, το οποίο τον τελευταίο χρόνο βρισκόταν υπό δοκιμαστική περίοδο, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYPELLETS Ltd, Χρήστος Πουλλαϊδης, ανέφερε πως η δημιουργία του αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα  διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών της Κύπρου "η οποία δυστυχώς βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά, στην παραγωγή απορριμμάτων ανά άτομο τον χρόνο (626 κιλά)".
 
Στην Κύπρο, πρόσθεσε, το 75% των απορριμμάτων δυστυχώς καταλήγουν σε χώρους υγιεινής ταφής, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, που κυμαίνεται γύρω στο 28%.
 
"Εάν δεν κάνουμε κάτι σύντομα θα βρεθούμε προ τετελεσμένων, με σημαντικά χρηματικά πρόστιμα ως χώρα, γι αυτό θέλω να πιστεύω ότι η μονάδα αυτή είναι μόνο η αρχή στη προσπάθεια που γίνεται να καταστεί η Κύπρος μας το θαύμα της ανακύκλωσης", συμπλήρωσε.
 
Ο κ.Πουλλαϊδης, σημείωσε ότι το εργοστάσιο, που απασχολεί περί τα 45 άτομα προσωπικό, χρησιμοποιεί τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα γερμανο-αυστριακής προέλευσης, τα οποία επιλέχθηκαν μετά από ενδελεχείς επιθεωρήσεις παρόμοιων εργοστασίων σε εννέα χώρες του εξωτερικού.  
 
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΒΑ)
** Η είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:13/09/2019
Όγκος:291.152,41
CSE:67.460  0.040%
FTSE/CySE:40.610  0.050%
Λευκωσία36°C
Λάρνακα32°C