Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Brexit στις 7 Μαΐου αντί στις 22 και έγκριση συμφωνίας από ΗΒ στις 11/4 στο κείμενο συμπερασμάτων Συνόδου     CNA   Συνεννόηση για εξασφάλιση αιτήματος Βρετανίας αλλά και αποφυγή άτακτου Brexit προκρίνει η Λευκωσία     CNA   YΠΕΞ: Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να είναι έτοιμη σε περίπτωση άτακτου Brexit     CNA   Σημαντική η συμφωνία διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας για διεθνή διάσταση Κυπριακού, λέει ο ΥΠΕΞ     CNA   Στις 12 Απριλίου συμφώνησαν Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου να καθορίσουν ατζέντα για Κυπριακό      CNA   Η Κύπρος συνέτριψε 5-0 το Σαν Μαρίνο     CNA   

Την έναρξη λειτουργίας των Πράσινων Σημείων της Επαρχίας Λεμεσού ανακοίνωσε το ΔΣ ΟΕΔΑ Λεμεσού
ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης - Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 07/11/2018 17:05 
Καμία πλέον δικαιολογία για όσους πετάνε ανεξέλεγκτα μεγάλα άχρηστα αντικείμενα ή κλαδέματα, καθώς από τις 28 Σεπτεμβρίου λειτουργούν στην Επαρχία Λεμεσού τα  τέσσερα Πράσινα Σημεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν οι πολίτες.
 
Το μήνυμα αυτό στάλθηκε κατά τη σημερινή διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε το ΔΣ των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Λεμεσού (ΟΕΔΑ), με τον Πρόεδρο του, Δήμαρχο Μέσα Γειτονιάς, Δώρο Αντωνίου, να κάνει λόγο για μια ιδιαίτερη σημαντική μέρα για την Επαρχία Λεμεσού.
 
Σήμερα, σημείωσε, γίνεται ένα νέο βήμα για την ορθολογιστική διαχείριση των οικιακών ανακυκλώσιμων υλικών, αφού λειτουργούν τα Πράσινα Σημεία που ουσιαστικά αποτελούν τους χώρους όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να εναποθέτει συγκεκριμένες κατηγορίες οικιακών αποβλήτων εντελώς δωρεάν.
 
Συγκεκριμένα, οι επιτρεπόμενες κατηγορίες αποβλήτων αφορούν, αδρανή - μπάζα, είδη υγιεινής (πλακάκια κ.λπ.), ογκώδη απόβλητα όπως έπιπλα και στρώματα, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, κλαδέματα, πλαστικό, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, μεταλλικά αντικείμενα, ξύλα, υφάσματα, παιχνίδια, ακτινογραφίες, θερμόμετρα, φάρμακα, λαμπτήρες, υλικά καθαρισμού, μπογιές και γόμες, βρώσιμα έλαια και λίπη, μηχανέλαια, μπαταρίες οχημάτων, κοινές μπαταρίες και συσσωρευτές οικιακής χρήσης.
  
Τα τέσσερα Πράσινα Σημεία λειτουργούν στις κοινότητες Φασούλας, Κολοσσίου, Αυδήμου και Παρεκκλησίας, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο, σε συγκεκριμένες ώρες ανά εποχή, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, το ωράριο μπορεί να διαμορφωθεί μελλοντικά ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες. Επίσης, λειτουργεί ένα κινητό Πράσινο Σημείο, το οποίο θα παραλαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα απόβλητα από τα χωριά της Επαρχίας Λεμεσού.
 
"Η ανάπτυξη των Πράσινων Σημείων, παράλληλα με τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Οικιακών Αποβλήτων στο Πεντάκωμο, θα συντελέσει ουσιαστικά στην υιοθέτηση της εθνικής πολιτικής σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την εναρμόνιση με τις αρχές της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και με την Κοινοτική Νομοθεσία, σε σχέση με τη διαχείριση στερεών οικιακών αποβλήτων", συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος του ΟΕΔΑ Λεμεσού υπέδειξε ότι η λειτουργία των έργων αυτών, έχουν αναγκαστικά αυξήσει και το κόστος που χρεώνουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες στα τέλη σκυβάλων, τονίζοντας πως, ο μόνος τρόπος μείωσης των τελών είναι η αύξηση της ανακύκλωσης από κάθε νοικοκυριό και η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στη Μονάδα Επεξεργασίας Οικιακών Αποβλήτων.
 
Εν έτη 2018, συνέχισε, πρέπει να προβληματιστούμε όλοι όσον αφορά τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και να εισάγουμε στην καθημερινότητα μας περιβαλλοντική συνείδηση και η έννοια της ανακύκλωσης να γίνει τρόπος ζωής, γιατί οφείλουμε να παραδώσουμε ένα υγιές περιβάλλον, τόσο στα παιδιά μας, όσο και στις επόμενες γενιές.
 
Κάλεσε δε όλους τους πολίτες της Επαρχίας Λεμεσού να αξιοποιήσουν τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων διαμηνύοντας ότι η καθαριότητα του τόπου μας αποτελεί ευθύνη όλων μας και "δεν μπορεί να αναμένουμε από τις υπηρεσίες των Δήμων να καθαρίζουν και την ίδια στιγμή, ασυνείδητοι δυστυχώς δημότες μας, να εναποθέτουν τα άχρηστα αντικείμενα τους στα πεζοδρόμια ή στα κενά οικόπεδα".
 
Σημείωσε, ακόμη, πως είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμούς που διέπουν τη Διαχείριση Αποβλήτων "και οποιαδήποτε απόκλιση από τις συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση μιας σωστής και ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης των αποβλήτων της χώρας μας".
 
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης έστειλε το μήνυμα πως δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για όσους πετούν άχρηστα αντικείμενα ή κλαδέματα, ενώ πρόσθεσε ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης άχρηστων αντικειμένων, τότε ο κάθε δημότης μπορεί να επικοινωνήσει με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ώστε να αναλάβει - με την ανάλογη χρέωση - την παραλαβή και μεταφορά.
 
Επισημαίνεται πως ο ανάδοχος θα παραλαμβάνει απόβλητα οικιακής χρήσης και όχι από εμπορικές δραστηριότητες, εργολήπτες, βιομηχανίες ή άλλους επαγγελματικούς φορείς.
 
Το ΔΣ ΟΕΔΑ Λεμεσού επεξεργάζεται ήδη τρόπους περαιτέρω προβολής και ενημέρωσης του κοινού γύρω από τη λειτουργία των τεσσάρων Πράσινων Σημείων, τόσο μέσω των ΜΜΕ, όσο και μέσω έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού.
 

 (ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΒΑ)
 

** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:21/03/2019
Όγκος:1.170.990,35
CSE:65,150  0,120%
FTSE/CySE:39,050  0,130%
Λευκωσία25°C
Λάρνακα24°C