Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Κύπρου σε ξένο νόμισμα από το Fitch     CNA   Σε Συμπληρωματική Συμφωνία κατέληξαν ΥΠΟΙΚ-Συντεχνίες, αίρονται τα μέτρα     CNA   Ικανοποίηση εκφράζει η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ για τη συμφωνία συντεχνιών και Υπουργού     CNA   Ισχυρή στήριξη από ΕΕ και Τουσκ στην Κύπρο και ειδική αναφορά στους εγκλωβισμένους     CNA   Οριστικοποιήθηκαν πέντε συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Ρωσία      CNA   Ποδόσφαιρο: Ομόνοια-ΑΕΛ και ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ για την 8η αγωνιστική     CNA   

Οι Φίλοι της Γης Κύπρου μοίρασαν υφασμάτινες τσάντες στη Λεμεσό
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/07/2017 16:22


Συμβολική δράση πραγματοποίησε το Σάββατο στη Λεμεσό η οργάνωση «Φίλοι της Γης Κύπρου», μοιράζοντας περισσότερες από 150 επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες τσάντες σε καταναλωτές της υπαίθριας λαϊκής αγοράς κοντά στο παλιό νοσοκομείο Λεμεσού, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Πλαστικές Σακούλες.
 
Ο Πέτρος Καμέρης, λειτουργός των Φίλων της Γης Κύπρου, ανέφερε ότι «το νησί μας έχει μοναδική βιοποικιλότητα, οι θάλασσες μας έχουν ανάγκη προστασίας, σαν χώρα υστερούμε υπερβολικά στη διαχείριση αποβλήτων και απέχουμε από την στρατηγική προς μια Κυκλική Οικονομία».
 
«Τα δεδομένα αυτά και μόνο θα έπρεπε να επιβάλουν στους αρμόδιους την αλλαγή πολιτικής. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις μας προβληματίζουν σαν οργάνωση, ενώ θεωρούμε ότι στο νησί μας θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να εφαρμοστεί απαγόρευση χρήσης των πλαστικών σακούλων και όχι απλά μια χρέωση», σημείωσε.
 
Η οργάνωση, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι χθες γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν υιοθετήσει μέτρα για μείωση των πλαστικών σακουλιών ή και απαγόρευσή τους, και επισημαίνει ότι η Κύπρος παραμένει ένα από τα κράτη μέλη που δεν μετέφερε την οδηγία 2015/720 στο εθνικό της δίκαιο, ούτε έχει προβεί σε οποιανδήποτε ουσιαστική ενέργεια για αντιμετώπιση της ρύπανσης από τις πλαστικές σακούλες.
 
«Ακόμα και μετά τις προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεταφορά της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/720 για τις πλαστικές σακούλες στο εθνικό δίκαιο, η Κύπρος εξακολουθεί να καθυστερεί αδικαιολόγητα, μη έχοντας ακόμη αποστείλει ένα τελικό προσχέδιο για τροποποίηση της νομοθεσίας. Η συγκεκριμένη οδηγία, υιοθετημένη τον Απρίλιο του 2015, καλεί για περιορισμό της χρήσης λεπτών πλαστικών σακουλιών στην Ευρώπη, με τα κράτη μέλη να υποχρεούνται να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο μέχρι τις 27 Νοεμβρίου του 2016. Η τελευταία προειδοποίηση από την Κομισιόν ήρθε στις 14 Ιουνίου 2017 και καλεί την Κύπρο να αιτιολογήσει την καθυστέρηση αυτή. Αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να παραπέμψει την Κύπρο στο δικαστήριο της ΕΕ», αναφέρει η οργάνωση.
 
 
 
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 
(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:20/10/2017
Όγκος:87.225,84
CSE:74,580  0,880%
FTSE/CySE:44,570  0,930%
Λευκωσία33°C
Λάρνακα30°C