Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του, λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ για την Τουρκία      CNA   Στις Βρυξέλλες για το Συμβ. Εξωτερικών Υποθέσεων ο ΥΠΕΞ, θα συναντήσει και τον Μπορέλ     CNA   Ημερίδα για αναβάθμιση της επιμόρφωσης των αξιωματικών της ΕΦ στις διαβαθμισμένες πληροφορίες     CNA   Μικτές δημοσκοπήσεις στη Βρετανία: Από διαφορά μόνο 6% έως αυτοδυναμία Τζόνσον     CNA   Σφαγή στη Βαγδάτη: 24 νεκροί, εκ των οποίων 4 αστυνομικοί      CNA   Δεκάδες νεκροί σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Νέο Δελχί     CNA   Αστυνομικός έλεγχος σε νυκτερινό κέντρο στη Λευκωσία μετά την παρουσία ατόμου που σχετίζεται με θύμα απόπειρας φόνου     CNA   Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο ΓΝ Λάρνακας άνδρας που έπεσε από ύψος τριών μέτρων      CNA   Ομόνοια-Δόξα και Απόλλων - ΑΕΚ για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα     CNA   

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Κίνα προωθεί τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, απαγορεύει εισαγωγές
ΚΥΠΕ - Της Γεωργίας Βασιλείου - Κίνα/ΠΕΚΙΝΟ 14/11/2019 19:00
Τα στερεά απόβλητα είναι ένα ζήτημα που η κινεζική κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Οικολογίας καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν, καθώς, όπως οι ίδιοι ομολογούν, είναι ένα πρόβλημα που αντιλήφθηκαν αργά.
Αυτό δήλωσε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικολογίας Yu Lifeng σε ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων που επισκέπτονται την Κίνα, με πρόσκληση του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και διοργανωτή την  Πρεσβεία της Κίνας σε συνεργασία με το ΓΤΠ. Ο κ. Lifeng  σημείωσε ότι «η διαχείριση στερεών αποβλήτων έχει τώρα την προσοχή μας». Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ κατά πόσον η χώρα εφαρμόζει κάποιες πολιτικές σε ό,τι αφορά το θέμα, απάντησε συγκεκριμένα πως «αντιληφθήκαμε αργά το πρόβλημα, τώρα, όμως έχει την πλήρη προσοχή μας» και ότι αποφασίστηκαν πολιτικές και λαμβάνονται μέτρα.

Στην Κίνα, πρόσθεσε, υπάρχουν πολλά απόβλητα και χωματερές και η χώρα αποφάσισε την εισαγωγή αριθμού πολιτικών σε διάφορα επίπεδα, με στόχο να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό που τώρα αναγνωρίζει ως ένα σοβαρό πρόβλημα. «Εισαγάγαμε πολιτικές όπως μηδέν απόβλητα και πρόσφατα εγκαινιάσαμε εκστρατείες στις πόλεις προκειμένου να προωθήσουμε αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος. «Τα απόβλητα τέθηκαν υπό εποπτεία, παρακολουθούμε στενά το θέμα και οποιαδήποτε παράνομη πράξη θα τιμωρείται», τόνισε.

Μέρος της πολιτικής που πλέον ακολουθείται είναι η διαλογή στην πηγή, ένα μέτρο που εφαρμόζεται κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν τοποθετηθεί και κάδοι για ανακύκλωση σε όλο το Πεκίνο, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν η μεταφορά στερεών αποβλήτων από ευρωπαϊκές χώρες έχει οριστικά τερματιστεί, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικολογίας είπε ότι η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε απαγόρευση για την εισαγωγή στερεών αποβλήτων από άλλες χώρες. «Κάποιες από τις πόλεις μας αντιμετωπίζουν προβλήματα και κλήθηκαν να διαχειριστούν τα απόβλητα που άφησαν προηγούμενες γενιές, όπως και τις χωματερές που δημιουργήθηκαν», επεσήμανε.

Ο κ. Yu Lifeng πρόσθεσε ότι δημιουργούνται σημεία διαχείρισης όπως και άλλες περιβαλλοντικές διευκολύνσεις στο πλαίσιο της προτεραιότητας που έχει θέσει η Κίνα για να γίνει καλύτερος ο κόσμος και να οικοδομηθεί ένας οικολογικός πολιτισμός.


(ΚΥΠΕ/ΓΒΑ/ΓΧΡ)


** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**


 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:06/12/2019
Όγκος:171.003,81
CSE:65.550  0.690%
FTSE/CySE:39.410  0.770%
Λευκωσία211°C
Λάρνακα21°C