Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Υπό κράτηση 32χρονος για κλοπή εκκλησιαστικών εισφορών     CNA   Μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα απέτρεψαν οι αρχές στη Γερμανία     CNA   Το `χαλιφάτο` του Ισλαμικού Κράτους εξουδετερώθηκε πλήρως, δηλώνουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις     CNA   Για την Ουάσινγκτον όπου θα έχει επαφές, αναχωρεί ο ΥΠΕΞ     CNA   Η Ολομέλεια της Βουλής συζητά στις 4 Απριλίου το πόρισμα της ερευνητικής για τον Συνεργατισμό      CNA   Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τις σχέσεις Κύπρου-Ινδίας σε χαιρετισμό του στο «Φεστιβάλ των Χρωμάτων»     CNA   Πέραν των 10 χιλιάδων ατόμων στην πρώτη μέρα του 13ου ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεμεσού ΓΣΟ     CNA   

Η αγάπη για μια παραλία οδηγεί σε ΜΚΟ προώθησης επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων
ΚΥΠΕ - Ήβη Μιτσίδου Phillips - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/08/2018 14:40


Η αγάπη ενός ζευγαριού για μια παραλία στη Λεμεσό, τους οδήγησε στη δημιουργία κινήματος στα κοινωνικά δίκτυα, που σύντομα θα μετατραπεί σε ΜΚΟ, μέσω του οποίου διοργανώνουν τον καθαρισμό παραλιών, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν για περιβαλλοντικά θέματα και πωλούν επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα, όπως δηλώνει σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, μία από τους πρωταγωνιστές πίσω από το «Ας Κάνουμε την Κύπρο Πράσινη» (Let`s Make Cyprus Green), η Ελένη Καζέλας.

Απαντώντας σε ερώτηση από πότε υπάρχει αυτή η πρωτοβουλία, αναφέρει ότι ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2017. «Ήταν μια ιδέα που πήρε μορφή μέσα σε μια νύκτα», εξηγεί.

«Ο σύζυγος μου και εγώ, παντρευτήκαμε σε μια παραλία χελωνών, την παραλία Παραμάλι, στη Λεμεσό», λέει, προσθέτοντας ότι «είναι η αγαπημένη μας παραλία και πάμε εκεί όσο πιο συχνά μπορούμε».

Στην πορεία του χρόνου, συνεχίζει η Ελένη, παρατηρήσαμε ότι κάθε φορά που επισκεπτόμασταν την παραλία, υπήρχαν ολοένα και περισσότερα σκουπίδια. «Μία μέρα αποφασίσαμε να την καθαρίσουμε εμείς και μετά από περίπου τέσσερις ώρες καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 12 μεγάλες σακούλες με σκουπίδια».

«Θέλαμε να κάνουμε περισσότερα και έτσι αποφασίσαμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις καθαρισμού παραλιών στο Facebook, ανοικτές σε όλους να έρθουν και να μας βοηθήσουν», συνεχίζει, εξηγώντας πώς άρχισε η σελίδα στο Facebook.

Στο μεταξύ, οι καθαρισμοί παραλιών άρχισαν να γίνονται ακριβοί, συνεχίζει, «οπότε αποφασίσαμε να χτυπήσουμε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια και είχαμε την ιδέα των περιβαλλοντικών προϊόντων, για να βοηθήσουμε την προσπάθεια μας».

Επίσης, προσθέτει, αρχίσαμε να επισκεπτόμαστε σχολεία και να διδάσκουμε στα παιδιά τους κινδύνους από την απόρριψη σκουπιδιών στο περιβάλλον και του πλαστικού.

Στο τέλος, αναφέρει η Ελένη, η πρωτοβουλία μεγάλωσε και αποφασίσαμε ότι θα τη συνεχίσουμε, θέτοντας τον στόχο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής μέσω τριών βημάτων. Μέσω, προσθέτει, των καθαρισμών παραλιών, μέσω της εκπαίδευσης με επισκέψεις σε σχολεία και αρθρογραφίας και μέσω της πρόληψης με τα προϊόντα».

Σε ερώτηση πόσο μεγάλη έχει γίνει πλέον η πρωτοβουλία από το Δεκέμβριο που άρχισε, λέει ότι η ομάδα μεγαλώνει. «Σε δυόμιση μήνες θα εγγραφούμε επίσημα ως ΜΚΟ», σημειώνει, προσθέτοντας ότι για να εγγραφεί μια ΜΚΟ πρέπει να έχει τουλάχιστον 25 μέλη.

Απαντάει καταφατικά σε ερώτηση αν η πρωτοβουλία προωθήθηκε μόνο μέσω των κοινωνικών δικτύων. Κυρίως μέσω του Facebook και στο Instagram, λέει προσθέτοντας ότι έχουν επίσης ιστοσελίδα.

Σε ερώτηση για τα προϊόντα που πωλούνται, η Ελένη Καζέλας αναφέρει ότι κατά κύριο λόγο είναι όλα εναλλακτικές λύσεις στο πλαστικό, προσθέτοντας ότι είναι διαθέσιμα καλαμάκια από ατσάλι, μπαμπού, γυαλί και χαρτί, οδοντόβουρτσες από μπαμπού αλλά και ορισμένες ανακυκλώσιμες τσάντες.

Αποτελεί στόχο μας να προσθέτουμε νέα προϊόντα κάθε μήνα, σημειώνει.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφέρει επίσης ότι «πρόκειται για προϊόντα δικού μας σχεδιασμού. Είναι δικά μας και τα έχουμε σε στοκ».

Δια μέσου της ιστοσελίδας τους αλλά και των προϊόντων, «προσπαθούμε επίσης να προωθήσουμε το νησί της Κύπρου».

Σε ερώτηση πού διοχετεύεται το εισόδημα από τα προϊόντα, λέει ότι χρησιμοποιείται για τους καθαρισμούς παραλιών, για μεταφορικά, αλλά και εκπαιδευτικό υλικό όταν επισκέπτονται σχολεία και για νέα προϊόντα.

Η Ελένη και ο σύζυγος της Αντρέι έχουν και οι δύο δουλειές πλήρους απασχόλησης. «Η πρωτοβουλία είναι κάτι που κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή αφιερώνει πολλές ώρες καθημερινά για αυτή.

Μελλοντικά, ελπίζει να αποτελέσει την κύρια της απασχόληση.** H συνέντευξη εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:22/03/2019
Όγκος:482.816,74
CSE:64,810  -0,520%
FTSE/CySE:38,840  -0,540%
Λευκωσία24°C
Λάρνακα21°C