Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του, λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ για την Τουρκία      CNA   Στις Βρυξέλλες για το Συμβ. Εξωτερικών Υποθέσεων ο ΥΠΕΞ, θα συναντήσει και τον Μπορέλ     CNA   Ημερίδα για αναβάθμιση της επιμόρφωσης των αξιωματικών της ΕΦ στις διαβαθμισμένες πληροφορίες     CNA   Μικτές δημοσκοπήσεις στη Βρετανία: Από διαφορά μόνο 6% έως αυτοδυναμία Τζόνσον     CNA   Σφαγή στη Βαγδάτη: 24 νεκροί, εκ των οποίων 4 αστυνομικοί      CNA   Δεκάδες νεκροί σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Νέο Δελχί     CNA   Αστυνομικός έλεγχος σε νυκτερινό κέντρο στη Λευκωσία μετά την παρουσία ατόμου που σχετίζεται με θύμα απόπειρας φόνου     CNA   Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο ΓΝ Λάρνακας άνδρας που έπεσε από ύψος τριών μέτρων      CNA   Ομόνοια-Δόξα και Απόλλων - ΑΕΚ για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα     CNA   

Καθαρισμός παραλίας Γεροσκήπου από ΑΚΤΗ και Οργανισμό Προώθησης Ευρωπαϊκών Θεμάτων
ΚΥΠΕ- Κική Περκλέους - ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος 24/10/2019 08:52


Συνολικά 2.042 γόπες αποτσίγαρων συγκεντρώθηκαν χτες στο πλαίσιο καθαρισμό της παραλίας της Γεροσκήπου από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και τον Οργανισμό Προώθησης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, σε συνεργασία με το Erasmus + και με την υποστήριξη του Δήμου Γεροσκήπου. 

Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην παραλία της Γεροσκήπου, γνωστή ως παραλία του Ρίκκου, και σε αυτήν συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 18- 22 ετών από διάφορε χώρες όπως Κροατία, Ρωσία, Ολλανδία, Εσθονία, Ισπανία, Μολδαβία και Κύπρο. 

Η Άννα Τσέλεπου εκ μέρους του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ ανέφερε στο ΚΥΠΕ  πως στόχος του καθαρισμού της παραλίας της Γεροσκήπου είναι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά και η καταγραφή των σκουπιδιών.

Όπως ανέφερε οι εκστρατείες διοργανώνοται από την ΑΚΤΗ κάθε χρόνο σε συνεργασία με οργανισμούς, δήμους και φορείς. 
Σ’ αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, χτες επισκέφτηκαν το παραλιακό μέτωπο της Γεροσκήπου, αφού ο καθαρισμός των παραλιών που διαθέτουν “ Γαλάζια Σημαία” αποτελεί, όπως εξήγησε συμβατική υποχρέωση. Σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, στο πλαίσιο της  εκστρατείας μαζεύτηκαν 2.042 γόπες, 24 καλαμάκια, 12 πλαστικά πώματα μπουκαλιού, 27 μεταλλικά πώματα μπουκαλιού και 82 κομμάτια χαρτί. 

Επίσης, 12 πλαστικές σακούλες, 12 ταινίες περιτυλίγματος, 6 πλαστικά μπουκάλια  και άλλα αντικείμενα σε πιο μικρούς αριθμούς.
Εμείς, είπε η κ. Τσέλεπου, δουλεύουμε με ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο με την ομαδοποίηση των σκουπιδιών που εντοπίζονται στην παραλία, ακολούθως καταγράφονται σε μια πλατφόρμα, η οποία αποτελεί εργαλείο για επιστήμονες για το είδος των σκουπιδιών που βρίσκονται στις παραλίες της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως ξεκίνησε και μια εκστρατεία για τη μείωση των πλαστικών στις παραλίες της Κύπρου, ενώ το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, όπως είπε, εισηγείται κάποιες καλές πρακτικές στα υπεράκτια κέντρα που μπορούν να ακολουθήσουν για τη μείωση των πλαστικών. Ήδη, κατέληξε, στην Πάφο έχουν διοργανωθεί αρκετές  εκστρατείες για καθαρισμό των ακτών.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης από πλευράς του εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ για την πρωτοβουλία εκστρατείας καθαριότητας της παραλίας της Γεροσκήπου και σημείωσε ότι με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ συνεργάζονται όχι μόνο στα θέματα καθαριότητας, αλλά και σε άλλα γενικότερα θέματα, που αφορούν το φυσικό περιβάλλον. Δεσμεύτηκε επίσης πως οι εκστρατείες σε θέματα περιβάλλοντος και καθαριότητας θα συνεχιστούν.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΚ)                                                                                                                                                                                                                  

** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:06/12/2019
Όγκος:171.003,81
CSE:65.550  0.690%
FTSE/CySE:39.410  0.770%
Λευκωσία211°C
Λάρνακα21°C