Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του, λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ για την Τουρκία      CNA   Στις Βρυξέλλες για το Συμβ. Εξωτερικών Υποθέσεων ο ΥΠΕΞ, θα συναντήσει και τον Μπορέλ     CNA   Ημερίδα για αναβάθμιση της επιμόρφωσης των αξιωματικών της ΕΦ στις διαβαθμισμένες πληροφορίες     CNA   Μικτές δημοσκοπήσεις στη Βρετανία: Από διαφορά μόνο 6% έως αυτοδυναμία Τζόνσον     CNA   Σφαγή στη Βαγδάτη: 24 νεκροί, εκ των οποίων 4 αστυνομικοί      CNA   Δεκάδες νεκροί σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Νέο Δελχί     CNA   Αστυνομικός έλεγχος σε νυκτερινό κέντρο στη Λευκωσία μετά την παρουσία ατόμου που σχετίζεται με θύμα απόπειρας φόνου     CNA   Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο ΓΝ Λάρνακας άνδρας που έπεσε από ύψος τριών μέτρων      CNA   Ομόνοια-Δόξα και Απόλλων - ΑΕΚ για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα     CNA   

Πρωτοποριακή μονάδα ανακύκλωσης αποβλήτων εγκαινίασε, στη Λεμεσό, ο Υπουργός Γεωργίας
ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης - Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 29/11/2019 17:27 
Πρωτοποριακή για τα κυπριακά δεδομένα θεωρείται η μονάδα ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις , που εγκαινιάστηκε σήμερα, στη Φασούλα Λεμεσού, από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.
 
Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή εγκαινίων, ο κ.Καδής ανέφερε πως το έργο αυτό, ανεβάζει τον πήχη και την ποιότητα στον τομέα της διαχείρισης των ανάμεικτων αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων και συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων ανακύκλωσης, αλλά και στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
 
Οι στόχοι της πρωτοποριακής αυτής μονάδας, που διαχειρίζεται η εταιρεία Resource Recovery Cyprus (RRC), είπε ο Υπουργός Γεωργίας, συνάδουν με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και συμβάλουν στην υλοποίηση της στρατηγικής του Υπουργείου για ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.
 
Υπενθύμισε πως, στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, ετοιμάστηκαν νέοι κανονισμοί με σκοπό τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των αποβλήτων και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας και προωθήθηκε σειρά δράσεων για πρόληψη, μείωση επαναχρησιμοποίηση, χωριστή συλλογή και ανακύκλωση των απορριμμάτων.
 
Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Καδής είπε πως, πρόσφατα και σε συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές, διορίστηκαν 86 επιθεωρητές για διενέργεια ελέγχων συμμόρφωσης ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων των αρχικών παραγωγών και κατόχων αποβλήτων, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων.
 
"Η αρμονική συνεργασία του κράτους με τις δημοτικές και κοινοτικές αρχές, είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των κοινών στόχων της σωστής διαχείρισης των αποβλήτων", σημείωσε και συνεχάρη το Δήμο Λεμεσού για την καθοριστική συμβολή του στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.
 
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, υπενθύμισε πως , πριν μερικά χρόνια, ο χώρος ήταν γνωστός ως ο σκυβαλότοπος της Φασούλας και πως η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε να προωθήσει και να εφαρμόσει την απόφαση για εγκατάσταση μιας σύγχρονης μονάδας ανακύκλωσης αδρανών υλικών οικοδομών, λόγω της ανάγκης για ανακύκλωση των συγκεκριμένων υλικών αλλά και για αποκατάσταση της περιοχής.
 
Πέραν από την πλήρη λειτουργία της υπερσύγχρονης μονάδας, συνέχισε ο κ.Νικολαϊδης, άρχισε και προχωρεί με εντατικό ρυθμό η αποκατάσταση του χώρου και ήδη η διαχειρίστρια εταιρεία RRC και ο Δήμος συζητούν δυνητικές χρήσεις για τους χώρους που αποκαθίστανται, όπως χώροι πρασίνου και άθλησης, πάρκα και παιδότοποι, πάρκα σκύλων κ.α.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σαββίνος Λοφίτης, είπε πως η μονάδα καλύπτει έκταση 13,000 τ.μ. και έχει σχεδιαστεί να διαχειρίζεται υλικά της τάξης των 250,000 τόνων ετησίως, ενώ διαθέτει τα πιο σύγχρονα αυτοματοποιημένα συστήματα διαλογής .
 
Σημείωσε, ακόμη ότι στο χώρο έχουν φυτευτεί 700 δενδρύλλια, ενώ ο στόχος είναι ο αριθμός τους να φτάσει τις 20,000 δενδρύλλια.
 

** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΧΡ)
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:06/12/2019
Όγκος:171.003,81
CSE:65.550  0.690%
FTSE/CySE:39.410  0.770%
Λευκωσία211°C
Λάρνακα21°C