Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Αλληλεγγύη με την Αίγυπτο εκφράζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης - Θα απαντήσει με σφοδρότητα στην επίθεση λέει ο Σίσι      CNA   Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Διαφάνειας της ΕΑΤ      CNA   Σε δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προχωρά η ΕΝΙ     CNA   Εληξε ο συναγερμός στο Λονδίνο     CNA   

Από 1η Ιουλίου 2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν €0,05 για κάθε πλαστική σακούλα
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/11/2017 18:28


Το εναρμονιστικό νομοθετικό πακέτο για τις πλαστικές σακούλες ψήφισε κατά πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου το 2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν ελάχιστο ποσό €0,05 ανά πλαστική σακούλα.

Η νομοθεσία ψηφίστηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του ΕΛΑΜ.

Οι βουλευτές άσκησαν κριτική για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατάθεση του νομοθετικού πακέτου στη Βουλή και προειδοποίησαν ότι θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου ανέφερε η άποψη που εξέφρασε ο ίδιος ως Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν η άμεση απαγόρευση των πλαστικών σακουλών από 1/1/2018, προσθέτοντας ωστόσο ότι σ’ αυτό αντέδρασαν και η Νομική Υπηρεσία, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει σχετική μελέτη για το θέμα και το Τμήμα Περιβάλλοντος υποστηρίζοντας ότι θα ήταν «μέτρο σοκ» για την κυπριακή κοινωνία.

Εμείς, είπε, με αυτά χρήματα συμπεριλάβαμε πρόνοιες, σύμφωνα με τις οποίες τα λεφτά που εισπράττονται από τις πλαστικές σακούλες θα διοχετεύονται κατά 50% για κατασκευή ειδικών επαναχρησιμοποιήσιμων τσαντών που θα δίνονται δωρεάν στους καταναλωτές και κατά 50% σε προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, τα οποία το ίδιο το Τμήμα Περιβάλλοντος θα πρέπει να ελέγχει.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της νομοθεσίας και κατά πόσο είναι αποτελεσματική όσον αφορά το στόχο της μείωσης από 90 πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιεί το άτομο σε 40 και θα ξανασυζητήσει το θέμα αυτό.
 
Ανέφερε επίσης ότι σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης το μέτρο ήταν πού αποτελεσματικό.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου άσκησε επίσης κριτική για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατάθεση του πακέτου στο Κοινοβούλιο και εξέφρασε ανησυχία αν θα γίνει κατορθωτό να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για μείωση της χρήσης των πλαστικών σακουλών μεταφοράς.  

Εξέφρασε την αναγκαστική όπως είπε θετική τοποθέτηση του Κινήματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν δεν δουλέψει το σύστημα να έχουν όλοι υπόψη τους ότι τέτοια εποχή ακριβώς του χρόνου θα δούμε πρόταση για απαγόρευση εντελώς της σακούλας.
 
(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΑΧΡ)** Το ρεπορτάζ εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:24/11/2017
Όγκος:163.501,98
CSE:71,160  -0,570%
FTSE/CySE:42,510  -0,650%
Λευκωσία23°C
Λάρνακα21°C