Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Συνομίλησε με Λουτ ο Πρόεδρος, έρχεται Κύπρο αρχές Σεπτεμβρίου για διαβουλεύσεις, συμφώνησαν ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η προεργασία για να φτάσουμε σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων     CNA   Πρεσβεία Ρωσίας: Η Ρωσική Εκκλησία σέβεται το αυτοκέφαλο και τη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Κύπρου σε όλο το νησί     CNA   Διεργασίες για διευθέτηση επαφών ΥΠΕΞ σε Ν. Υόρκη      CNA   Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο τον Ιούλιο      CNA   Κομισιόν: Το ΗΒ θα είναι οικονομικά ο μεγάλος χαμένος ενός brexit χωρίς συμφωνία αποχώρησης      CNA   Ξεκίνησαν οι τεχνικοί έλεγχοι στις σχολικές μονάδες, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας      CNA   

650 κιλά σκουπίδια σε καθαρισμούς ακτών και βυθών στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Waste Beach
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/08/2019 18:45


Εξακόσια πενήντα κιλά σκουπίδια συγκεντρώθηκαν σε καθαρισμούς ακτών και βυθών κατά την περίοδο μεταξύ Μαΐου-Ιουλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Waste Beach.

Σε δελτίο Τύπου που στάληκε στα ΜΜΕ αναφέρεται ότι την συγκεκριμένη περίοδο έγιναν τέσσερις ταυτόχρονοι καθαρισμοί βυθών και 17 καθαρισμοί ακτών. Το πρόγραμμα ενισχύει φέτος με μέρος των εσόδων του το μπουκάλι της Coca-Cola και της Coca-Cola Zero. Ειδικότερα, η Coca-Cola συνεισφέρει αυτό το καλοκαίρι το 15% των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις του συλλεκτικού γυάλινου μπουκαλιού για τον καθαρισμό δέκα παραλιών και των βυθών τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το «Zero Waste Beach».
 
Το πρόγραμμα υλοποιούν, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και η Coca-Cola/Α/φοι Λανίτη, με τη στήριξη του Ιδρύματος Coca-Cola. H υποστήριξη του Προγράμματος, εντάσσεται στο πλαίσιο του οράματος της Coca-Cola για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα».

Στους φετινούς καθαρισμούς ακτών συμμετείχαν 420 εθελοντές, παιδιά και ενήλικες, ενώ συγκεντρώθηκαν 18 χιλιάδες τεμάχια σκουπιδιών, συνολικού βάρους 650 κιλών.

Το 60% των σκουπιδιών ήταν γόπες από τσιγάρα, ποσοστό 24% πλαστικά, χάρτινα 7%, μεταλλικά 3%, μεικτά 3%, απόβλητα υγιεινής και ιατρικά απόβλητα 1% και γυάλινα 1%. Η καταγραφή των απορριμμάτων και ο διαχωρισμός στις πηγές έγινε στη βάση του Διεθνούς Πρωτοκόλλου Ocean Conservancy.

Όλα τα δεδομένα εισάγονται στην πλατφόρμα δεδομένων του Διεθνούς Οργανισμού Ocean Conservancy, προκειμένου να αποτελέσουν βάση για σύγκριση δεδομένων και μελλοντική έρευνα. Η εκστρατεία καθαρισμού ακτών και βυθού θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο. Η φετινή προσπάθεια της ΑΚΤΗΣ και της Α/φοι Λανίτη / Coca-Cola επικεντρώνεται στην επέκταση του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων με 200 επιχειρήσεις, από τις 130 που εντάχθηκαν πέρυσι στο πρόγραμμα, κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησής του.
 
Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά, εξέφρασε ικανοποίηση και υπερηφάνεια για τα αποτελέσματα που καταγράφονται στο πλαίσιο του Προγράμματος και κυρίως για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν παράκτιες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο Δίκτυο Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων, υιοθετώντας υπεύθυνες και βιώσιμες πρακτικές.

«Η Α/φοι Λανίτη επιλέγει την υποστήριξη ουσιαστικών πρωτοβουλιών και δράσεων, που αφήνουν θετικό αποτύπωμα και την ίδια στιγμή ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες. Ο στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες στην προσπάθεια αντιμετώπισης του παγκόσμιου αυτού ζητήματος», υπογράμμισε η κ. Πατσιά.
 
Η πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Ξένια Λοϊζίδου, σημείωσε από την πλευρά της ότι το φθινόπωρο θα γίνουν άλλοι έξι καθαρισμοί βυθού σε άλλα σημεία της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου.

Προηγήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο οι τέσσερις ταυτόχρονοι καθαρισμοί στον ύφαλο Mackenzie στη Λάρνακα, στον ύφαλο Μουλιά στην Πάφο, στο Green Bay (αλιευτικό καταφύγιο) στον Πρωταρά και στο Δασούδι Λεμεσού. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν στους καθαρισμούς και συνέβαλαν στις προσπάθειές μας. Όσο περισσότεροι συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες υπάρχουν, τόσο λιγότερα θα είναι τα σκουπίδια που καταλήγουν στη θάλασσα», τόνισε η κ. Λοϊζίδου.
 
Στο δελτίο Τύπου υπενθυμίζεται ότι το  «Zero Waste Beach» επικεντρώνεται σε πέντε βασικούς άξονες:
Στη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου
Στην προώθηση καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών από παραθαλάσσιες επιχειρήσεις, τοπικές αρχές και το ευρύ κοινό,
Στην καθιέρωση ετήσιων εκστρατειών καθαρισμού με τη συμμετοχή παράκτιων επιχειρήσεων, σχολείων και εθελοντών συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού της Α/φοι Λανίτη
Στον εντοπισμό και την καταγραφή ανακυκλώσιμων αποβλήτων που παράγουν οι παράκτιες επιχειρήσεις,
Στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης

(KYΠΕ/ΚΧΡ/ΘΝΕ)
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:19/08/2019
Όγκος:149.725,35
CSE:69.670  -0.780%
FTSE/CySE:41.840  -0.690%
Λευκωσία35°C
Λάρνακα32°C