Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Εξελίξεις σε Α. Μεσόγειο και Μεταναστευτικό στην ατζέντα τηλεδιάσκεψης Υπουργών του σχήματος MED7 την Πέμπτη     CNA   Νομική Υπηρεσία: Αποσύρθηκε αγωγή σε αμερικανικό δικαστήριο κατά της Κύπρου     CNA   Υπ. Υγείας: `Όλα βαίνουν καλώς` και στη β` φάση του ΓεΣΥ     CNA   Από τις 13/6 επαναλειτουργούν σχολές χορού και γυμναστήρια     CNA   Αυξήθηκαν κατά 11.997 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάιο, σε ετήσια βάση     CNA   
Πενταμερή μετά τις «εκλογές» και αποκλιμάκωση της έντασης στηρίζει η Βρετανία, δηλώνει ο Λίλλι στο ΚΥΠΕ
ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/02/2020 10:33


Το ΗΒ θα εξακολουθεί και μετά την αποχώρηση από την ΕΕ να στηρίζει έντονα μια λύση στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, δήλωσε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, λέγοντας ότι χρειάζεται αποκλιμάκωση στο θέμα των υδρογονανθράκων και η διάσκεψη για την Κύπρο στην μορφή 5 + 1 να γίνει σύντομα μετά τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα.
 
Στην συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ με αφορμή το Brexit, ο Στίβεν Λίλλι χαρακτήρισε επίσης καλό και ισορροπημένο το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την οποία – είπε – κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ως δεδομένο.
 
Κυπριακό
-------------
Το ΗΒ, είπε, εργάζεται με τα ΗΕ για μια λύση βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
 
Ερωτηθείς για τα περί «νέων ιδεών, νέων προτάσεων» που κάποιοι προτάσσουν, ο κ. Λίλλι είπε ότι το «βασικό σχέδιο της λύσης είναι ήδη εκεί, είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Πολύ βασική εργασία, συνέχισε, έγινε πριν και κατά την διάρκεια της συνόδου στο Κραν Μοντάνα και έχουν μείνει «λεπτομέρειες να συμπληρωθούν». Έκανε δε λόγο σε μια μεγάλη ευκαιρία, μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο μιας διάσκεψης 5 + 1 «που πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό μετά τις εκλογές (σσ: εννοεί τις «προεδρικές εκλογές» στην τ/κ κοινότητα).
 
Τελικά, είπε, ο μόνος τρόπος επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι μέσω διαπραγματεύσεων.
 
ΟΥΝΦΙΚΥΠ
-------------------
Ο Στίβεν Λίλλι χαρακτήρισε το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ «καλό και ισορροπημένο, το οποίο ελπίζουμε να στηρίξει το έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί και θα βοηθήσει να προχωρήσουντα πράγματα προς τα εμπρός».
 
Το ψήφισμα, είπε, είναι καλό όσο και η εφαρμογή του και το θέμα είναι τώρα τί θα πράξουν τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη για την εφαρμογή του.
 
Κληθείς να σχολιάσει απόψεις που αμφισβητούν τη διαδικασία επανεξέτασης του καθεστώτος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάθε 6 μήνες, ο Στίβεν Λίλλι είπε ότι η ειρηνευτική δύναμη διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην Κύπρο. Μίλησε δε για σειρά γεγονότων τον τελευταίο χρόνο που ενισχύουν την θέση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. «Αλλά κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως κάτι το δεδομένο», είπε.
 
Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πρόσθεσε, δεν είναι η λύση του Κυπριακού γι αυτό το έργο της επανεξετάζεται κάθε 6 μήνες επί του παρόντος. «Αυτή είναι η συμφωνία (για επανεξέταση κάθε 6 μήνες) εδώ και πολύ καιρό».
 
Η τ/κ κοινότητα, εξήγησε, δεν μπορεί να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις για το ψήφισμα γιατι είναι μία κοινότητα και όχι μέλος των ΗΕ, αλλά και οι δύο πλευρές μεταφέρουν τις απόψεις τους, οι οποίες είναι πολύ σαφείς στο ΣΑ του ΟΗΕ.
 
Απευθείας πτήσεις και εμπόριο με τα κατεχόμενα
 ----------------------------------------------------------------
Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα Τ/κ πολιτικών για απευθείας πτήσεις, ο Στίβεν Λίλλι σημείωσε ότι αυτές δεν έχουν σχέση με το Brexit, αλλά το Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και η συνθήκη του Μόντρεαλ θέτουν νομικούς περιορισμούς «και αυτό δεν θα αλλάξει όταν φεύγουμε από την ΕΕ».
 
Αναφερόμενος στo αίτημα για το άμεσο εμπόριο μεταξύ της τουρκοκυπριακής κοινότητας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ύπατος Αρμοστής είπε ότι δεν γνωρίζει τί προτείνουν οι Τ/κ, αλλά – πρόσθεσε- η προτεραιότητα προς το παρόν για την Βρετανία είναι να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ καθώς και με τις ΗΠΑ και άλλους μεγάλους εμπορικούς εταίρους.
 
Τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
--------------------------------------------------------
Κληθείς να σχολιάσει την τελευταία κίνηση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεώτρηση στο τεμάχιο 8 της ής ΑΟΖ και εάν το ανέμενε αυτό, ο κ. Λίλλι είπε ότι η Τουρκία, από τότε που η Κύπρος ανακοίνωσε το ενεργειακό της πρόγραμμα, είχε δηλώσει ότι «πρόκειται να πάρει μέτρα αντιμετώπισης και αυτό έκανε, προφανώς ακολουθώντας τα συγκεκριμένα (μέτρα)».
 
«Είμαστε έντονα αντίθετοι με τη γεώτρηση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου η οποία έχει συμφωνηθεί διεθνώς και θα θέλαμε να δούμε ένα τέλος σε αυτό, μια αποκλιμάκωση της έντασης». Τελικά, κατέληξε, ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί «η διαμάχη των υδρογονανθράκων είναι να επιλυθεί ολόκληρο το Κυπριακό.
(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΚ)
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:03/06/2020
Όγκος:28.713,91
CSE:48.070  0.480%
FTSE/CySE:28.520  0.390%
Λευκωσία30°C
Λάρνακα26°C