Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Αλληλεγγύη με την Αίγυπτο εκφράζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης - Θα απαντήσει με σφοδρότητα στην επίθεση λέει ο Σίσι      CNA   Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Διαφάνειας της ΕΑΤ      CNA   Σε δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προχωρά η ΕΝΙ     CNA   Εληξε ο συναγερμός στο Λονδίνο     CNA   

Φωτογραφία Αρχείου

Καθυστέρηση, κατά ένα μήνα, στη λειτουργία του ΟΕΔΑ Πεντακώμου
ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης - Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 29/07/2017 13:49


Στις αρχές Οκτωβρίου, αντί Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αρχίσει την πλήρη λειτουργία της η Μονάδα Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) της Επαρχίας Λεμεσού, στο Πεντάκωμο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του συμβουλίου της, Δήμαρχο Μέσα Γειτονιάς, Δώρο Αντωνίου.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αντωνίου, αν και περί τα τέλη Ιουλίου αναμενόταν να αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας, αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό καθώς δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί η τελική έγκριση από την Αρχή Ηλεκτρισμού, για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης.
 
Εκφράζοντας την πεποίθηση πως το θέμα θα ξεκαθαρίσει σύντομα, είπε πως η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας αναμένεται να αρχίσει περί τα τέλη Αυγούστου, κάτι που αυτόματα σημαίνει και καθυστέρηση, κατά ένα μήνα, στην κανονική της λειτουργία.
 
Κατά τη δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα θα δέχεται μικρές ποσότητες απορριμμάτων, οι οποίες στην πορεία θα αυξάνονται, ενώ τα όποια προβλήματα εντοπίζονται θα προωθούνται άμεσα προς επίλυση τους, διαβεβαίωσε ο κ. Αντωνίου.
 
"Θέλουμε να είμαστε πανέτοιμοι γι` αυτό το μεγάλο έργο που θα εξυπηρετήσει τη Λεμεσό" είπε και προς το σκοπό αυτό, συνέχισε, ήδη την εβδομάδα που πέρασε έγινε επί τόπου εκπαίδευση και ενημέρωση του εμπλεκόμενου  προσωπικού -  όπως υπάλληλοι των υγειονομικών υπηρεσιών και της υπηρεσίας σκυβάλων των Δήμων -  γύρω από τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται.
 
Επιπρόσθετα, συνέχισε ο Δώρος Αντωνίου, την περασμένη Δευτέρα έγινε δοκιμαστική μεταφορά σκυβάλων από δυο σκυβαλοφόρα, ενώ κάποια μικροπροβλήματα που εντοπίστηκαν, προωθούνται προς διευθέτηση.
 
Αν και η λειτουργία της μονάδας αναμένεται να επιφέρει αυξήσεις στους λογαριασμούς σκυβάλων για τη Λεμεσό, ο Δώρος Αντωνίου υπογραμμίζει πως θα πρέπει να δούμε τη γενική εικόνα και τα οφέλη που θα υπάρξουν για το περιβάλλον και για την ποιότητα της ζωής μας.
 
Το κόστος της Μονάδας, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Εθνικούς πόρους, ανέρχεται σε 73 περίπου εκατομμύρια ευρώ, με τα 42,7 εκατομμύρια ευρώ να αφορούν το κόστος μελέτης και κατασκευής και τα υπόλοιπα τη δεκαετή λειτουργία της.
 
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΜΜ)
** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:24/11/2017
Όγκος:163.501,98
CSE:71,160  -0,570%
FTSE/CySE:42,510  -0,650%
Λευκωσία23°C
Λάρνακα21°C