Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Την Τρίτη θα βρίσκεται στην Αθήνα η Τζέιν Χολ Λουτ     CNA   -Δήλωση εξέδωσε η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία για την κατάσταση στα Στροβίλια, επικρατεί ηρεμία λέει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ     CNA   --Υπ. Δικαιοσύνης στο ΚΥΠΕ: Στοίχημα για το Υπουργείο η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος     CNA   -Στην τελική ευθεία για το Καρναβάλι, ο Δήμος της Λεμεσού     CNA   --
Εκπομπή για Ομογένεια
ΚΥΠΕ - Δήμητρα Νικολάου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/02/2019 09:02


Κυπριακό και διμερείς σχέσεις συζητούν σήμερα στη Μόσχα Χριστοδουλίδης-Λαβρόφ
-------------------------
Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας αλλά και οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστουδουλίδης με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνάντησή τους σήμερα το πρωί, στη Μόσχα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Ρωσία, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο κ. Λαβρόφ, τον περασμένο Δεκέμβριο.
 
Στο πλαίσιο των επαφών του, ο κ. Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει επίσης τον κ. Λαβρόφ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω της Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Οι δύο Υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων Εξωτερικών. Οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Lavrov θα προβούν σε δηλώσεις προς εκπροσώπους των ΜΜΕ στις 10.00 πμ ώρα Κύπρου.
 
Ο ΠτΔ αναμένει από τα ΗΕ να συμπεριληφθεί αυτούσιο το πλαίσιο Γκουτέρες στους όρους αναφοράς, είπε ο ΚΕ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει από τα Ηνωμένα Εθνη, και το έχει υπογραμμίσει και στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ότι στους όρους αναφοράς θα συμπεριληφθεί αυτούσιο το πλαίσιο Γκουτέρες, δηλαδή, οι έξι παράμετροι όπως τις έχει εισηγηθεί ο ΓΓ των ΗΕ και όχι όπως τυχόν αποδίδονται σε άλλες σημειώσεις, κείμενα, εκδοχές, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να συμπεριληφθεί στους όρους αναφοράς είναι αυτή καθαυτή, αυτούσια, η εισήγηση του Αντόνιο Γκουτέρες, όπως τελικά διευκρινίστηκε με δικά του σχόλια στις 4 Ιουλίου 2017.
 
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι αυτό της 30ης Ιουνίου και ότι δεν υπήρξε συνάντηση στις 4 Ιουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θέση μας είναι ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που διακόπηκαν, επομένως το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα πολύ ουσιαστικό μέρος των όρων αναφοράς".
 
"Εννοείται το πλαίσιο, δηλαδή οι έξι παράμετροι, όπως τις πρότεινε προφορικά ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017. Όχι, δηλαδή, η απόδοση του πλαισίου μέσα από σημειώσεις οποιουδήποτε άλλου ούτε βεβαίως η μια σελίδα την οποίαν κάποιοι κυκλοφορούν και αποτελεί σημειώσεις που παρουσιάστηκαν στις 2 Ιουλίου 2017. Αυτό που πρέπει να συμπεριληφθεί στους όρους αναφοράς είναι αυτή καθαυτή, αυτούσια, η εισήγηση του κ. Αντόνιο Γκουτέρες, όπως τελικά διευκρινίστηκε με δικά του σχόλια στις 4 Ιουλίου 2017", είπε ο Εκπρόσωπος.
 
Αντιμετωπίζουμε το θέμα σε συνεννόηση με τα ΗΕ, είπε ο Εκπρόσωπος για τα Στροβίλια
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι Αρχές του κράτους  αντιμετωπίζουν το θέμα σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Πρόδρομος Προδρόμου, όταν ρωτήθηκε πώς χειρίζεται η Κυβέρνηση τη νέα πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος στην περιοχή των Στροβιλιών,
 
«Οι Αρχές του κράτους αντιμετωπίζουν το θέμα σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη, δεν υπάρχει κάποια άλλη ανακοίνωση για να κάνουμε αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Προδρόμου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Σε ερώτηση πόσο σοβαρό ήταν το επεισόδιο που συνέβη στα Στροβίλια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αποτιμηθεί συνολικά η κατάσταση και για αυτό δεν έχουμε να κάνουμε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση».
 
Στο μεταξύ, η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) γνωρίζει για την ένταση που υπάρχει στην περιοχή των Στροβιλιών και μέλη της βρίσκονται σε επαφή για αυτό το θέμα και με τις δυο πλευρές, ώστε να υπάρξει μείωση της έντασης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, ερωτηθείς σε σχέση με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για προώθηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή των Στροβιλιών.
 
«Έχουμε γνώση της συνεχιζόμενης αυτής κατάστασης και την παρακολουθούμε. Βρισκόμαστε σε επαφή και με τις δυο πλευρές για να δούμε γιατί υπάρχει ένταση και για μείωσή της», ήταν το σχόλιο του κ. Σιντίκ, ο οποίος δεν θέλησε να αναφέρει οτιδήποτε άλλο για το θέμα αυτό.
 
Επαφές ΠτΔ στη Σύνοδο ΕΕ - Αραβικών Κρατών και πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σειρά διμερών επαφών με αρχηγούς κρατών της περιοχής θα έχει στην Αίγυπτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όπου μεταβαίνει την Κυριακή για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Αραβικών Χωρών. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος θα προωθήσει στη Σύνοδο την πρωτοβουλία για να αναλάβει η Κύπρος ένα συντονιστικό ρόλο των πολιτικών και δράσεων των κρατών της περιοχής για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει και σημαντικές διμερείς συναντήσεις και επαφές με αρχηγούς κρατών της περιοχής στο πλαίσιο της Συνόδου.
 
Μεταξύ άλλων, είπε, θα έχει συνάντηση  με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Σαάντ Χαρίρι και τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’.
 
"Μέσα από αυτές τις διμερείς συναντήσεις και άλλες επαφές προεκτείνεται η στενή συνεργασία, το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών και αναδεικνύεται ο ρόλος της Κύπρου ως ενός ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας  και κράτους που μπορεί να ενισχύσει τις συνθήκες ασφάλειας παίζοντας ένα περιφερειακό ρόλο στην περιοχή" σημείωσε.
 
Στο μεταξύ, εκτενές είναι το ρεπορτάζ που αφιερώνει η αγγλόφωνη ιστοσελίδα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αιγυπτιακής εφημερίδας «Αλ Αχράμ», στη συμμετοχή του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, στην επικείμενη ιστορική πρώτη Σύνοδο Κορυφής των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των κρατών του Αραβικού Συνδέσμου, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.
 
Υπό τον τίτλο «Ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ Ελ-Σέιχ», και με φωτογραφία του κ. Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, η μεγάλη σε κυκλοφορία εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Προδρόμου Προδρόμου, σύμφωνα με τις οποίες «η συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής αποσκοπεί στο να ενδυναμώσει τις σχέσεις μεταξύ του Αραβικού κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να θέσει θέματα όπως η μετανάστευση και το προσφυγικό, η ενεργειακή ασφάλεια, οι κλιματικές αλλαγές, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η πολυμερής διπλωματία και οι περιφερειακές εξελίξεις».
 
Δεν υπάρχει προκαθορισμένη ημερομηνία για τα αποτελέσματα της Εxxon, είπε ο Εκπρόσωπος
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν γνωρίζουμε προκαθορισμένη  ημερομηνία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της γεώτρησης της ExxonMobil, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Ερωτηθείς πότε αναμένονται ανακοινώσεις, είπε ότι "δεν γνωρίζουμε προκαθορισμένη ημερομηνία. Τις επόμενες ημέρες είναι ευνόητο ότι όλοι περιμένουμε ότι θα υπάρξουν τα αποτελέσματα όταν η εταιρεία είναι σε θέση να τα οριστικοποιήσει και να τα ανακοινώσει".
 
Οι νέοι απόδημοι αποτελούν το μέλλον της πατρίδας και της διασποράς, δήλωσε ο Φωτίου
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επενδύουμε ιδιαίτερα στους νέους αποδήμους μας θέτοντας στην προμετωπίδα του ενδιαφέροντος μας τα θέματα που κατά πρώτο λόγο τους αφορούν. Αυτοί αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας και της διασποράς μας. Αυτά δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, απευθυνόμενος στους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας νέων «Ελευθερία – Παγκύπριος Νέας Υόρκης, με τους οποίους συναντήθηκε χθες.
 
Ο κ. Φωτίου καλωσόρισε τον Πρόεδρο της ομάδας «Ελευθέρια-Παγκύπριος» Νέας Υόρκης Νίκο Τζιάζα, τον ιδρυτή και Επίτιμο Πρόεδρο της  Μάικ Λεάνδρου, τον Υπεύθυνο της αποστολής  Έβρο Καβάζη και τα μέλη της ομάδας, σημειώνοντας ότι αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς οργανωμένους πυρήνες των αποδήμων στην Αμερική.
 
Αναφερόμενος στις ομογενειακές οργανώσεις, είπε ότι βοήθησαν στην προώθηση και προβολή των δίκαιων θέσεών μας στο εθνικό μας θέμα και έγιναν οι καλύτεροι των πρέσβεων μας στη δεύτερη τους πατρίδα. Και όχι μόνο αυτό. Αποδείχθηκαν και πολύτιμοι συμπαραστάτες διεθνώς στον αγώνα μας για επίτευξη μιας διαρκούς και μόνιμης λύσης που θα μας απελευθερώνει από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και θα επανενώνει την Κύπρο κατοχυρώνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών της. Χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις, χωρίς στρατούς κατοχής και χωρίς η Τουρκία να έχει με οποιονδήποτε τρόπο έλεγχο επί ολόκληρης της νήσου. Θέλουμε μια λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των πολιτών μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όπως και των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων, χωρίς διακρίσεις, και μέσα σε συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας, όπως και ελευθερίας, ασφάλειας και κοινής ευημερίας, δήλωσε.
 
Ο Γερουσιαστής R. Wicker είπε ότι οι ΗΠΑ επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για επανένωση Κύπρου
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Αμερικανός Γερουσιαστής Roger Wicker ζήτησε άμεση επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό και αναφέρθηκε στην πρόσφατη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τoν Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτική Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), που πραγματοποιείται στα πλαίσια της 18ης Χειμερινής Συνάντησης της ΚΣ ΟΑΣΕ στη Βιέννη, ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας των ΗΠΑ και εκ των Αντιπροέδρων της ΚΣ ΟΑΣΕ, Γερουσιαστής Roger Wicker, αναφέρθηκε σε πρόσφατη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στην Κύπρο.
 
Ανέφερε δε ότι οι ΗΠΑ επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για επανένωση της Κύπρου, ενώ επεσήμανε και τη θλιβερή κατάσταση κατάρρευσης μνημείων εντός της νεκρής ζώνης. Είπε δε ότι αναμένουν επανέναρξη των συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα μετά την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
 
Ο βουλευτής Κ. Χατζηγιάννης παρουσίασε προσχέδιο έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΚΣ του ΟΑΣΕ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), παρουσίασε υπό την ιδιότητα του Εισηγητή της Γενικής Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα  της ΚΣ ΟΑΣΕ, προσχέδιο της Έκθεσης που ετοίμασε σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στην παρουσίασή του ο Χατζηγιάννη τόνισε τη σημασία της επαναβεβαίωσης της προσήλωσης των συμμετεχόντων Κρατών του ΟΑΣΕ στις αρχές και αξίες τόσο της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι όσο και της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Υπογράμμισε σε αυτό το πλαίσιο την ανάγκη εξέλιξης και προσαρμογής των θεμελιωδών αυτών κειμένων, προς αντιμετώπιση νέων προκλήσεων.
 
Πηγή πολιτικής έντασης η έλλειψη χρηστής διακυβέρνησης, είπε ο Πιττοκοπίτης στην ΚΣ ΟΑΣΕ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η έλλειψη χρηστής διακυβέρνησης αποτελεί πηγή πολιτικής έντασης, που δύναται να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια, υπογράμμισε ο βουλευτής Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, σε παρέμβασή του ενώπιον της Γενικής Επιτροπής Οικονομικών, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, στα πλαίσια των εργασιών της 18ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), στη Βιέννη.
 
Αναφερόμενος στη διαφθορά, ο κ. Πιττοκοπίτης τόνισε, σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, ότι η χρηστή διακυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα απαιτεί ένα ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο να περιλαμβάνει τόσο την υιοθέτηση επικαιροποιημένης νομοθεσίας, όσο και την εγκαθίδρυση ισχυρών εποπτικών θεσμών. Ως πρόσθετα στοιχεία χρηστής διακυβέρνησης στον τομέα αυτό, ο κ. Πιττοκκοπίτης τόνισε, όπως αναφέρεται, τη σημασία της επαρκούς προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και την ύπαρξη ενός αποτρεπτικού συστήματος ποινών.
 
Την ανάγκη ενός αποτελεσματικού πολυμερούς συστήματος με τα ΗΕ στον πυρήνα του, επεσήμανε η βουλευτής Θεολόγου
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Την ανάγκη ύπαρξης ενός αποτελεσματικού πολυμερούς συστήματος με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις, επεσήμανε η Κύπρια Βουλευτής Άννα Θεολόγου, στο πλαίσιο των εργασιών της Ετήσιας Κοινοβουλευτικής Ακρόασης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, που άρχισαν χθες στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
 
Η βουλευτής, η οποία συμμετέχει στην Ακρόαση ως μέλος του Προεδρείου της Μόνιμης Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για Θέματα Ηνωμένων Εθνών, πήρε χθες μέρος σε συζήτηση με θέμα «Ο πολυμερισμός στο σταυροδρόμι: γενική αξιολόγηση και αναδυόμενες προκλήσεις».
 
Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, η κ. Θεολόγου ανέφερε ότι η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται ο κόσμος απαιτεί συλλογικά συμφωνημένους κανόνες και επαρκείς διεθνείς θεσμούς που να διασφαλίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάπτυξη και την ευημερία. Μια παγκόσμια τάξη, συνέχισε, που λειτουργεί στα πλαίσια του πολυμερισμού, επιτρέπει τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες χώρες να ωφεληθούν από ένα ασφαλέστερο, δικαιότερο και πιο βιώσιμο κόσμο, αντίθετα με την προσέγγιση του προστατευτισμού.
 
Στη Μολδαβία ο Λουκαΐδης για παρακολούθηση των βουλευτικών εκλογών
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Γιώργος Λουκαΐδης, μεταβαίνει σήμερα στο Chisinau για να συμμετάσχει, σε αποστολή της Ad Hoc Επιτροπής της ΚΣΣΕ για την παρακολούθηση των βουλευτικών εκλογών στη Μολδαβία, που θα διεξαχθούν την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής.
 
Ο κ. Λουκαΐδης συμμετέχει στην Ad Hoc Επιτροπή ως εκπρόσωπος της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Συνέλευση.
 
Όπως αναφέρεται, πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, τα μέλη της Ad Hoc Επιτροπής θα συναντηθούν με τους αρχηγούς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, καθώς και με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών, εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και της κοινωνίας των πολιτών.
 
 Επιτεύγματα Υφυπουργείου Ναυτιλίας από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, λέει η Νατάσα Πηλείδη
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα επιτεύγματα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας καθώς και τους περαιτέρω στόχους ανέλυσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδη, η οποία σημείωσε πως ήδη μέσα σε αυτό τον πρώτο χρόνο έγιναν πολλές προωθητικές δράσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου οι οποίες αποδίδουν καρπούς.
 
Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Πηλείδη είπε αρχικά πως στόχος του Υφυπουργείου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του Κυπριακού Νηολογίου και του Κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος, η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, η σύσφιξη των διεθνών σχέσεων, η βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και η προστασία του περιβάλλοντος, η στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
 
Το Υφυπουργείο, όπως είπε, ακολούθησε μια ολιστική προσέγγιση για την προώθηση της Κύπρου ως κορυφαίου ναυτιλιακού κέντρου που συνδυάζει μια σημαία ποιότητας με ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα όπου παρέχεται όλο το φάσμα ναυτιλιακών και συναφών υπηρεσιών.
 
Προσπάθεια για αποτελέσματα μέχρι το καλοκαίρι για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, λέει στο ΚΥΠΕ ο Ν. Πολύζος
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τεράστια προσπάθεια για αποτελέσματα μέχρι το καλοκαίρι καταβάλλει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Νικόλαος Πολύζος.
 
«Ο ΟΚΥπΥ κάνει μια τεράστια προσπάθεια από την 1η Ιανουαρίου 2019 να οργανωθεί πρώτα καλύτερα και μετά να αυτονομηθεί και από το Υπουργείο αλλά κυρίως να αυτονομήσει τις διευθύνσεις», σημείωσε.
 
Έχουμε, συνέχισε, τρεις περιφέρειες  - Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό - με νοσοκομεία στην κάθε περιφέρεια και με πολλά κέντρα υγείας ανά περιφέρεια. Και φυσικά έχουμε, σημείωσε, και τις υπόλοιπες υπηρεσίες, ασθενοφόρα, ψυχιατρικά κλπ, αλλά «θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε και να προγραμματίσουμε καλύτερα αυτές τις υπηρεσίες και να συντονίσουμε το προσωπικό με καλύτερους τρόπους διοίκησης».
 
Επιστολή προς τον ΠΙΣ για διευθέτηση συνάντησης έστειλε ο ΟΑΥ
-------------------------------------------------------------------
Επιστολή προς τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για την διευθέτηση συνάντησης απέστειλε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Οργανισμού Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.
 
«Στείλαμε επιστολή στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για να έρθει την άλλη εβδομάδα για να συζητήσουμε τα θέματα που είναι ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής για τους κανονισμούς για προσωπικούς γιατρούς και κανονισμούς για ειδικούς γιατρούς», είπε.
 
Όπως ανέφερε, έχουν δοθεί δύο ημερομηνίες για να επιλεγούν από τον ΠΙΣ, στις 26 ή 27 Φεβρουαρίου στις 4 το απόγευμα. Μέχρι στιγμής ο ΠΙΣ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.
 
Για «κωλυσιεργία» μιλούν βουλευτές και εμπλεκόμενοι σχετικά με τους κανονισμούς για τα συμβόλαια προσωπικών ιατρών
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνεχίστηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η κατ’ άρθρον συζήτηση των κανονισμών, για τα συμβόλαια των προσωπικών και ειδικών ιατρών, στα πλαίσια της σταδιακής υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
 
Πρόκειται για δύο κανονισμούς, οι οποίοι θα συζητηθούν διεξοδικά το επόμενο διάστημα, ώστε να οδηγηθούν το συντομότερο ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση, ενώ η υλοποίηση των προνοιών των κανονισμών θα αρχίσει άμεσα μετά την ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής.
 
Ωστόσο, βουλευτές και εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν λόγο για «κωλυσιεργία» στη συζήτηση, εξ’ ου και η χθεσινή συζήτηση διακόπηκε, ώστε να δοθεί χρόνος για διάλογο μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, για  περαιτέρω συζήτηση των παρατηρήσεων και των ενστάσεων τους στο θέμα συγκεκριμένων σημείων επί των κανονισμών, που άπτονται της λειτουργικότητας του Γενικού Συστήματος Υγείας.
 
Έρευνα από ΥΠΕΣ για τις καταγγελίες στο Κτηματολόγιο Λεμεσού ζητά ο Γενικός Ελεγκτής
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σωρεία καταγγελιών για την κατάσταση που επικρατεί στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο Λεμεσού, αναφέρθηκαν χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.
 
Στη συνεδρία μεταφέρθηκαν καταγγελίες στις οποίες επανειλημμένα -όπως λέχθηκε- προέβη λειτουργός του Κτηματολογίου, αλλά, όπως ο ίδιος υποστήριξε, δεν αντιμετωπίστηκαν και ότι ήταν θύμα αντεκδίκησης, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του. Οι καταγγελίες, 24 τον αριθμό, μεταβιβάστηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία, με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών τη διενέργεια ανεξάρτητης διοικητικής έρευνας, της οποίας η Υπηρεσία θα ελέγξει τα αποτελέσματα.
 
Ειδικότερα, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι εξετάστηκαν προκαταρκτικά καταγγελίες παράνομης και παράτυπης καταβολής οδοιπορικών, υπερωριών, θέματα συγκάλυψης μη προσέλευσης στην εργασία, εύνοια σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες.
 
Σε tablet πιλοτικά τα βιβλία και νέες καινοτομίες στην εκπαίδευση ανακοίνωσαν οι Υπ. Παιδείας και Μεταφορών
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ναι στην εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημόσια εκπαίδευση και τέλος στην επίπονη μεταφορά της σχολικής τσάντας  της οποίας ενίοτε το βάρος είναι δυσανάλογο για τους μαθητές κυρίως των Δημοτικών Σχολείων λένε τα Υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών τα οποία εφαρμόζουν πιλοτικά σειρά δράσεων για προώθηση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στην εκπαίδευση.
 
Από τις πιο σημαντικές δράσεις είναι η παραχώρηση υπολογιστών τύπου ταμπλέτας (tablets) στα οποία θα είναι καταχωρημένα όσα σχολικά εγχειρίδια ήταν δυνατό να ψηφιοποιηθούν και όπως ανακοίνωσαν σε διάσκεψη Τύπου, οι Υπουργοί Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης και Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδη, στη Δημοτική Εκπαίδευση θα δοθούν 74 tablets και  στην Α’ Γυμνασίου 100.
 
Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η υλοποίηση των δράσεων προς την κατεύθυνση της προώθησης νέων τεχνολογιών «μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των κομβικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών οι οποίες απαιτούνται για την ομαλή ένταξη και συνεισφορά τους στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας».
 
 Το Υπ. Παιδείας εφαρμόζει το μέτρο απαλλαγής από τα τέλη των Παγκύπριων Εξετάσεων δικαιούχων τελειόφοιτων
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ήδη εφαρμόζει το μέτρο της απαλλαγής των τελειόφοιτων μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης από τα τέλη των Παγκύπριων Εξετάσεων, με βάση την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με αριθμό 82.148 και ημερομηνία 1/3/2017.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε σχέση με τη χθεσινή επιστολή που αποστάλθηκε προς τον Υπουργό Παιδείας και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από την ΠΣΕΜ, με την οποία ζητείται από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού όπως μεριμνήσει για απαλλαγή των άπορων μαθητών από τα τέλη συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις, το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να γνωστοποιήσει ότι ήδη εφαρμόζει το μέτρο της απαλλαγής των τελειόφοιτων μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης από τα εν λόγω τέλη, με βάση την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με αριθμό 82.148 και ημερομηνία 1/3/2017.
 
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την υπό αναφορά Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ανανεώθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και στις 17/1/2018 (Αρ. Πρότασης 82/2018 και αρ. Απόφασης 84.157), το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού απαλλάσσει τους τελειόφοιτους μαθητές που σιτίζονται, τόσο από την υποχρέωση καταβολής των τελών συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις, όσο και από την υποχρέωση των τελών για έκδοση απολυτηρίου, καθώς και των τελών για έκδοση ενός ενδεικτικού απόλυσης.
 
Δεν διαπίστωσε λάθη και παραλείψεις για τον θάνατο του 34χρονου, η διοικητική έρευνα
------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο συμπέρασμα ότι το προσωπικό των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Λευκωσίας προέβη έγκαιρα σε όλες τις ενδεδειγμένες και αναγκαίες εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις και στο ότι δεν διαπιστώθηκαν διοικητικά λάθη και παραλείψεις, κατέληξε η διοικητική έρευνα για τον θάνατο του 34χρονου από την Λάρνακα στις 6 Φεβρουαρίου 2019.
 
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου ολοκλήρωσε τη διοικητική έρευνα που της είχε ανατεθεί και την παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας.
 
Η δρ Κωνσταντίνου, αναφέρεται, προέβη σε ενδελεχή έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης του περιστατικού υπήρξαν οποιεσδήποτε διοικητικές παραλείψεις ή λάθη εκ μέρους του προσωπικού των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Λευκωσίας.
 
 
Ενίσχυση διμερών νομικών δεσμών από τη βρετανική Αρμοστεία και το Cyprus Law Society Η.Β.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δύο νεαροί Κύπριοι δικηγόροι, ο Χρίστος Μαληκκίδης από τη Λεμεσό και η Μινεβέρ Κασίφ από τη Λευκωσία, έχουν αυτή την εβδομάδα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ιδίοις όμμασι τον τρόπο λειτουργίας του νομικού συστήματος στην Αγγλία.
 
Οι δύο νεαροί ακολουθούν κατά πόδας από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή δύο διακεκριμένους Βρετανοκύπριους ύψιστης βαθμίδας δικηγόρους του Λονδίνου (Queen’s Counsels, QCs), τους Παύλο Παναγή και Κερίμ Φουάντ. Πρόκειται για δύο QCs που έχουν συστήσει το Σύλλογο Κυπρίων Νομικών (Cyprus Law Society) με σκοπό να έρχονται κοντά οι Κύπριοι δικηγόροι της Βρετανίας.
 
Η εκπαιδευτική επίσκεψη των δύο νεαρών δικηγόρων είναι μια πρωτοβουλία του συλλόγου αυτού και της Υπάτης Αρμοστείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο.
 
Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στη Σ. Σιάμς για την υπόθεση του διπλού φονικού
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε χθες ποινή άμεσης φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή, στην κατηγορούμενη για το διπλό φονικό στο Στρόβολο, Σάρα Σιάμς, για τη μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε και αφορά στη συνωμοσία για διάπραξη ληστείας.
 
Η Κατηγορούμενη αντιμετώπιζε αρχικά, από κοινού με τους άλλους τρεις κατηγορούμενους στην υπόθεση, οκτώ συνολικά κατηγορίες για τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για φόνο, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας Ληστεία, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.
 
Συνεχίζεται με κάθε σοβαρότητα η διερεύνηση της υπόθεσης για το βρέφος, λέει η Αστυνομία
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Αστυνομία συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά το πεντάμηνο βρέφος με κάθε σοβαρότητα, αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, σε ανάρτησή του στο twitter.
 
"Λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις αναφορές και γενικότερα στην παρουσίαση του θέματος", σημειώνει ο κ. Αγγελίδης.
 
Στο μεταξύ, υπό την προστασία του Οργανισμού «Hope For Children» βρίσκεται το πεντάμηνο βρέφος, η υπόθεση του οποίου είδε χθες το φως της δημοσιότητας.
 
Ο Ανώτερος Κοινωνικός Λειτουργός του Οργανισμού «Hope For Children» Μάριος Νικολάου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τόσο το βρέφος όσο και η μητέρα του βρίσκονται σε ασφαλή χώρο υπό την προστασία του Οργανισμού.
 
Συναυλία με κυπριακή αύρα στο Λονδίνο με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οξφόρδης
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μεσημβρινή συναυλία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οξφόρδης, υπό την αιγίδα του Ύπατου Αρμοστή της Κύπρου στο Λονδίνο Ευριπίδη Ευρυβιάδη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην ιστορική εκκλησία St Martin in the Fields, στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο κέντρο του Λονδίνου.
 
Η συναυλία, η οποία διοργανώθηκε από το Μορφωτικό-Πολιτιστικό Τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας και επιχορηγήθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, αποτελεί τη δεύτερη συμμετοχή της κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας στη σειρά μουσικών εκδηλώσεων Embassy and Cultural Institute Series at St. Martin in the Fields.
 
Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια εκτάρια γης στην ΕΕ φυτεμένα με οπωροφόρα δέντρα το 2017, 3.286 στην Κύπρο
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια εκτάρια γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ήταν φυτεμένα με οπωροφόρα δέντρα το 2017, σύμφωνα με ένα πενταετές πρόγραμμα συλλογής δεδομένων, το οποίο παρουσίασε χθες η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Σύμφωνα με την Eurostat, λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο αυτού του συνόλου της έκτασης αντιστοιχούσε σε οπωροφόρα δέντρα μήλων (473.500 εκτάρια, 37%) και ένα πέμπτο σε πορτοκαλιές (255.500 εκτάρια, 20%). Από τα υπόλοιπα, 190 500 εκτάρια (15%) ήταν τα ροδάκινα, τα μικρά εσπεριδοειδή κάλυπταν 139 600 εκτάρια (11%), τα αχλάδια κάλυπταν 100400 εκτάρια (8%), τα βερίκοκα κάλυπταν 75 700 εκτάρια (6%) και τα λεμόνια 60 100 ha (5%).
 
Στην Κύπρο η συνολική σχετική έκταση ήταν 3.286 εκτάρια εκ των οποίων 377 εκτάρια φυτεύτηκαν με μήλα, 1.109 εκτάρια με πορτοκάλια, 299 εκτάρια με ροδάκινο, 933 εκτάρια με μικρά εσπεριδοειδή, 71 εκτάρια με αχλάδι 186 εκτάρια βερίκοκου και 312 εκτάρια με λεμονιές.
 
Στο 69% το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού του 2018
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο 69% ανήλθε το 2018 το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, σε σχέση με βαθμό υλοποίησης 71% το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.
 
Εξάλλου, το ποσοστό υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2018 ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου στο 90% ή στα €6.200.533.985 (πραγματικά), από τις συνολικές δαπάνες ύψους €6.877.071.696 που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό. Το 2017, οι συνολικές δαπάνες είχαν ανέλθει στα €6.365.136.535.
 
Το Σάββατο εξετάζεται η έφεση της Ανόρθωσης
--------------------------------------------------------------
Το Σάββατο στις 10:30 το πρωί θα εξεταστεί από το Εφετείο της ΚΟΠ η έφεση που καταχώρησε η Ανόρθωση κατά της απόφασης του Αθλητικού Δικαστή αναφορικά με την ένσταση που υπέβαλε ο Απόλλωνας σε σχέση με το παιχνίδι Ανόρθωσης – Απόλλωνα για τη 19η  αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.
 
Ο Αθλητικός Δικαστής είχε κάνει αποδεκτή την ένσταση του Απόλλωνα, κατακυρώνοντας τον πιο πάνω αγώνα με σκορ 3-0 υπέρ του. Παράλληλα, επέβαλε στην Ανόρθωση επιπλέον αφαίρεση 6 βαθμών από την πρώτη φάση του Πρωταθλήματος, ενώ στον ποδοσφαιριστή Φράνσις Ουζόχο επέβαλε ποινή αποκλεισμού μιας αγωνιστικής και πρόστιμο.
 
Η Κύπρος με τον Αλέξανδρο Ταλιώτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξιφασκίας εφήβων-νέων
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξιφασκίας εφήβων-νέων που διεξάγεται στη Φότζα της Ιταλίας με τον αθλητή Αλέξανδρο Ταλιώτη, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον ομοσπονδιακό προπονητή Παυλίδη Γεώργιο.
 
Σύμφωνα με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ξιφασκίας, οι αγώνες αυτοί, μαζί με το Παγκόσμιο πρωτάθλημα αποτελούν τους σημαντικότερους αγώνες της χρονιάς και έχουν δηλώσει συμμετοχή στη συγκεκριμένη κατηγορία 105 αθλητές από 33 χώρες.
 
Γεμάτος και ο Μάρτιος από διοργανώσεις αφού ο Τοφαλίδης Αλέξανδρος πετάει για Αίγυπτο, η Μαυρικίου Ειρήνη για Ουγγαρία και ο νεαρός Εμμανουηλίδης Αλέξανδρος για Βουλγαρία, στα αντίστοιχα Παγκόσμια Κύπελλα της κατηγορίας τους.
 
Εξι Κύπριοι αθλητές στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Γλασκώβης
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
`Εξι Κύπριοι αθλητές εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Γλασκώβης που θα διεξαχθεί στις 1-3 Μαρτίου.
 
Σύμφωνα με την ΚΟΕΑΣ στην κατηγορία  γυναικών θα αγωνιστούν οι Σκεύη Ανδρέου (60 μέτρα, ατομικό και φετινό ρεκόρ 7.40) και Ελένη Αρτυματά (400 μέτρα, φετινό ρεκόρ 54.18, ατομικό 54.17).
 
Στην κατηγορία ανδρών θα λάβουν μέρος οι Μίλαν Τράικοβιτς (μεγάλη ελπίδα για μετάλλιο στα 60μ. μετ’ εμπ.), Ανδρέας Χατζηθεορής (60 μέτρα, ατομικό και φετινό ρεκόρ 6.78), Χρήστος Δημητρίου (800 μέτρα, έχει ατομική επίδοση 1.48.23 και φετινή 1.48.79) και Αμίν Χαντίρι (3.000 μέτρα, ατομικό ρεκόρ 7.55.32).
 
Αργυρό μετάλλιο για την Κύπρο, με Αχιλλέως και Ανδρέου στο Skeet Mixed Team του Cyprus Grand Prix
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Άλλο ένα μετάλλιο, αργυρό αυτή τη φορά, πρόσθεσαν στη συλλογή της ΣΚΟΚ, οι Κύπριοι διεθνείς Γιώργος Αχιλλέως και Παναγιώτα Ανδρέου, στους αγώνες του Cyprus Grand Prix 2019, αγωνιζόμενοι ως «ζευγάρι» στον αγώνα του Skeet Mixed Team.
 
Σύμφωνα με την ΣΚΟΚ, οι δυο Κύπριοι διεθνείς, που πέρασαν επικεφαλής στον τελικό με 142/150 (72/75 ο Γιώργος και 70/75 η Παναγιώτα) το πάλεψαν μέχρι το τέλος και έχασαν το χρυσό μετά από μια συναρπαστική «μονομαχία» με το ζευγάρι από τη Ρωσία Αλεξάντερ Ζέμλιν και Ναταλία Βινοκράτοβα, με ένα μόλις δίσκο διαφορά.
 
Οι Ρώσοι ολοκλήρωσαν τον τελικό με 55/60, έναντι 54/60 των Κυπρίων διεθνών. Στην τρίτη θέση τερμάτισε το «ζεύγος» από τη Γερμανία (Τίλο Σρέιερ και Βανέσα Χοφ) με 40/50.
 
Ο Γερμανός L. Schwarzbauer και η Ελβετίδα L. Indergand προηγούνται στην 1η μέρα του Cyprus Sunshine Cup
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Γερμανός Luca Schwarzbauer και η Ελβετίδα Linda Indergand ήταν οι γρηγορότεροι ποδηλάτες στην πρώτη ημέρα του 23ου Cyprus Sunshine Cup, τον οποίο διοργανώνει η Activate Cyprus για την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας με τη χορηγία του Υφυπουργείου Τουρισμού, υπό την αιγίδα του ΚΟΑ.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, στον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης 13,8 χιλιομέτρων ο Γερμανός αθλητής τερμάτισε με χρόνο 24:01 και η Ελβετίδα με χρόνο 26:18. Οι δύο αθλητές κέρδισαν το πρώτο μέρος που διεξήχθη υπό βροχή με εκκίνηση στο εκκλησάκι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πάνω από τα Λεύκαρα και τερματισμό στην Σκαρίνου.
 
Τη δεύτερη θέση στους άνδρες κατέλαβε ο Fini Cartensen Sebastian από τη Δανία και την τρίτη ο Λετονός Martins Blums.
 
Όσον αφορά τις γυναίκες, δεύτερη στη χρονομέτρηση τερμάτισε η Χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο Anna Van Der Breggen και την τρίτη θέση κατέκτησε η Αυστριακή Lisa Pasteiner.
 
Πρώτος Κύπριος ήταν ο Αντρέας Μιλτιάδης εκπροσωπώντας την Εθνικής Ομάδα και τερμάτισε 19ος με χρόνο 25:22, ενώ στις γυναίκες η Ελένη Αντρέου του ΑΠΟΕΛ τερμάτισε 32η στη συνολική βαθμολογία με χρόνο 39:20.
 
Το Cyprus Sunshine Cup συνεχίζεται σήμερα με αγώνα point to point στα Λεύκαρα.
 
Με μικρές ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
---------------------------------------------------------
Με μικρές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη.
 
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 60,49 μονάδες παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 0,36%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσίασε ανάλογες απώλειες 0,39% κλείνοντας στις 36,22 μονάδες.
 
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €203.564.
 
----------------
ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ
-----------------    
 
Τη σημασία της εκπροσώπησης του ΔΗΚΟ στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισε ο Πρόεδρος του κόμματος
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στη σημασία της εκπροσώπησης του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στην Πανεπαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΔΗΚΟ Λευκωσίας, στην οποία παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.
 
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος που δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» με τους υποψήφιους, χαιρέτισε ιδιαίτερα το γεγονός πως σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, το Δημοκρατικό Κόμμα θα έχει και τη συνεργασία της Αλληλεγγύης.
 
«Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες μας, πραγματικά κοσμούν το ψηφοδέλτιο του  Δημοκρατικού Κόμματος. Μας τιμούν με τη συμμετοχή τους. Ο Άριστος Βασιλειάδης, η Ελένη Θεοχάρους, ο Ζαχαρίας Κουλίας, ο Κώστας Μαυρίδης, ο Μαρίνος Μουσιούττας, η Κατερίνα Χριστοφίδου, είναι όλοι τους διατεθειμένοι να δώσουν ένα δύσκολο, αλλά όμορφο εκλογικό αγώνα και γι’ αυτό όλοι εμείς οφείλουμε να τους συμπαρασταθούμε και να τους στηρίξουμε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της παρουσίας του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΑΝ/ΓΒΑ)
 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:21/02/2019
Όγκος:205.816,93
CSE:60,490  -0,360%
FTSE/CySE:36,220  -0,390%
Λευκωσία19°C
Λάρνακα18°C